Tytuł wątku, to cytat w wypowiedzi Comena.
To pretekst do podyskutowania o noclegach w miejscach- wioski, przysiółki, osiedla- wyjątkowych. To nie schroniska, to miejsca, gdzie ludzie nie koniecznie związani z turystyką mieszkają i swoim codziennym, całorocznym trybem żyją. Jest takich miejsc w Polskich Górach sporo. Jedne ogólnie znane, inne mniej. Wielokrotnie byłem na Koskowej Górze, ale nigdy tam nie nocowałem. Gdyby ktoś wiedział, że coś tam jest, to proszę o info, jak lokum nieoficjalnie, to info na PW- na pewno skorzystam.
Koskowa, to miejsce wyjątkowe.
Znamy wiele takich miejsc. Niektóre pozwalają na nocleg, inne nie.
O kilku takich miejsacach położonych wysoko w górach, gdzieś na grzbietach, przełęczach , podobnych do Koskowej chcę napisać.
-Studzionki w Gorcach. Osiedle wyjątkowo pięknie położone. Polecali je na forum Norden i Przemek. Możliwość noclegów m.in. u Państwa Chrobaków. Sprawdzone- polecam.
-Przełęcz Obidza- na zach. od Piwnicznej. Ślicznie tam. Jest możliwość noclegu w prywatnej Bacówce.
-Przełęcz Przysłop w B. Sądeckim- na wsch. od Dzwonkówki. Tylko kilka zabudowań. Pięknie między góry wciśnięte osiedle. Jest możliwość noclegu (Na Przełęczy).
-na Spiszu. Wyjątkowa Przełęcz nad Łapszanką. Jaki niepowtarzalny widok na Tatry! Można tam siedzieć godzinami (dojazd przyzwoity). Noclegi możliwe w górnej części Łapszanki- zwanej Wyżni Koniec. Jak już jestem przy Spiszu, to tym, co nie byli, polecam GRANDEUS między Łapszami Wyżnymi, a Dursztynem, 20 minut od kościoła w Łapszach W. W dobrą pogodę wyborne widoki, zwłaszcza na Tatry- kto nie był niech zobaczy w sieci i na pewno tam zawędruje.
Jest wiele podobnych miejsc- osiedli w Polskich Górach, gdzie ludzie normalnie żyją , a my chętnie przybywamy- odpocząć zachwycać się widokami.
Ode mnie na razie tyle. Chętnie poczytam o takich miejscach, co macie do polecania.

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
U "Józka" na Koskowej Górze czyli noclegi inaczej...
"Chata pod Niemcową" i słynny Harris (miejscowy gospodarz).
W Beskidzie Sądeckim to niemalże miejsce kultowe.
XIX wiek dostępny od ręki.
Osobiście nie nocowałem, ale byłem kilka razy i sam zrobiłem sobie kawę.
Do jedzenia nic nie było.
Ogrzewanie we własnym zakresie.
"Jak sobie napalisz, to będzie ciepło".
W Beskidzie Sądeckim to niemalże miejsce kultowe.
XIX wiek dostępny od ręki.
Osobiście nie nocowałem, ale byłem kilka razy i sam zrobiłem sobie kawę.
Do jedzenia nic nie było.
Ogrzewanie we własnym zakresie.
"Jak sobie napalisz, to będzie ciepło".
Nocowaliśmy w tym roku (w czerwcu) w Bacówce na Obidzy... Pięknie położone miejsce, b.dobra baza noclegowa i pyszna domowa kuchnia - naprawdę domowa, takich "babcinych" pierogów i "kultowej" szarlotki jeszcze nigdzie indziej nie jedliśmy <mniam> - oraz wspaniała panorama okolicy sprzed bacówki i za oknami pokojów... Przy okazji b.dobre miejsce wypadowe np. na pobliską Radziejową... Polecamy... <tak>tadeks pisze:-Przełęcz Obidza- na zach. od Piwnicznej. Ślicznie tam. Jest możliwość noclegu w prywatnej Bacówce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Rozklejam się przy takich wspominkach i zdjęciach. Chciałoby się tam wracać, wracać, wracać...
Swoją drogą forum robi bezinteresowną (przynajmniej ja) reklamę niektórym obiektom noclegowym.
Ale co dobre należy: chwalić, polecać. Co złe: ganić, piętnować, odradzać.
Swoją drogą forum robi bezinteresowną (przynajmniej ja) reklamę niektórym obiektom noclegowym.
Ale co dobre należy: chwalić, polecać. Co złe: ganić, piętnować, odradzać.