Kolej w Polsce i Europie
-
- Ekspert
Re: Kolej w Polsce i Europie
Może być całkiem spore (podobnie jak z pociągami na trasie Wrocław - Trzebnica), bo ruch na trasie do stolicy Śląska oraz korki we Wrocławiu są potężne. W tej sytuacji pociąg z dobrym czasem przejazdu powinien być świetną alternatywą.
-
- Ekspert
Narzekamy czasami na polską kolej i często wiele osób za wzór daje kolej czeską. Po dzisiejszych doświadczeniach nie jestem w pełni przekonany do słuszności wyboru tego wzoru. Jechałem 3 pociągami w Polsce: 1 dotarł na stację docelową o czasie, 2 przyjechały na miejsce z tym samym 7-minutowym spóźnieniem. W Czechach 4 przejazdy: wszystkie pociągi spóźnione od 11 do 50 minut (średnio spóźnienie wyniosło 30 minut). Zobaczę co będzie jutro, bo w planie mam 5 kolejnych przejazdów po czeskich torach.
-
- Administrator
-
- Jr. Admin
50 minut? To jakieś dalekobieżne?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
-
- Ekspert
Tym co jeździłem to różnie. W dalekobieżnym byłem w wagonie jednocześnie dziwacznym i ciekawym. Co fragment to inny: a to coś dla rowerzystów, a to dla dzieci, a to dla VIP-ów, a to dla niepełnosprawnych. U nas czegoś takiego nie widziałem w wagonie typu nazwijmy pullman.
Osobówki daleko za nami. Stare wagony z hamulcami tak piszczącymi, że bębenki cierpią. Siedziska chyba jeszcze z lat 80-tych. Ogólnie typowy czeski klimat. I nie jechałem tym razem ani razu motoraczkiem.
-
- Ekspert
-
- Jr. Admin
No to trzeba się starać, aby na trasie kilkudziesięciu km zrobić opóźnienie prawie godzinę.
-
- Ekspert
Dziś było zdecydowanie lepiej. 5 pociągów z czego 4 spóźnione, ale tym razem były to niewielkie straty czasu (4, 7, 4 i 8 minut). Niemniej z 9 pociągów - 8 spóźnionych to ciekawy wynik.
-
- Administrator
źródło: biznesistyl.plOd 15 grudnia Podkarpacie zostanie skomunikowane koleją z Austrią i Czechami. Codziennie będzie można z Przemyśla wyruszyć do Wiednia i Grazu przez czeską Ostrawę.
W czasach austro-węgierskiej monarchii, jak i w okresie międzywojennym, Galicja z Wiedniem miała bardzo dobre połączenie kolejowe. Wygląda na to, że latach Przemyśl, Jarosław, Przeworsk, Łańcut, Rzeszów i Dębica znów będą się takim cieszyć. 15 grudnia PKP Intercity uruchamia połączenie kolejowe z Podkarpacia do Wiednia i Grazu. To efekt współpracy Kolei Austriackich ÖBB z polskimi PKP Intercity i Kolejami Czeskimi.
Między Przemyślem a Grazem, przez Wiedeń, przemieszczać się będzie skład Porta Moravica. W kierunku Austrii będzie można z Przemyśla czy Rzeszowa wyjechać przed południem.
Podróż do Wiednia będzie trwała ok. 10 godzin. Do Grazu – niemal 13 godz.
Jak poinformował media Bernhard Rieder, z biura prasowego Kolei Austriackich ÖBB, ceny biletów z Wiednia do Przemyśla będą się zaczynać od ok. 50 euro (czyli ok. 213 zł), zaś na całej trasie – ok. 60 euro, czyli ok. 256 złotych.
-
- Jr. Admin
Mam wrażenie że pociąg nie ominie też Krakowa. Przydaloby się żeby stacją docelową był Lwów.
-
- Administrator
Tyle, że Kraków cieszył się takim połączeniem od dawna. Trasa od wschodu jest pewnego rodzaju nowością.
-
- Ekspert
Pytanie jakie będzie zainteresowanie ? Cenowo nie będą konkurencją dla autokarów niskokosztowych. Ilu na wschodzie jest wygodnych, ale niezbyt przejmujących się ceną ? A może znów będzie sporą pula tańszych biletów za 20-30 euro ?
-
- Administrator
Do Grazu z Przemyśla nic nie jeździ. Chyba, że drogie autokary typu Eurolines.
-
- Ekspert
Do Grazu jest pewien problem, ale do Wiednia z 1 przesiadką da się dojechać dużo taniej. A czy Graz jest aż tak chwytliwy nie jestem przekonany (choć wg mnie miasto bardzo ciekawe, ładne, zadbane i bez ogromnych tłumów turystów).
-
- Administrator
Skoro otwierają takie połączenie (w porozumieniu z koleją austriacką i czeską), to pewnie jest zapotrzebowanie. 

-
- Ekspert
-
- Ekspert
Od wejścia w życie nowego rozkładu jazdy (15.12.2019) PKP Intercity uruchamia nowy system rezerwacji miejsc. Pasażer będzie samodzielnie wskazywał na mapie wagonu, które miejsce wybiera. Na razie usługa będzie dostępna dla części połączeń. Oby wkrótce dla wszystkich.
