Zapraszam do odwiedzenia średniowiecznej warowni obronnej wzniesionej przez Kazimierza Wielkiego.
Przed wami Królewski Zamek Będziński:
https://picasaweb.google.com/permanent. ... 4-jXgcOhFg

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Zamek w Będzinie
Zamek w Będzinie
Dobry pomysł z oświetleniem w tych barwach.
Nie znałem tego miejsca.
W tamtych stronach jestem z reguły przejazdem.
Przy okazji nadrobię zaległości.
Nie znałem tego miejsca.
W tamtych stronach jestem z reguły przejazdem.
Przy okazji nadrobię zaległości.
- PermanentTravel
- Zaawansowany
Zamek w Będzinie
Szczególnie polecam odwiedzić to miejsce w sierpniu podczas trwania Festiwalu Muzyki Celtyckiej - przyjeżdżają wtedy fajne zespoły z wielu krajów Europy i klimat na zamku jest naprawdę wspaniały! Niemal jak podróż w czasieAlan pisze:Przy okazji nadrobię zaległości.
Wszelkie informacjr nt. imprezy pojawiają się zwykle na tej stronie (choć jeszcze nie ma nic nt. mającej odbyć się w tym roku):
http://www.zamekfestival.pl/
Zamek w Będzinie
Będę się czepiał, ale jako patriota lokalny wnioskuję o przesunięcie tego tematu do działu Małopolska (bo tam jego miejsce), gdyż rzeczone miasto to ani Dolny Śląsk, ani Opolszczyzna ani Górny Śląsk <lol>
- PermanentTravel
- Zaawansowany
Zamek w Będzinie
Historycznie to może i była kiedyś Małopolska, jednak obecnie, administracyjnie, miasto należy do Górnego Śląska.gar pisze:rzeczone miasto to ani Dolny Śląsk, ani Opolszczyzna ani Górny Śląsk <lol>
Za wikipedią: "Będzin – miasto w południowej Polsce, w województwie śląskim, siedziba powiatu będzińskiego, w Zagłębiu Dąbrowskim, będącym historyczną częścią zachodniej Małopolski, nad rzeką Czarną Przemszą, na Wyżynie Śląskiej, na terenie Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego (GOP) i konurbacji katowickiej." ;p
Wydaje mi się, że powinniśmy się kierować raczej obecnym stanem administracyjnym niż historycznymi zażyłościami, bo w przeciwnym razie może dojść do tego, że w przyszłości Małopolanie najadą na Będzin jak Putin na Krym, twierdząc, że ziemia ta od wieków była w ich władaniu
Zamek w Będzinie
Miasto nie należy do Górnego Śląska, tylko do województwa śląskiego, GOP-u i konurbacji katowickiej, a to gigantyczna różnica. Nawet zacytowana przez Ciebie "wikipedia" podaje w "Zagłębiu Dąbrowskim" i nie ma w niej