Na wieży w Mucznem byłeś? A przy dawnej Leśniczówce Brenzberg?
Przy miejscowym bobrowisku? Ja stamtąd żółtym przeszedłem Drogę Krzyżową na Bukowe Berdo, dalej przez Przełęcz Goprowską, na Tarnicę. Potem niebieskim w dół do Wołosatego.
W Mucznem sporo ciekawych miejsc...
viewtopic.php?p=51200#p51200
viewtopic.php?p=19398#p19398
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Bieszczady - atrakcje, ciekawe miejsca
Moderator: Comen
- heinrich12
- Doświadczony
Re: Bieszczady - atrakcje, ciekawe miejsca
Nie, na wierzy w Mucznem nie byłem. Moja turystyka bardzo różni się od Waszej. Wy chodzicie po szlakach czego Wam zazdroszczę (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) ja natomiast wszędzie jeżdżę samochodem – problemy ze stawami (biodrowe wymienione, kolanowe nie) – jak idę to nie daleko. Jadąc w Bieszczady wyrabiam sobie pozwolenia w poszczególnych Nadleśnictwach (np., Baligród, Cisna, Lutowiska itp.) na korzystanie z dróg leśnych moim samochodem również mogę wjeżdżać do rezerwatów. Aktualnie mój zasięg jest uzależniony od stanu drogi i samochodu jakim dysponuję. W czasach jak dobrze chodziłem to infrastruktura, baza turystyczna w Bieszczadach była jeszcze słabo rozwinięta. Wyjątkiem była Solina, Polańczyk, Cisna, Ustrzyki Górne i może jeszcze parę miejsc. Pozdrawiam.
I to były te Bieszczady które mi odpowiadały. Pewnie dlatego obecnie zdecydowanie częściej można mnie spotkać w Beskidzie Niskim.heinrich12 pisze: 3 gru 2025, o 21:02 W czasach jak dobrze chodziłem to infrastruktura, baza turystyczna w Bieszczadach była jeszcze słabo rozwinięta.
- heinrich12
- Doświadczony
W Bieszczadach nie jest jeszcze tak źle. Faktem jest to, że idąc szlakiem w określone, popularne miejsce to napotykamy duże niekończące się grupy turystów. Przykładowo do rezerwatu ,,Sine Wiry" w okresie wakacyjnym a zwłaszcza w weekendy ,,walą tłumy" - w Polankach (początek szlaku) praktycznie już nie ma możliwości gdziekolwiek postawić, wcisnąć samochód. ---- Szlakiem tym chodziłem ale w latach 80/90 samochód parkowałem u Spisa - ojca obecnego Janusza Spisa i szedłem ale nie do rezerwatu ,,Sine Wiry" tylko nad jeziorko ,,Szmaragdowe"(tak kiedyś potocznie mówiono na to miejsce), którego obecnie już nie ma. Jeziorko widnieje, jest zaznaczone ale na starszych mapach z tamtego okresu. Z upływem lat (początek 2000r.) jak zaczęło już powoli przybywać turystów i nie tylko turystów na tym szlaku to wybrałem (a właściwie to wybraliśmy) nowy własny. Zaczynał się od skrzyżowania rzeki Solinki z Wetlinką – (miejsce samo w sobie wyjątkowe i piękne) i prowadził brzegiem lewym lub prawym a nawet korytem rzeki Wetlinki aż do wodospadów. ------- Szliśmy tym ,,naszym szlakiem” parę ładnych razy i nigdy nikogo nie spotkaliśmy - myślę, że po dzień dzisiejszy nikt rzeką nie idzie, dalej jest tam pusto i dziewiczo. Po drodze mijamy dwie zarośnięte drzewami wyspy, jeden wodospad a właściwie to już ,,mgłę wodną”, która spada z około 15m, a blisko rezerwatu jest też takie mini jeziorko dość głębokie miejsce, w którym można popływać. Na fotkach widać nasze ostatnie przejście od skrzyżowania rzek do ,,Sinych Wirów”. Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- heinrich12
- Doświadczony
fotrk c.d.
- heinrich12
- Doświadczony
fotki c.d.
- heinrich12
- Doświadczony
fotki c.d.
W prawie każdych górach znajdą się spokojne miejsca, ale w Bieszczadach z roku na rok jest ich coraz mniej. A w Niskim cisza i spokój na większości szlaków.