Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Oświęcim - miasto pokoju

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Re: Oświęcim - miasto pokoju

Post autor: petruss1990 »

Nie wiesz ile parking przy Auschwitz? Parę lat temu był chyba 20, w tym darmowy bilet do Brzezinki.
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Post autor: Adler »

Niestety nie pomogę, bo autokar parkował na innym, przy pizzerii.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Adler pisze: 24 kwie 2023, o 18:15 Za mną kolejna wizyta w muzeum KL Auschwitz-Birkenau. Odczucia te, co zawsze.
Z nowości...
Kawa w kubku, średniej wielkości i o przeciętnym smaku w kafejce przy kasach biletowych/toaletach kosztuje jedyne 23 zł. (L)
Podnieśli też cenę parkingu gminnego niedaleko bramy w Brzezince. Dla autokarów 80 zł, dla osobowych 40 zł. (W)
Niektórym zdrowo odbiło. Takie miejsca powinno się bojkotować - o ile się da. Dziś w Zwierzyńcu za postój autokaru na parkingu za niespełna 2 godziny zapłaciłem 6 zł. Trudno porównać jak się to ma do zdzierców z Brzezinki.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Niemiec, Hiszpan czy Francuz zapłacą. Im to wszystko jedno. Ale Polak złapie się za głowę.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Złapie się za głowę i odjedzie. 40 zł za 2, góra 3 godziny na parkingu dla osobówek to granda
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Po ostatnich przebojach żegnam się z wycieczkami do Auschwitz (bez żalu z mojej strony). Nowy system rezerwacji to skrajna niekompetencja, żenada i brak zrozumienia jak funkcjonuje turystyka oraz całkowity brak szacunku dla kontrahentów. Przez dobrze ponad miesiąc usiłowałem załatwić wstęp dla grupy i ostatecznie zrezygnowałem z organizacji wyjazdu. Wszystko załatwia się mailowo (nie ma z kim rozmawiać) z osobami o ograniczonym ilorazie inteligencji (np. proszę o wstęp przed południem i dostaję 13.50, podaję kilka dat i odnowa dotyczy jednej, a o pozostałych cisza) System jest tak wykoncypowany, że wreszcie gdy po kolejnych 4 dniach roboczych - z weekendem wyszło 6 - oczekiwania na kolejną odpowiedź otrzymuję termin okazuje się, że mam 24 godziny na opłacenie zamówienia i podanie dokładnej listy imiennej uczestników wyjazdu, który ma się odbyć za 6 tygodni. Nauczycielce witki też opadły. Doszliśmy do wniosku, że niech sobie inni jadą, my dziękujemy i jedziemy w góry.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Ja już z Oświęcimia wyleczyłem się jakiś czas temu. Nie jeżdżę tam. No chyba, że służbowo „zmuszą”.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Post autor: Comen »

Jeśli są jakieś wymogi programowe w szkołach, żeby jeździć w takie miejsca, to może prościej wybrać w tej sytuacji jakiś inny były obóz. O ile pamiętam wstęp na Majdanek był darmowy, co najwyżej kosztem byłby przewodnik miejscowy. A są jeszcze Łambinowice, Kulmhof (Chełmno nad Nerem), Gross-Rosen (Rogoźnica), itd.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Z reguły wybierają w klasach 8 SP właśnie to miejsce. Przy rezerwacjach zawsze są "fucki".
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Comen pisze: 26 mar 2026, o 08:47 Jeśli są jakieś wymogi programowe w szkołach, żeby jeździć w takie miejsca, to może prościej wybrać w tej sytuacji jakiś inny były obóz. O ile pamiętam wstęp na Majdanek był darmowy, co najwyżej kosztem byłby przewodnik miejscowy. A są jeszcze Łambinowice, Kulmhof (Chełmno nad Nerem), Gross-Rosen (Rogoźnica), itd.
Z Katowic na 1 dzień na Majdanek lub do Chełmna nad Nerem chyba wycieczki się nie wybierają. Do Auschwitz jest 50 minut jazdy a do Łambinowic czy Rogoźnicy zdecydowanie dalej.
Do Auschwitz oficjalnie wstęp też jest darmowy a potem wychodzą kwoty rzędu prawie 3 tysięcy na grupę 65 osób.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Post autor: Comen »

Trzeba jechać na dłużej, ale Lublin ładny, a i w Łodzi jest też co robić, albo np. taka kopalnia soli w Kłodawie. Alternatywą drożyzna i niepewność czy się w ogóle uda.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
ODPOWIEDZ