Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Coronavirus COVID-19 - dyskusja

Bieżące wydarzenia, aktualności.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Coronavirus COVID-19 - dyskusja

Post autor: gar »

Transport zbiorowy na 75%, a autokary turystyczne i pociągi dalekobieżne (które też należą pod tą kategorię) już od 15.05 mogą jeździć w obłożeniu 100% miejsc siedzących - innych wszak nie posiadają.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Ale zbiorkom ma więcej miejsc stojących. Zresztą po prawdzie nikt tego nie kontroluje. Ale rzadko się zdarza żeby autobus lub tramwaj był wypełniony powyżej 75%.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Zgadza się, że komunikacja zbiorowa ma zazwyczaj miejsca stojące, ale skoro nikt tego nawet nie próbuje kontrolować to po co zapisywać fikcję w rozporządzeniach.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Na początku pandemii pamiętam były firmy które oferowały system kontroli liczby osób w autobusie wyświetlany na panelu. Tylko, że nikt nie był takim rozwiązaniem zainteresowany - ani pasażer, ani firma przewozowa. A zarządzenie w Polsce jest po to żeby władza miała poczucie że coś tam zrobiła, a co najwyżej inni to zignorowali. Innej logiki bym się nie doszukiwał.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
sleepwalker
Zaawansowany

Post autor: sleepwalker »

A czy z tym kontrolowaniem inaczej jest po prywatnej stronie barykady, tj. sklepy, gastronomia, punkty usługowe? Przy wejściu płyn do dezynfekcji i ewentualnie kartka z nakazem używania maseczek, tudzież pouczeniem o zachowaniu dystansu czy limitem osób w środku. Ale miejsc, w których egzekwowano by przestrzegania tych środków bezpieczeństwa przez klientów, na własne oczy widziałem raptem kilka.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert