Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Widmo Brockenu

Rozmowy o sprawach związanych z górami.
Awatar użytkownika
Norden
Ekspert

Widmo Brockenu

Post autor: Norden »

Zjawisko zostało zaobserwowane i opisane po raz pierwszy w 1780 roku przez niemieckiego naukowca Johanna Esaiasa Silberschlaga na najwyższym szczycie gór Harzu - Brockenie, od którego wzięło później swoją nazwę.

Szczególnego, do dziś aktualnego znaczenia, zjawisko nabrało za sprawą polskiego taternika Alfreda Szczepańskiego, który to w latach dwudziestych minionego wieku wymyślił i spopularyzował teorię, jakoby ujrzenie widma nakładało na widzącego je człowieka klątwę. Zgodnie z legendą, ten kto raz ujrzy widmo Brockenu, nazywane przez taterników mnichem, tego czeka śmierć w górach. Aby odczynić urok, należy zobaczyć je kolejne dwa razy, po czym stajemy się nieśmiertelni we wszystkich górach świata...

Patrząc na zjawisko okiem fizyka, mamy do czynienia z dość prostym mechanizmem. Światło słoneczne padające na osobę z tyłu rzuca jej cień na chmurę lub mgłę znajdującą się przed nią. Dodatkowo cień otacza tęczowa obwódka zwana glorią. Co ciekawe, widmo Brockenu widziane jest jedynie przez osobę rzucającą cień.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Widmo Brockenu

Post autor: Comen »

No jest to niesamowite, aż trudno się dziwić, że dorobiono do tego historię z klątwą.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Andromeda

Post autor: Andromeda »

Rzeczywiście, robi wrażenie. Jeśli miałabym być przeklęta, to właśnie za oglądanie takich widoków <lol>
Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert

Post autor: yaretzky »

Poczytałem trochę o o tym zjawisku optycznym i muszę przyznać jestem pod wrażeniem. Nie wiem jak zachowałbym się gdyby coś takiego przydarzyło mi się gdzieś tam, w górach... "Smaczku" temu zjawisku dodaje fakt, że efekt jest w stanie zaobserwować tylko ta jedna osoba, której cień pojawia się na chmurze - mgle... Przecież ewentualni pozostali uczestnicy eskapady mogą uznać, że ma jakieś zwidy-majaki...
Czy ktoś z Was spotkał się z tym zjawiskiem podczas swoich wędrówek po górach ??? Jeśli tak - podzielcie się swymi odczuciami...
Norden, czy na przedstawione przez Ciebie zdjęcia są Twoim odbiciem, czy pokazałeś je jedynie jako przykład widma Brockenu ???
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

yaretzky pisze:Norden, czy na przedstawione przez Ciebie zdjęcia są Twoim odbiciem, czy pokazałeś je jedynie jako przykład widma Brockenu ???
To zdjęcia jego autorstwa. <tak>
Norden każdą wolną chwilę spędza w górach, wysokich górach.
Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert