Przymierzaliśmy się do Ślęży i czekałem na otwarcie linii kolejowej Wrocław - Świdnica przez Sobótkę.
Pociągi tą linią ruszyły w 2022 r, a my w tym roku z tego skorzystaliśmy.
Pamiętam z jednego z poprzednich wyjazdów do Sobótki, jak autobus wydostawał się z zakorkowanego Wrocławia, teraz pociągiem jest szybciej.
A więc:
pociągiem nocnym przyjechaliśmy do Wrocławia i żeby na Ślężę nie dźwigać ciężkich plecaków zostawiliśmy je na dworcu we Wrocławiu w samoobsługowej przechowali bagażu. Jedna duża skryta 20 zł za dobę, do której zmieściły się oda plecaki.
Szybko i wygodnie pociągiem Kolei Dolnośląskich do Sobótki. Przejście przez centrum, przypomnienie wcześniej znanych miejsc i marsz pod Ślężę, a tam przed ostatnim parkingiem ciekawa Aleja Sław Kolarstwa

Więcej o tym miejscu można znaleźć w sieci, m.in:
https://polska-org.pl/4071245,Sobotka,A ... rstwa.html
Od tego miejsca na Ślężę bez pośpiechu to ok. 1g.30-40min. Na Ślęży pustawo, to wczesna godzina i poniedziałek.

Wiało solidnie, zwłaszcza na wieży, ale widoki dalekie

Pobyt na Ślęży z popasem i zwiedzaniem zajął nam ok.90 minut. Do schroniska nie zachodziliśmy.
W schronisku tym raz nocowałem, a było to 40,5 lat temu - w listopadzie 1982 roku. Zapamiętałem, bo wówczas w schronisku brakowało wody w kranach. Wykąpać się nie można było. Wodę reglamentowali.
Zejście do Sobótki innym szlakiem, przez Wieżycę. Wieża była zamknięta.

Niżej, w drodze do dworca minęliśmy atrakcję dla dzieci:

Pociągiem do Wrocławia, odbiór plecaków i pociągiem do Boguszowa na kilkudniową bazę:
Dom Gościnny RODAR - plac Odrodzenia 9, 58-370 Boguszów-Gorce.
Tam już trzeci raz po kilka dni miałem bazę. Mają dwa budynki, główny był w częściowym remoncie, więc pierwszy raz mieszkaliśmy w drugim, bliższym kościoła. Tu warunki skromniejsze. Zainteresowanym polecam prosić pokój w budynki głównym.
Boguszów logistycznie dla niezmotoryzowanych , to dobra miejscówka. Są stąd możliwości komunikacyjne na przemieszczanie się we wszystkie kierunki. Korzystaliśmy z tego podczas poprzedniego tam bytowania. Chyba na forum o tym kiedyś pisałem. Korzystaliśmy podobnie przez kolejne dni w tym roku, o czym niebawem napiszę.
cdn