Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Bieszczady - atrakcje, ciekawe miejsca

Ciekawe miejsca w Beskidzie Niskim i Bieszczadach.

Moderator: Comen

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Bieszczady - atrakcje, ciekawe miejsca

Post autor: Adler »

Na wieży w Mucznem byłeś? A przy dawnej Leśniczówce Brenzberg?
Przy miejscowym bobrowisku? Ja stamtąd żółtym przeszedłem Drogę Krzyżową na Bukowe Berdo, dalej przez Przełęcz Goprowską, na Tarnicę. Potem niebieskim w dół do Wołosatego.
W Mucznem sporo ciekawych miejsc...

viewtopic.php?p=51200#p51200
viewtopic.php?p=19398#p19398
Awatar użytkownika
heinrich12
Doświadczony

Post autor: heinrich12 »

Adler pisze: 2 gru 2025, o 22:48 Na wieży w Mucznem byłeś? A przy dawnej Leśniczówce Brenzberg?
Nie, na wierzy w Mucznem nie byłem. Moja turystyka bardzo różni się od Waszej. Wy chodzicie po szlakach czego Wam zazdroszczę (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) ja natomiast wszędzie jeżdżę samochodem – problemy ze stawami (biodrowe wymienione, kolanowe nie) – jak idę to nie daleko. Jadąc w Bieszczady wyrabiam sobie pozwolenia w poszczególnych Nadleśnictwach (np., Baligród, Cisna, Lutowiska itp.) na korzystanie z dróg leśnych moim samochodem również mogę wjeżdżać do rezerwatów. Aktualnie mój zasięg jest uzależniony od stanu drogi i samochodu jakim dysponuję. W czasach jak dobrze chodziłem to infrastruktura, baza turystyczna w Bieszczadach była jeszcze słabo rozwinięta. Wyjątkiem była Solina, Polańczyk, Cisna, Ustrzyki Górne i może jeszcze parę miejsc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

heinrich12 pisze: 3 gru 2025, o 21:02 W czasach jak dobrze chodziłem to infrastruktura, baza turystyczna w Bieszczadach była jeszcze słabo rozwinięta.
I to były te Bieszczady które mi odpowiadały. Pewnie dlatego obecnie zdecydowanie częściej można mnie spotkać w Beskidzie Niskim.
Awatar użytkownika
heinrich12
Doświadczony

W Bieszczadach nie jest jeszcze tak źle. Faktem jest to, że idąc szlakiem w określone, popularne miejsce to napotykamy duże niekończące się grupy turystów. Przykładowo do rezerwatu ,,Sine Wiry" w okresie wakacyjnym a zwłaszcza w weekendy ,,walą tłumy" - w Polankach (początek szlaku) praktycznie już nie ma możliwości gdziekolwiek postawić, wcisnąć samochód. ---- Szlakiem tym chodziłem ale w latach 80/90 samochód parkowałem u Spisa - ojca obecnego Janusza Spisa i szedłem ale nie do rezerwatu ,,Sine Wiry" tylko nad jeziorko ,,Szmaragdowe"(tak kiedyś potocznie mówiono na to miejsce), którego obecnie już nie ma. Jeziorko widnieje, jest zaznaczone ale na starszych mapach z tamtego okresu. Z upływem lat (początek 2000r.) jak zaczęło już powoli przybywać turystów i nie tylko turystów na tym szlaku to wybrałem (a właściwie to wybraliśmy) nowy własny. Zaczynał się od skrzyżowania rzeki Solinki z Wetlinką – (miejsce samo w sobie wyjątkowe i piękne) i prowadził brzegiem lewym lub prawym a nawet korytem rzeki Wetlinki aż do wodospadów. ------- Szliśmy tym ,,naszym szlakiem” parę ładnych razy i nigdy nikogo nie spotkaliśmy - myślę, że po dzień dzisiejszy nikt rzeką nie idzie, dalej jest tam pusto i dziewiczo. Po drodze mijamy dwie zarośnięte drzewami wyspy, jeden wodospad a właściwie to już ,,mgłę wodną”, która spada z około 15m, a blisko rezerwatu jest też takie mini jeziorko dość głębokie miejsce, w którym można popływać. Na fotkach widać nasze ostatnie przejście od skrzyżowania rzek do ,,Sinych Wirów”. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
heinrich12
Doświadczony

fotrk c.d.
Awatar użytkownika
heinrich12
Doświadczony

fotki c.d.
Awatar użytkownika
heinrich12
Doświadczony

fotki c.d.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

W prawie każdych górach znajdą się spokojne miejsca, ale w Bieszczadach z roku na rok jest ich coraz mniej. A w Niskim cisza i spokój na większości szlaków.
ODPOWIEDZ