Wybaczcie absolutny brak oryginalności, ale, w moim przekonaniu, miejscem, które warto co jakiś czas odwiedzać jest Kraków.
I nie dlatego, że historia, że królowie Polski, że piękna architektura itp. Nie potrafię oprzeć się wrażeniu, że to miasto posiada jakąś magię. Nazwałbym ją, być może pokracznie, magią artystyczno-intelektualną. Skrzynecki, Turowicz, Miłosz, Dunikowski, Pilch, ks. Boniecki to, moim zdaniem, herosi polskiej kultury. Kultury, która stanowi alternatywę dla świata radykalnego materializmu.
Istnieją więc jakby dwa miasta Kraków. To bardziej widoczne, z pięknymi biurowcami i tzw. galeriami handlowymi i to skromne, zanurzone - jak to ujął Zagajewski - w mrokach przeszłości. Polecam spacer ulicą Wiślną, jedną z małych uliczek odchodzących od rynku. Tam mieści się siedziba redakcji "Tygodnika Powszechnego" i, w moim przekonaniu, jest to idealne miejsce, ponieważ, jak żadne inne, pokazuje tę magię artystyczno-intelektualną Krakowa. Silną swoim wnętrzem, a nie wyglądem zewnętrznym.

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Kraków
Kraków ma zdecydowanie magię... uwielbiam to miasto i mam wrażenie, że co jakiś czas potrafi mnie zaskoczyć.
A z ciekawych miejsc w Krakowie to polecam muzeum Erazma Ciołka. To jest dopiero magiczne miejsce... To tu czuje się średniowiecze, następnie spacer poprzez renesans, barok... Plus sztuka cerkiewna...I właśnie w tym muzeum można mieć niepowtarzalną okazję spotkać naszą noblistkę W. Szymborską
A z ciekawych miejsc w Krakowie to polecam muzeum Erazma Ciołka. To jest dopiero magiczne miejsce... To tu czuje się średniowiecze, następnie spacer poprzez renesans, barok... Plus sztuka cerkiewna...I właśnie w tym muzeum można mieć niepowtarzalną okazję spotkać naszą noblistkę W. Szymborską
Mnie natomiast Kraków zachęca...
i nie mówię tego przez wzgląd na fakt, że często tam jestem, tylko dlatego, że jest miastem, gdzie nie sposób się nudzić...
jest co zwiedzać, jest gdzie wyjść, jest co zjeść
i zawsze...jest co wspominać...
W przyszłym tygodniu wybieram się zobaczyć niedawno otwarte podziemia oraz Muzeum Narodowe...
W przyszłym tygodniu wybieram się zobaczyć niedawno otwarte podziemia oraz Muzeum Narodowe...