Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Beskid Śląski: Na Czantorię z Goleszowa, 4 czerwca 2026

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Beskid Śląski: Na Czantorię z Goleszowa, 4 czerwca 2026

Post autor: Comen »

Najdłuższy ze szlaków prowadzących na szczyt Wielkiej Czantorii od polskiej strony. Zaczyna się na stacji w Goleszowie jakieś 1,5 km od centrum miejscowości. Ta duża wieś otoczona jest niewysokimi wzniesieniami Pogórza Śląskiego, które praktycznie tylko tutaj pomiędzy Goleszowem a Cieszynem wyróżniają się wyraźnie w terenie.
Chełm nad Goleszowem.jpg
Po drugiej stronie torów mamy wzniesienie Chełmu 464 m npm, a centrum leży poniżej wzniesienia Jasieniowej 521 m npm.
Jasieniowa z centrum Goleszowa.jpg
Pod stokiem Jasieniowej w dawnym kamieniołomie wapieni cieszyńskich jest niewielkie urokliwe jeziorko Ton otoczone lasami.
Staw Ton.jpg
Nieco wyżej szlak dociera do opuszczonego budynku dawnego klubu sportowego Olimpia Goleszów.
LKS Olimpia Goleszów.jpg
Zaraz za nim mamy fragment dawnej skoczni narciarskiej - zeskok wyłożony jeszcze starym igielitem.
Zeskok skoczni.jpg
Dalej szlak zielony kluczy po stokach pogórskich wzgórz. W kilku miejscach jego oznakowanie jest mylne. Łatwo zwłaszcza przeoczyć zejście na trawers kamieniołomu Leszna Górna.
Pod kamieniołomem Leszna Górna.jpg
Tym sposobem trafiłem trochę wyżej na skraj rezerwatu Zadni Gaj, zresztą podobnie jak dwójka turystów idących chwilę przede mną.
Rezerwat przyrody Zadni Gaj.jpg
Ścieżki na Pogórzu były w kilku miejscach mocno błotniste. W kość dało zwłaszcza zejście do drogi pomiędzy Dzięgielowem a Cisownicą. Szlak trawersuje Tuł osiągając wysokie łąki poniżej szczytu.
Łąki pod Tułem.jpg
Z nich widoki na ten ciekawy mikroregion przypominający trochę Podhale. Dużo jest tu stad owiec czy krów pasących się na świeżej wiosennej trawie.
Zielona kraina Pogórza Śląskiego.jpg
Pod Tułem jest też kilka charakterystycznych starych klonów polnych, które mijam idąc widokową ścieżką.
Stary paklon.jpg
Z Tułem jest pewien problem geograficzny. Kondracki robiąc swój podział poprowadził granice między Pogórzem i Beskidem mniej więcej gdzieś po tym szczycie i teraz trudno jasno go przypisać. 621 m npm to dość dużo jak na Pogórze, aczkolwiek charakter wzniesienia bardziej przypomina pobliskie pogórskie "kopce" niż wysoki grzbiet Czantorii.
Tuł.jpg
Na południe od Tułu wysokie całkiem wylesione wzgórza prowadzą do podnóża Małej Czantorii,
Czeskie Beskidy.jpg
gdzie przy skrzyżowaniu dróg jest spory turystyczny przystanek: restauracja, wyszynk, ławy z widokiem na Pogórze Śląskie nazywane tu też Cieszyńskim. Miejsce to zwane jest Polana Budzin.
Widokowa polana Budzin na stokach Małej Czantorii.jpg
Powyżej szlak zielony wkracza w las i zrazu łagodnie, a potem stromo pnie się na Małą Czantorię.
Osuwisko na stromym stoku Czantorii.jpg
Zgrabna góra z daleka wygląda jak miniatura Czantorii Wielkiej, którą poprzedza od strony północnej.
Widok ze stoków Tułu na Małą Czantorię.jpg
Od północy wygląda honornie, od południa jak płaski pagórek.
Grzbiet Małej Czantorii.jpg
Na przełęczy pomiędzy oboma szczytami zagroda, w której pasą się trzy ładne konie.
Konie.jpg
Można też podziwiać grzbiet Wielkiej Czantorii w całej okazałości.
Grzbiet Wielkiej Czantorii.jpg
Dalej powyżej na stoku jest górna stacja wyciągu z Ustronia Poniwca.
Wyciąg z Poniwca.jpg
Tu zaczyna się "knajpiana promenada" na grzbiecie Czantorii.
W stronę Ustronia.jpg
Gdzie dają langosze, a gdzie "czepowaną" kofolę. Ceny rosną w porównaniu do Polany Budzin u podnóża. Tam piwo z kranu za 15 zł, tutaj już 22 zł. Najciekawsza miejscówka to chyba jednak czeskie schronisko Czantoryje.
Czeskie schronisko.jpg
Kofolę zamówiłem tam za 10 zł. Cennik innych potraw reprodukuję w całości. Może się komuś przyda.
Cennik chaty Czantoryje.jpg
Na grzbiecie Czantorii tuż przy szlaku jest krzyż poświęcony młodej Czeszce Bei Mokroszovej. Mieszkanka pobliskiej wsi, miłośniczka gór zmarła tutaj trzy lata temu po zatrzymaniu akcji serca. Mimo pomocy przygodnych turystów i GOPR-u niestety jej nie uratowano. W Internecie jest jeszcze jej strona instagramowa z fotografiami ze znacznie wyższych szczytów niż Wielka Czantoria. Nieznane są nasze ziemskie ścieżki...
Bee Mokrosova.jpg
Po raz drugi wchodzę na wieżę widokową.
Wieża na Wielkiej Czantorii.jpg
Porównując zdjęcia widok był nieco gorszy niż tych kilka lat temu. Por: viewtopic.php?p=61498&hilit=Czantoria#p61498
W stronę Klimczoka i Skrzycznego.jpg
Wtedy dostrzegalne były Tatry i Mała Fatra.
Z Czantorii na południe.jpg
Aktualnie wstęp 60 koron - można też płacić złotówkami. Schodzę szlakiem tylko do Stokłosicy. Na polanie plaża widokowa oraz występy góralskiego zespołu tanecznego.
Plaża na Stokłosicy.jpg
Chyba z okazji długiego weekendu. Zjeżdżam w dół wyciągiem.
Z wyciągu nad Ustroniem Polaną.jpg
Tym samym łapię jeszcze bezpośredni pociąg IC Beskidy do Krakowa, który staje na tej małej stacyjce Ustroń Polana i co ciekawe także na stacji Zator Wesołe Miasteczko obok Energylandii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Beskid Śląski: Na Czantorię z Goleszowa, 4 czerwca 2026

Post autor: gar »

Widzę, że po dużo bardziej opłaca się płacić czeskimi koronami. Niemniej ceny za dania obiadowe bardzo przyzwoite.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Beskid Śląski: Na Czantorię z Goleszowa, 4 czerwca 2026

Post autor: Comen »

Jak zwykle w takich sytuacjach lepiej płacić w lokalnej walucie niż liczyć na dobry przelicznik złotówki.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
ODPOWIEDZ