-
- Jr. Admin
Ciekawe czy będzie możliwy zakup przez stronę internetową albo platformę Koleo, czy tylko w kasach biletowych na dworcu.
-
- Ekspert
Przez stronę internetową jak najbardziej.
-
- Administrator
Czy ów wybór w pociągu jest aż tak istotny? Do tej pory można było przecież wybrać: przedział lub miejsce przy oknie lub dowolne (bez przedziałów). W autokarze jeszcze rozumiem, ale w pociągu? 

-
- Jr. Admin
Pytanie jak to będzie wyglądało w praktyce. Czy ludzie będą respektować miejscówki. Vide ostatnia sytuacja ze studentką z Olsztyna: https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/O ... a-zawiesza. Abstrahując od kultury i ogłady tej pani to jednak według jej relacji była w prawie i osoba zajmująca nielegalnie miejsce powinna się odsunąć. Sam miałem taką sytuację, że na mojej miejscówce jakaś pani spała. Miejsca było sporo, więc nie było sensu robić awantury i zająłem inne w następnym rzędzie, ale zakładam, że na to miejsce też ktoś mógł kupić bilet i w razie czego to ja musiałbym ustąpić mając całkowicie legalny bilet z miejscówką.
-
- Ekspert
Dla niektórych ważne jest czy siedzą w kierunku jazdy, dla innych czy blisko wyjścia tudzież toalety, czy przy stoliku, czy bez niego. W autokarach i samolotach takie rezerwację można robić, więc dlaczego nie w pociągu. Jeśli dzięki temu komuś będzie się lepiej podróżowało to uważam to za bardzo dobry pomysł.
-
- Ekspert
Tu się nic nie zmienia. Do tej pory były miejscówki i teraz też będą. Jeśli ktoś się do tej pory rozpychał to i teraz będzie. Kwestia kultury osobistej.
Co do studentki - sprawę karną bym sobie odpuścił. Jeśli Ukrainka chce niech ją ściga z cywila. Relegacja zaś to dobry pomysł. Nie chciałbym trafić do takiej lekarki.
-
- Ekspert
Coś z nowego rozkładu jazdy od 15 XII na Pomorzu Srodkowym.
Na początek coś dla Gara: będzie pięć par pociągów między Sławnem, a Darłowem, z małymi wyjątkami robocze/świąteczne.
To 19 km, 23 min jazdy.
Słupsk - Ustka 14 (!) par pociągów, od 5.30 co godzinę ze Słupska, o pełnej godzinie od 6.00 z Ustki. Super. Powstały dwa nowe przystanki: Słupsk Północny i Ustka Uroczysko. Ten drugi, to ok . 2 km. za Ustką (był to końcowy przystanek), po zachodniej stronie Ustki i Słupi.
Będzie konkurencja dla komunikacji lądowej. W tej chwili jeździ trzech przewoźników średnio co 20 minut, czyli 3 kursy na godzinę. Ceny na pociąg będą też niższe (5 zł normalny) niż w autobusach. Do końca roku pociągi będą darmowe, to jest promocja!
Nie znam szczegółów, ale wiem, że w sezonie letnim będą zmiany w siatce PR, bo musi być prawdopodobnie 6 luk na pociągi IC do/z Ustki (2 razy 2) i Kolei Mazowieckich. Ten ostatni, to bardzo popularny pociąg Słoneczny Warszawa- Ustka - Warszawa.
Na początek coś dla Gara: będzie pięć par pociągów między Sławnem, a Darłowem, z małymi wyjątkami robocze/świąteczne.
To 19 km, 23 min jazdy.
Słupsk - Ustka 14 (!) par pociągów, od 5.30 co godzinę ze Słupska, o pełnej godzinie od 6.00 z Ustki. Super. Powstały dwa nowe przystanki: Słupsk Północny i Ustka Uroczysko. Ten drugi, to ok . 2 km. za Ustką (był to końcowy przystanek), po zachodniej stronie Ustki i Słupi.
Będzie konkurencja dla komunikacji lądowej. W tej chwili jeździ trzech przewoźników średnio co 20 minut, czyli 3 kursy na godzinę. Ceny na pociąg będą też niższe (5 zł normalny) niż w autobusach. Do końca roku pociągi będą darmowe, to jest promocja!
Nie znam szczegółów, ale wiem, że w sezonie letnim będą zmiany w siatce PR, bo musi być prawdopodobnie 6 luk na pociągi IC do/z Ustki (2 razy 2) i Kolei Mazowieckich. Ten ostatni, to bardzo popularny pociąg Słoneczny Warszawa- Ustka - Warszawa.
-
- Administrator
Bardzo często zdarzają się podobne sytuacje u mnie.Comen pisze: ↑27 lis 2019, o 09:42Sam miałem taką sytuację, że na mojej miejscówce jakaś pani spała. Miejsca było sporo, więc nie było sensu robić awantury i zająłem inne w następnym rzędzie, ale zakładam, że na to miejsce też ktoś mógł kupić bilet i w razie czego to ja musiałbym ustąpić mając całkowicie legalny bilet z miejscówką.