Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 14 lat!
Wisła, Istebna, Kubalonka, Koniaków (11-16 kwietnia 2013)
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Wisła, Istebna, Kubalonka, Koniaków (11-16 kwietnia 2013)
Oczywiście nie poprzestałem tego dnia na samym Ustroniu. :>
Wyjazd zaplanowałem w taki sposób, by wracając do Kubalonki, "machnąć" też i Wisłę.
Pogoda już wiosenna. Wydaje się, że tutaj trochę więcej turystów, choć sprzedawcy pamiątek narzekają, że małe utargi...
Odwiedziłem Muzeum Beskidzkie oraz dłużej posiedziałem w Zameczku Myśliwskim Habsburgów, aktualnie punkcie PTTK oraz Restauracji "Inna Epoka". Nie ukrywam, że klimaty habsburskie, a zwłaszcza historia tego obiektu bardzo mnie fascynują.
W punkcie PTTK zaopatrzyłem się w kolejne turystyczne gadżety, w tym bardzo cenną merytorycznie ulotkę o historii (100-leciu) omawianego tutaj obiektu.
Fotorelacja z Wisły:
Wyjazd zaplanowałem w taki sposób, by wracając do Kubalonki, "machnąć" też i Wisłę.
Pogoda już wiosenna. Wydaje się, że tutaj trochę więcej turystów, choć sprzedawcy pamiątek narzekają, że małe utargi...
Odwiedziłem Muzeum Beskidzkie oraz dłużej posiedziałem w Zameczku Myśliwskim Habsburgów, aktualnie punkcie PTTK oraz Restauracji "Inna Epoka". Nie ukrywam, że klimaty habsburskie, a zwłaszcza historia tego obiektu bardzo mnie fascynują.
W punkcie PTTK zaopatrzyłem się w kolejne turystyczne gadżety, w tym bardzo cenną merytorycznie ulotkę o historii (100-leciu) omawianego tutaj obiektu.
Fotorelacja z Wisły:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- creamcheese
- User
Re: Wisła, Istebna, Kubalonka, Koniaków (11-16 kwietnia 2013
Widzę, że spacer po Wiśle zakończyłeś po ludzku...w knajpce <tak>
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dokładnie. Nie ma to jak dobry obiad po wędrówce/zwiedzaniu.
Z kolei dzisiaj wizyta w Zamku Prezydenta RP w Wiśle (zwiedzanie z przewodnikiem pod czujnym okiem dwóch pracowników ochrony).
Fotorelacja:
Z kolei dzisiaj wizyta w Zamku Prezydenta RP w Wiśle (zwiedzanie z przewodnikiem pod czujnym okiem dwóch pracowników ochrony).
Fotorelacja:
-
- User
Też bym sobie podreptał po Wiśle. Czy obiad w "Innej ..." smakował?
Szkoda, że nie wpadłeś na piwo do Guiness Pubu.
PS. A Mościcki na obrazie wygląda jak modelka. Ach ta sanacja, nawet z głowy państwa musiała zrobić kabotyna.
Szkoda, że nie wpadłeś na piwo do Guiness Pubu.
PS. A Mościcki na obrazie wygląda jak modelka. Ach ta sanacja, nawet z głowy państwa musiała zrobić kabotyna.
"Oryginalność jest jedyną rzeczą, której użyteczności nie mogą pojąć nieoryginalne umysły” <John Stuart Mill, "O wolności">
Zdecydowanie tak. <tak>Abderyta pisze:Czy obiad w "Innej ..." smakował?
Tym razem obowiązki nie pozwoliły na to.Abderyta pisze:Szkoda, że nie wpadłeś na piwo do Guinness Pubu.
Koniaków.
Trochę miejscowego folkloru dla miłośników krajoznawstwa.
Opowieści gawędziarza Tadeusza Ruckiego jedyne w swoim rodzaju. <lol>
W drugiej części (poniżej) zaległości z Wisły.
Podziękowania dla Pani z miejscowego punktu PTTK za sporą, nieodpłatną ilość ciekawych materiałów turystycznych/krajoznawczych z tego regionu.
Fotorelacja:
Trochę miejscowego folkloru dla miłośników krajoznawstwa.
Opowieści gawędziarza Tadeusza Ruckiego jedyne w swoim rodzaju. <lol>
W drugiej części (poniżej) zaległości z Wisły.
Podziękowania dla Pani z miejscowego punktu PTTK za sporą, nieodpłatną ilość ciekawych materiałów turystycznych/krajoznawczych z tego regionu.
Fotorelacja:
Wisła, Koniaków, Istebna, Kubalonka (11-16 kwietnia 2013
Dorzucę jeszcze kilka zdjęć z Istebnej/Kubalonki.
W tej części mój ulubiony, malowniczo położony, drewniany Kościół p.w. św. Krzyża z roku 1779
Fotorelacja:
W tej części mój ulubiony, malowniczo położony, drewniany Kościół p.w. św. Krzyża z roku 1779
Fotorelacja:
- creamcheese
- User
Fajną masz pracę
Jadę za kilka dni do Szczyrku (też służbowo)...czy może wiesz od jakiej wysokości zaczyna się śnieg w Beskidzie Śląskim.
Wg. informacji z niedzieli na Jaworzynie (bodajże 948 m npm) śnieg był na całości (niżej płaty). Ciekaw jestem w jakim tempie znika.
Pozdrawiam
Jadę za kilka dni do Szczyrku (też służbowo)...czy może wiesz od jakiej wysokości zaczyna się śnieg w Beskidzie Śląskim.
Wg. informacji z niedzieli na Jaworzynie (bodajże 948 m npm) śnieg był na całości (niżej płaty). Ciekaw jestem w jakim tempie znika.
Pozdrawiam
W górnych (schowanych) partiach dużo twardego/mokrego śniegu.creamcheese pisze:czy może wiesz od jakiej wysokości zaczyna się śnieg w Beskidzie Śląskim.
W lesie różnie.
Generalnie: Im niżej, tym więcej błota i podmokły teren.
Spoglądając dzisiaj z trasy: Wisła-Koniaków-Milówka-Węgierska Górka-Żywiec mało białego koloru na horyzoncie.