Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Tatry

Ciekawe miejsca w Tatrach, na Podhalu, w Pieninach.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Tatry

Post autor: gar »

Sensu nie ma, ale zawsze będzie się można tłumaczyć, że coś się próbowało, ale nie wyszło.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Wspinacze mogą otwierać szampana. Nowa trasa na Mnicha otwarta.

Na Mnicha nie prowadzi żaden znakowany szlak turystyczny. Wejście jest możliwe tylko przez taterników, którzy posiadają nie tylko odpowiedni sprzęt, ale i doświadczenie. Na szczyt prowadzi kilka dróg wspinaczkowych o różnych stopniach trudności, a najpopularniejszą jest szlak "Przez Płytę".

Trasa wspinaczkowa była przygotowywana od 2024 roku. Celem było wyznaczenie nowej bez zwiększania poziomu trudności. Została otworzona w czerwcu tego roku i rozpoczyna się na wschodnim krańcu tarasu Wyżnich Mnichowych Stawków. - Dolny odcinek oferuje pięć krótkich wyciągów prowadzących do Dolnych Półek. To teren mało znany. (...) Nasza linia częściowo pokrywa się z przebiegiem drogi nr 534A, jednak w górnym fragmencie wytyczona została inaczej - wyjaśnił Michał Trzebunia, współautor trasy.
źródło: podroze.gazeta.pl
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

"Z danych TPN wynika, że w czasie wakacji elektryczne busy wykonały 958 kursów na trasie Zakopane – Włosienica, przewożąc łącznie 11 tys. 789 turystów".
Wychodzi 12 osób na kurs.
Nie wiem co to za koncepcja, ale wynika z niej, że w drugą stronę nie ma statystyk ?
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

IMG_7333.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 »

Tak drogo w tatrzańskim schronisku jeszcze nie było. "Powinny zarabiać" - Biznes w INTERIA.PL https://share.google/AmItiV4CXLHYjMOGF
Zło nie śpi...
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Jest różnica. Na Czantorii 10 zł za Kofolę - tutaj 4,5 Euro. Wniosek nosić prowiant ze sobą i nie kupować. Dopóki się płaci to "zarabiają".
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Bardziej zszokowała mnie informacja o cenie pokoju 5-osobowego na Hali Kondratowej: 1100 zł, czyli 220 zł za osobę. Powoli chyba muszę się żegnać ze schroniskami, bo mnie na nie po prostu nie stać.
ODPOWIEDZ