Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Lepsze Tatry od strony słowackiej czy od strony polskiej?
Lepsze Tatry od strony słowackiej czy od strony polskiej?
Kiedyś już choćby ze względu na ceny wolałem odwiedzać Tatry u naszych południowych sąsiadów. Miałem zresztą wrażenie że Słowacy są mniej pretensjonalni dla turystów niż nasi górale. Teraz ceny już nie te i piwo też nie to. A jak wy sądzicie czy ciekawsza jest część słowacka czy część polska Tatr?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
- creamcheese
- Ekspert
Re: Lepsze Tatry od strony słowackiej czy od strony polskiej
Odpowiem...ale o wszystkich górkach
...polskich...chodzę po nich już bez mała...dzieści lat i jakoś nie mam dość. Jest jeszcze tyle miejsc do obejrzenia, tyle szlaków do przejścia
...teraz myślę o nocnym wchodzeniu na bieszczadzkie szczyty i oczekiwaniu na wschód słońca
...nie muszę jechać na Słowację...i nie chcę!!
Pozdrawiam
...polskich...chodzę po nich już bez mała...dzieści lat i jakoś nie mam dość. Jest jeszcze tyle miejsc do obejrzenia, tyle szlaków do przejścia
...teraz myślę o nocnym wchodzeniu na bieszczadzkie szczyty i oczekiwaniu na wschód słońca
...nie muszę jechać na Słowację...i nie chcę!!
Pozdrawiam
Choć Tatry słowackie są większe i wyższe, to jednak opowiadam się za polskimi. Także dlatego, że za prawie każdą górą stoi Tetmajer ze swoimi opowieściami. A opowieści słowackie, z wyjątkiem Janosika, są nieznane. Natomiast jeśli chodzi o górali, to tylko słowackie. Nasi już dawno oszaleli od czesania dutków. A piwo teraz równie cienkie po obu stronach granicy. Słowacy mają jeszcze wszakże ciemne piwo i wino, a my nie.
-
Sylwia71
ja również jestem za Tartrami polskimi, ilekroć się chcę wybrać na słowacką stronę to i tak serce wybiera naszą polską :)
"dla niektórych" z biegiem czasu po polskiej stronie robi się już trochę za ciasno, za nisko, za tłoczno itd. 
Najlepiej wystartować z jednej strony i przejść na drugą.
Przykładowa trasa latem:
godz 6 rano wyjazd autobusem z Zakopanego do Tatrzańskiej Łomnicy lub Smokowców, dalej w zależności od trasy elektriczką (są niezłe połączenia).
Następnie albo Doliną Wielicką na Polski Grzebień i do Dol. Białowodzkiej - trasa kończy się na Łysej Polanie skąd łatwo wrócić do Zakopanego.
Ewentualnie z Dol. Małej Zimnej Wody przez Lodową Przełęcz (Siodełko) do Doliny Jaworowej - dochodzimy do miejscowości Jaworina - stąd autobusem lub np. okazją do Łysej P. lub nawet do Zakopanego.
A można też w drugą stronę, trzeba tylko zdążyć na 19 do Smokowiec, bo wtedy odchodzi ostatni autobus do Zakopanego. Trasy piękne, mało ludzi, szczególnie po północnej stronie głównej grani.
Jest jeszcze jedna piękna trasa wzdłuż Tatr Bielskich przez Koperszady.
I zapomniałam o Rysach - wejście ze strony Słowackiej jest dużo łatwiejsze niż od Morski
Przykładowa trasa latem:
godz 6 rano wyjazd autobusem z Zakopanego do Tatrzańskiej Łomnicy lub Smokowców, dalej w zależności od trasy elektriczką (są niezłe połączenia).
Następnie albo Doliną Wielicką na Polski Grzebień i do Dol. Białowodzkiej - trasa kończy się na Łysej Polanie skąd łatwo wrócić do Zakopanego.
Ewentualnie z Dol. Małej Zimnej Wody przez Lodową Przełęcz (Siodełko) do Doliny Jaworowej - dochodzimy do miejscowości Jaworina - stąd autobusem lub np. okazją do Łysej P. lub nawet do Zakopanego.
A można też w drugą stronę, trzeba tylko zdążyć na 19 do Smokowiec, bo wtedy odchodzi ostatni autobus do Zakopanego. Trasy piękne, mało ludzi, szczególnie po północnej stronie głównej grani.
Jest jeszcze jedna piękna trasa wzdłuż Tatr Bielskich przez Koperszady.
I zapomniałam o Rysach - wejście ze strony Słowackiej jest dużo łatwiejsze niż od Morski