Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026

Post autor: Comen »

Kiedy kojarzy się drogę pomiędzy Katowicami a Bielskiem można mieć wrażenie, że tzw. Pogórze Śląskie to kraina zupełnie płaska. Tymczasem spacerek nieco dalej na zachód w tym regionie, to jest na północ od Cieszyna pokazuje, że to jednak obszar pagórkowaty z naprzemiennie pojawiającymi się wzgórzami i wąskimi dolinami.
Pagórkowata kraina Pogórza.jpg
Trasa ze stacji kolejowej w Zebrzydowicach do Kończyc Wielkich. Ok 12 km. Nie ma tam szlaku PTTK, co najwyżej gminne trasy rowerowe i tzw. szlaki nordic walking.
Gminne szlaki.jpg
Wędrówka bocznymi drogami o nawierzchni asfaltowej. Po drodze 3 zamki/pałace. Ten w Zebrzydowicach mieści miejscowy dom kultury oraz restaurację.
Zamek w Zebrzydowicach.jpg
Ten w Kończycach Małych to zajazd z restauracją, ale i ogólnie dostępnym dziedzińcem i parkiem nad stawem.
Dziedziniec zamku w Kończycach Małych.jpg
Drewniany most przez środek stawu został zniszczony i jest w trakcie remontu.
Staw przy zamku w Kończycach Małych.jpg
Ten w Kończycach Wielkich to własność prywatna, ale jest najciekawszy i prezentuje się najefektowniej.
Pałac w Kończycach Wielkich.jpg
Właściciele prowadzą przy nim winnicę.
Winnica Chateau.jpg
Stworzyli też aleję starych dębów poświęconą historii polskiej husarii.
Aleja Starych Dębów.jpg
Planują organizację muzeum husarii polskiej w plenerze.
Pomnik husarii.jpg
Póki co na dziedzińcu pałacu odbywają się czasem historyczne inscenizacje.
Scena przed pałacem.jpg
Nazwy kolejnych drzew na ścieżce przyjęły imiona dawnych hetmanów Rzeczpospolitej.
Mikołaj Hieronim Sieniawski.jpg
Stanisław Żółkiewski.jpg
Ścieżka kończy się przy dwóch najstarszych dębach 400-letnim Przemku i 700-letnim Mieszku, który jest bodaj najstarszym drzewem w tej części Śląska.
Przemko i Mieszko.jpg
Dwa najstarsze dęby.jpg
Otoczenie pałacu jest całkowicie dostępne. Obok znajduje się duża kaplica (ta niestety zamknięta poza czasem nabożeństw).
Kaplica pałacowa.jpg
Pałac związany był dawniej z rodem Thun-Hohenstein. Ostatnia hrabina Gabriela słynna była ze swojej dobroczynności i nazywano ją Dobrą Panią z Kończyc. Pod miejscowym kościołem ustawiono jej pamiątkową ławeczkę.
Ławeczka hrabiny.jpg
W każdej mijanej wsi można też obejrzeć kościoły. Co ciekawe, wszystkie trzy stoją w środku parafialnych cmentarzy. W Zebrzydowicach i Kończycach Małych są murowane. W tych pierwszych przy kościele zwracają uwagę posągi świętych oraz pamiątkowe wota poświęcone powstańcom śląskim.
Kościół w Zebrzydowicach.jpg
W tej drugiej wsi wewnątrz kościoła mamy starą płytę nagrobną oraz dewocyjny obraz ołtarzowy Matki Boskiej Kończyckiej.
Płyta nagrobna.jpg
Ołtarz Matki Boskiej Kończyckiej.jpg
Świątynia uzyskała status parafii w 60 rocznicę rządów cesarza Franciszka Józefa.
Tablica założycielska.jpg
Kościół stoi trochę na uboczu w pewnym oddaleniu od samej wsi.
Kościół w Kończycach Małych.jpg
W Kończycach Wielkich kościół jest drewniany z bardzo wysoką, jak na takie budownictwo, wieżą.
Kościół w Kończycach Wielkich.jpg
Są to kościoły katolickie. Ciekawym trendem są reklamy czy napisy o charakterze religijnym umieszczane na billboardach. Zauważyłem w kilku miejscach.
Reklama katolicka.jpg
Z innych osobliwości trzeba wspomnieć stawy. W Zebrzydowicach nad stawem Młyńszczok jest kąpielisko.
Kąpielisko nad stawem Młyńszczok.jpg
Tego dnia puste. Zresztą jego stan sanitarny chyba taki sobie patrząc, na glony w basenie. Drewniany pomost zamknięty.
Nieczynny pomost.jpg
Sporo stawów jest też w Kończycach Małych.
Jeden ze stawów.jpg
Z pogórskich grzbietów rozciągają się widoki na pobliskie Beskidy.
Panorama Beskidów.jpg
Te po stronie czeskiej i te po stronie polskiej.
Czantoria.jpg
Ponad Kończycami Wielkimi w okolicach tzw. folwarku krajobraz przypomina Toskanię.
Folwark.jpg
Polska Toskania.jpg
Zaskakująco słabo wygląda natomiast baza sklepowa w tym regionie. To nie są małe wsie, ale supermarkety jakieś takie malutkie. Lewiatan w Zebrzydowicach w pomieszczeniach byłego PGR-u albo GS-u. Euromarket w Kończycach Wielkich jakiś taki słabo zaopatrzony. Niewiele tam kupić można poza różnymi odmianami piwa. Olbrzymia graniczna stacja w Zebrzydowicach w trakcie przebudowy.
Wnętrze stacji w Zebrzydowicach.jpg
Niezliczona liczba torowisk. Dojście z funkcjonującego peronu 5 do samego budynku dworca to z 5 minut, nie mówiąc o dojściu z centrum miejscowości.
Osiedle kolejowe w Zebrzydowicach.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026

Post autor: gar »

Musisz sporo zmienić, bo wszędzie wskakuje Ci nazwa Koźmice, a to są Kończyce.
Słynący łaskami obraz maryjny w Kończycach Małych jest unikatem, bo przedstawia MB z mniszkiem lekarskim, zwanym czasami dmuchawcem a na Górnym Śląsku moikiem.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Śląskie: Cieszyńskie pogranicze, 24 lipca 2026

Post autor: Comen »

Faktycznie. Nazwa pomyliła mi się z Koźmicami pod Krakowem. Poprawione. Na obrazie ten mniszek bardziej przypomina rumianek, ale pewnie botanicy studiowali to dokładniej.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
ODPOWIEDZ