Jeśli wszystko dobrze się ułoży od początku sierpnia do końca września w soboty i niedziele ma pojawić się pociąg z Jasła przez Zagórz do Komańczy (wyjazd ok. 7, powrót do Jasła wieczorem).
Dobre i to - mam nadzieję, że to pierwszy krok w kierunku ożywienia tej linii - choćby na wakacje.
Mam tylko dwie uwagi:
- dlaczego tylko do Komańczy, a nie do Łupkowa (wg mnie to najpiękniejszy fragment tej linii kolejowej, a jednocześnie komunikacja PKS-ami do Nowego Łupkowa jest bardzo słaba, w przeciwieństwie do Komańczy, do której dojeżdża sporo autobusów jak na tamtejsze realia)
- brak skomunikowania z innymi pociągami (dalekobieżny powinien przyjeżdżać tak jak dawniej przyjeżdżał pośpiech z Gliwic czyli o takiej godzinie aby ludzie zdążyli na przesiadkę do Komańczy, a póki co wygląda to tak że w Zagórzu Monciak jest po 11 a turystyczny do Komańczy odjedzie pewnie około 9)
Co Wy na to ?

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Powrót pociągów do Komańczy
Czy docelowo ma to być szynobus? <mysli>
Brak synchronizacji z pośpiesznymi świadczy o tym, że będzie to rozwiązanie chwilowe, tak bardziej z doskoku, dla wąskiej grupy turystów.
Ale szkoda, że nie ma bezpośredniego połączenia (o przyzwoitej porze) od północy/zachodu, np. z Krosna, Dukli, czy Rymanowa.
Brak synchronizacji z pośpiesznymi świadczy o tym, że będzie to rozwiązanie chwilowe, tak bardziej z doskoku, dla wąskiej grupy turystów.
Jak na tamtejsze realia to tak.gar pisze:do Komańczy, do której dojeżdża sporo autobusów jak na tamtejsze realia
Ale szkoda, że nie ma bezpośredniego połączenia (o przyzwoitej porze) od północy/zachodu, np. z Krosna, Dukli, czy Rymanowa.
Podobno szynobus, ale nie jest to pewne. Jak dla mnie koncepcja szynobusu dla pociągu turystycznego jest porażką.turysta pisze:Czy docelowo ma to być szynobus? <mysli>
Nie wiem czy nie chodzi właśnie o to żeby frekwencja była nikła i będzie można zlikwidować pociągi tłumacząc: próbowaliśmy, uruchomiliśmy, ale nie było zainteresowania.
W temacie...
Pewna grupa ludzi wzięła sprawy w swoje ręce i stworzyła nową inicjatywę "KochamKolej.pl".
Działają z coraz większym rozmachem.
Na stronie m.in. rozkład jazdy, cennik oraz kalendarz imprez na trasie tego pociągu.
Strona www:
http://www.kochamkolej.pl/
Pewna grupa ludzi wzięła sprawy w swoje ręce i stworzyła nową inicjatywę "KochamKolej.pl".
Działają z coraz większym rozmachem.
Na stronie m.in. rozkład jazdy, cennik oraz kalendarz imprez na trasie tego pociągu.
Strona www:
http://www.kochamkolej.pl/
Pomysł dobry. Ceny super:
Rzepedź – Komańcza bilet normalny 1,50 zł; szkolny 0,95 zł; studencki 0,74 zł.
Zagórz - Komańcza bilet normalny 5,74 zł, szkolny 3,62 zł; studencki 2,81 zł.
Sanok – Komańcza bilet normalny 6,39 zł, szkolny 4,03 zł, studencki 3,13 zł.
Krosno - Komańcza bilet normalny 9,90 zł, szkolny 6,24 zł, studencki 4,85 zł.
Jasło – Komańcza bilet normalny 11,97 zł, szkolny 7,54 zł, studencki 5,87 zł.
Krosno – Zagórz bilet normalny 6,85 zł, szkolny 4,32 zł, studencki 3,36 zł.
Mam nadzieję, że akcja zakończy się powodzeniem, czyli wysoką frekwencją.
Rzepedź – Komańcza bilet normalny 1,50 zł; szkolny 0,95 zł; studencki 0,74 zł.
Zagórz - Komańcza bilet normalny 5,74 zł, szkolny 3,62 zł; studencki 2,81 zł.
Sanok – Komańcza bilet normalny 6,39 zł, szkolny 4,03 zł, studencki 3,13 zł.
Krosno - Komańcza bilet normalny 9,90 zł, szkolny 6,24 zł, studencki 4,85 zł.
Jasło – Komańcza bilet normalny 11,97 zł, szkolny 7,54 zł, studencki 5,87 zł.
Krosno – Zagórz bilet normalny 6,85 zł, szkolny 4,32 zł, studencki 3,36 zł.
Mam nadzieję, że akcja zakończy się powodzeniem, czyli wysoką frekwencją.