Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Buty trekkingowe

Buty górskie, trekingowe, turystyczne i dodatki.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Buty trekkingowe

Post autor: Adler » 18 lip 2025, o 13:15

W Skalniku spore rabaty na buty męskie i damskie marki Trezeta. To solidna marka jeszcze z dawnych czasów. Szkoda, że nie jestem przy zakupie aktualnie, bo skorzystałbym chętnie.
Przy zapisaniu się do Newslettera kod rabatowy 40 zł przy pierwszych zakupach o wartości min. 350 zł
Namiary dla zainteresowanych: https://www.skalnik.pl/trezeta#

J.Birdwood
Nowy

Post autor: J.Birdwood » 17 wrz 2025, o 09:17

Buty trekkingowe tylko za kostkę, ja od lat mam Salomona i nic się z nimi nie dzieje, a dużo chodzę.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 17 wrz 2025, o 14:26

Też dużo chodzę i w okresie wiosna-późna jesień tylko podejściowe niskie przed kostkę. :]

Bezimienny2007
Nowy

Post autor: Bezimienny2007 » dzisiaj, o 07:56

Adler pisze:
3 sty 2025, o 13:15
Ciekawostka. Rozmiarówka butów marki La Sportiva jest zaniżona. Trochę tego ostatnio mierzyłem.
Jeśli masz rozmiar np. 44, przymierz 45. Będzie pasować. Jakieś te włoskie stopy mniejsze, czy co? :-D
Z tą rozmiarówką to różnie bywa szczerze powiem. Różnego rodzaju but może u tego samego producenta inaczej pasować. Mam na myśli powiedzmy typowo wysokogórski model jak Nepal czy Karakorum vs takie TX5. Gdzie wysokogórski but raz że ma kategorię D do tego grubą skórę i sztywną (oni chyba stosują Perwanger skórę w topowych modelach) która też jest sztywna dość.

Kupiłem sobie kiedyś Karakorum Evo GTX w rozmiarze 46 i dla ojca na prezent pod choinkę Hanwag Alaska GTX też 46 i gdzie Hanwag pasował fajnie od początku tak La Sportiva była dość ciasna i spasowana z stopą. Po zrobieniu 200-300 km w Karakorum but się w miarę rozbił i zaczęło się robić luźniej jak w takich Hanwagach. Szczególnie w okolicy pięty.

Poza tym but może być węższy jak to bywa w modelach wysokogórskich gdzie moje obecne Crispi Hunter GTX są szersze i mimo rozmiaru 45 pasują idealnie. W ogóle te Crispi pod względem wygody to biją jak na razie każdy but jaki nosiłem na stopie.

Karakorum przez tą twarda podeszwę nie był zbyt wygodny i miałem wrażenie że mam cegłę pod stopą czasem, fakt nie czuć kamieni w ogóle jak się w nich chodzi. Crispi to B/C i już inaczej się czuje kamienie pod spodem jednak nadal śmiało można po nich chodzić. TX5 jeszcze bardziej miękka i pracująca podeszwa i już kamień czy skała mocno odczuwalna pod stopą i dla mnie to dobry but na powiedzmy taki Szkocki teren niżeli góry, ewentualnie jakieś niskie chociaż i tak wybrał bym coś innego.

TX5 mam zaś w rozmiarze 45 jak i Crispi Hunter GTX. Pasują one lepiej na stopę gdzie minimalne TX5 jest ciaśniejsza po bokach a Crispi czuć że jest trochę więcej miejsca. Nawet z bardzo grubą skarpetą Smartwool w tych Hunter GTX mogłem śmiało chodzić cały dzień i stopą nie bolała.

Każdy też ma inną stopę i dobór butów jest na prawdę trudny, zawsze można kombinować z skarpetami grubsze/cieńsze lub wkładki różnego rodzaju i poprawić komfort.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » dzisiaj, o 12:08

Właśnie stopa tu ma najważniejsze znaczenie. Te włoskie w większości to raczej pod wąską stopę.

ODPOWIEDZ