Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026
Kiedy kojarzy się drogę pomiędzy Katowicami a Bielskiem można mieć wrażenie, że tzw. Pogórze Śląskie to kraina zupełnie płaska. Tymczasem spacerek nieco dalej na zachód w tym regionie, to jest na północ od Cieszyna pokazuje, że to jednak obszar pagórkowaty z naprzemiennie pojawiającymi się wzgórzami i wąskimi dolinami.
Trasa ze stacji kolejowej w Zebrzydowicach do Kończyc Wielkich. Ok 12 km. Nie ma tam szlaku PTTK, co najwyżej gminne trasy rowerowe i tzw. szlaki nordic walking.
Wędrówka bocznymi drogami o nawierzchni asfaltowej. Po drodze 3 zamki/pałace. Ten w Zebrzydowicach mieści miejscowy dom kultury oraz restaurację.
Ten w Kończycach Małych to zajazd z restauracją, ale i ogólnie dostępnym dziedzińcem i parkiem nad stawem.
Drewniany most przez środek stawu został zniszczony i jest w trakcie remontu.
Ten w Kończycach Wielkich to własność prywatna, ale jest najciekawszy i prezentuje się najefektowniej.
Właściciele prowadzą przy nim winnicę.
Stworzyli też aleję starych dębów poświęconą historii polskiej husarii.
Planują organizację muzeum husarii polskiej w plenerze.
Póki co na dziedzińcu pałacu odbywają się czasem historyczne inscenizacje.
Nazwy kolejnych drzew na ścieżce przyjęły imiona dawnych hetmanów Rzeczpospolitej.
Ścieżka kończy się przy dwóch najstarszych dębach 400-letnim Przemku i 700-letnim Mieszku, który jest bodaj najstarszym drzewem w tej części Śląska.
Otoczenie pałacu jest całkowicie dostępne. Obok znajduje się duża kaplica (ta niestety zamknięta poza czasem nabożeństw).
Pałac związany był dawniej z rodem Thun-Hohenstein. Ostatnia hrabina Gabriela słynna była ze swojej dobroczynności i nazywano ją Dobrą Panią z Kończyc. Pod miejscowym kościołem ustawiono jej pamiątkową ławeczkę.
W każdej mijanej wsi można też obejrzeć kościoły. Co ciekawe, wszystkie trzy stoją w środku parafialnych cmentarzy. W Zebrzydowicach i Kończycach Małych są murowane. W tych pierwszych przy kościele zwracają uwagę posągi świętych oraz pamiątkowe wota poświęcone powstańcom śląskim.
W tej drugiej wsi wewnątrz kościoła mamy starą płytę nagrobną oraz dewocyjny obraz ołtarzowy Matki Boskiej Kończyckiej.
Świątynia uzyskała status parafii w 60 rocznicę rządów cesarza Franciszka Józefa.
Kościół stoi trochę na uboczu w pewnym oddaleniu od samej wsi.
W Kończycach Wielkich kościół jest drewniany z bardzo wysoką, jak na takie budownictwo, wieżą.
Są to kościoły katolickie. Ciekawym trendem są reklamy czy napisy o charakterze religijnym umieszczane na billboardach. Zauważyłem w kilku miejscach.
Z innych osobliwości trzeba wspomnieć stawy. W Zebrzydowicach nad stawem Młyńszczok jest kąpielisko.
Tego dnia puste. Zresztą jego stan sanitarny chyba taki sobie patrząc, na glony w basenie. Drewniany pomost zamknięty.
Sporo stawów jest też w Kończycach Małych.
Z pogórskich grzbietów rozciągają się widoki na pobliskie Beskidy.
Te po stronie czeskiej i te po stronie polskiej.
Ponad Kończycami Wielkimi w okolicach tzw. folwarku krajobraz przypomina Toskanię.
Zaskakująco słabo wygląda natomiast baza sklepowa w tym regionie. To nie są małe wsie, ale supermarkety jakieś takie malutkie. Lewiatan w Zebrzydowicach w pomieszczeniach byłego PGR-u albo GS-u. Euromarket w Kończycach Wielkich jakiś taki słabo zaopatrzony. Niewiele tam kupić można poza różnymi odmianami piwa. Olbrzymia graniczna stacja w Zebrzydowicach w trakcie przebudowy.
Niezliczona liczba torowisk. Dojście z funkcjonującego peronu 5 do samego budynku dworca to z 5 minut, nie mówiąc o dojściu z centrum miejscowości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Re: Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026
Musisz sporo zmienić, bo wszędzie wskakuje Ci nazwa Koźmice, a to są Kończyce.
Słynący łaskami obraz maryjny w Kończycach Małych jest unikatem, bo przedstawia MB z mniszkiem lekarskim, zwanym czasami dmuchawcem a na Górnym Śląsku moikiem.
Słynący łaskami obraz maryjny w Kończycach Małych jest unikatem, bo przedstawia MB z mniszkiem lekarskim, zwanym czasami dmuchawcem a na Górnym Śląsku moikiem.
Re: Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026
Faktycznie. Nazwa pomyliła mi się z Koźmicami pod Krakowem. Poprawione. Na obrazie ten mniszek bardziej przypomina rumianek, ale pewnie botanicy studiowali to dokładniej.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze