Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

UNESCO w Polsce

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

UNESCO w Polsce

Post autor: Adler »

major pisze: 14 lis 2016, o 15:02 W tym kontekście coraz głośniej ostatnio w mediach o wspomnianych podziemiach zabytkowej kopalni srebra i sztolni "Czarnego Pstrąga" w Tarnowskich Górach.
No i stało się. :)

1978 – Historyczne centrum Krakowa (Stare Miasto i Kazimierz)(K)
1978 – Zabytkowa kopalnia soli w Wieliczce (K)
1979 – Auschwitz-Birkenau. Niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady (1940-1945) (K)
1979 – Puszcza Białowieska – (wspólnie z Białorusią) (P)
1980 – Historyczne centrum Warszawy (K)
1992 – Stare Miasto w Zamościu – przykład renesansowej zabudowy miejskiej (K)
1997 – Średniowieczny zespół miejski Torunia (K)
1997 – Zamek Krzyżacki w Malborku (K)
1999 – Kalwaria Zebrzydowska: manierystyczny zespół architektoniczny i krajobrazowy oraz park pielgrzymkowy z XVII w. (K)
2001 – Kościoły Pokoju w Jaworze i Świdnicy (K)
2003 – Drewniane kościoły południowej Małopolski – Binarowa, Blizne, Dębno Podhalańskie, Haczów, Lipnica Dolna, Sękowa (K)
2004 – Park Mużakowski nad rzeką Nysą (wspólnie z Niemcami) (K)
2006 – Hala Stulecia (Hala Ludowa) we Wrocławiu (K)
2013 - Drewniane cerkwie w polskim i ukraińskim rejonie Karpat: Radruż, Chotyniec, Smolnik, Turzańsk, Powroźnik, Owczary, Kwiatoń, Brunary Wyżne (K)
2013 - Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni (K)
2017 - Kopalnia ołowiu, srebra i cynku wraz z systemem gospodarowania wodami podziemnymi w Tarnowskich Górach.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

UNESCO w Polsce

Post autor: Comen »

Gospodarze sztolni się ucieszą. Będą pieniądze na zabezpieczenia i złomiarze przestaną im kraść łódki.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

UNESCO w Polsce

Post autor: gar »

To pierwszy wpis na Listę UNESCO z Górnego Śląska - mam nadzieję, że nie ostatni. Oby nie wpłynęło to na zmianę cen biletów w górę.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

UNESCO w Polsce

Post autor: gar »

Lista w Polsce rośnie. Mamy już na niej 29 miejsc(owości). Jestem ciekawy czy mamy kogoś na forum kto odwiedził te wszystkie miejsca. Wielu takich osób pewnie nie będzie. Myślę, że warto się pochwalić w ilu miejscach się było, a ile zostało do odwiedzenia.
Inna sprawa, że to lista świetny pomysł do planowania wycieczek.
U mnie na liczniku jest 27 miejsc, czyli zostały 2 - z czego 1 jest w planach na 2018 (Park Mużakowski) .
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

UNESCO w Polsce

Post autor: Comen »

Ja naliczyłem 19 miejsc, przy czym w większości których nie byłem to cerkwie i kościoły drewniane. Ale też na odwiedzenie czeka Puszcza Białowieska i Park Mużakowski
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Eksper