Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Z kraju i ze świata...
- petruss1990
- Ekspert
Re: Z kraju i ze świata...
Pierwsze wejście na Mt. Pathibhara (6868m) | wspinanie.pl https://share.google/nH9dUhqm45C5wyLwx
źródło: tur-info.plZainteresowanie zagranicznymi wyjazdami na ferie zimowe 2026 notuje dwucyfrowy wzrost w porównaniu z poprzednim rokiem wynika z danych Wakacje.pl. Polacy coraz częściej rezerwują zimowy urlop z wyprzedzeniem i zamiast nart wybierają słońce oraz komfort hoteli all inclusive. Najpopularniejszym kierunkiem pozostaje Egipt, ale wyraźnie rośnie też popyt na wyjazdy do dalekich krajów, w tym do Zjednoczonych Emiratów Arabskich, które biją rekordy popularności.
Polacy najczęściej stawiają na kurorty nad Morzem Czerwonym, takie jak Hurghada i Marsa Alam, coraz szersza jest też oferta wypoczynku w Szarm el-Szejk. Ważnym atutem są również liczne wyloty z Polski - nie tylko z największych lotnisk, ale też z mniejszych portów, między innymi z Rzeszowa, Szczecina, czy Zielonej Góry. Przy odpowiednio wczesnej rezerwacji tydzień w pięciogwiazdkowym hotelu z all inclusive na przełomie stycznia i lutego można znaleźć nawet w granicach 2000-2100 zł za osobę.
Na drugim miejscu wśród najpopularniejszych kierunków na ferie zimowe znajduje się Hiszpania, która notuje dwucyfrową dynamikę rok do roku. Wybory Polaków rozkładają się tu na dwa scenariusze: z jednej strony Wyspy Kanaryjskie, które zimą nadal pozwalają wypoczywać przy basenie i nad oceanem, z drugiej - Hiszpania kontynentalna, w tym Andaluzja czy wschodnie wybrzeże, idealne o tej porze roku na zwiedzanie i odkrywanie lokalnej kultury bez letnich tłumów. Tydzień na Teneryfie z dwoma posiłkami i przelotem samolotem czarterowym to koszt od 3 tys. zł za osobę.
Trzecie miejsce zajmuje Malta, która z roku na rok przyciąga coraz więcej turystów z naszego kraju, a jej rosnącą popularność potwierdzają także dane Maltańskiej Organizacji Turystycznej - według nich Polacy znajdują się na podium wśród europejskich nacji odwiedzających ten kraj. Wzrost zainteresowania widać również w internecie: w listopadzie liczba zapytań użytkowników z Polski dotyczących Malty w wyszukiwarkach internetowych przekroczyła 550 tys., czyli była ponad dwukrotnie wyższa niż w analogicznym okresie rok wcześniej, gdy utrzymywała się na poziomie około 250 tys. miesięcznie. Malta kusi łagodniejszą zimą i dobrymi warunkami do zwiedzania. Tydzień w czterogwiazdkowym hotelu z dwoma posiłkami można znaleźć od około 1400 zł za osobę.
Wysoko w zestawieniu są także Zjednoczone Emiraty Arabskie, które domykają pierwszą piątkę razem z Cyprem. W pierwszej dziesiątce znajdują się również Tajlandia, Maroko, Turcja, Włochy i Tanzania (Zanzibar). Coraz więcej Polaków w okresie ferii zimowych wybiera się na egzotyczny urlop. Z danych Wakacje.pl wynika, że zainteresowanie tymi kierunkami wzrosło o 33 proc. rok do roku.
Ja jestem chyba poza tymi trendami, chociaż na Maltę to bym się przejechał w jakiejś porze przedsezonowej. Żeby tylko wtedy czas na to był.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Ja do tego trendu jeszcze nie dorosłem (dojrzałem), ale jest szansa że za kilka lat z któregoś z podanych kierunków skorzystam.
Ze wspomnianych mam już na koncie: Egipt, Hiszpanię, Turcję, Włochy i Maroko (widziane z Gibraltaru).
Cypr i Malta w planach na kolejne lata.
Cypr i Malta w planach na kolejne lata.