Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Najpiękniejsze ruiny zamków w Polsce
Najpiękniejsze ruiny zamków w Polsce
Poniżej jest link do tego tematu, który znalazłam na głównej stronie Onet.pl
Może zrobimy Nasze małe głosowanie na najpiękniejszą ruinę??:)
Niech każdy napisze ile z tych obiektów zwiedził i który jest najładniejszy:)
Ja osobiście z pośród 20 byłam na 4 ruinach i najbardziej urzekł mnie Zamek w Krzyżtoporze.
http://poznajpolske.onet.pl/gallery/pol ... age,1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Może zrobimy Nasze małe głosowanie na najpiękniejszą ruinę??:)
Niech każdy napisze ile z tych obiektów zwiedził i który jest najładniejszy:)
Ja osobiście z pośród 20 byłam na 4 ruinach i najbardziej urzekł mnie Zamek w Krzyżtoporze.
http://poznajpolske.onet.pl/gallery/pol ... age,1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
"Świat jest jak księga, kto nie podróżuje...czyta jakby tylko jedną stronę"
Re: Najpiękniejsze ruiny zamków w Polsce
Ciekawy temat.
Najbardziej podobają mi się ruiny zamków w Ujeździe /k. Sandomierza/ i Olsztynie /k. Częstochowy/.
Na liście zabrakło kilku innych mniejszych, ciekawych obiektów, w tym ruin zamku na górze św. Marcina w Tarnowie, czy też zamku w Melsztynie...
Najbardziej podobają mi się ruiny zamków w Ujeździe /k. Sandomierza/ i Olsztynie /k. Częstochowy/.
Na liście zabrakło kilku innych mniejszych, ciekawych obiektów, w tym ruin zamku na górze św. Marcina w Tarnowie, czy też zamku w Melsztynie...
1. Ruiny zamku Kamieniec w Odrzykoniu
2. Zamek Ogrodzieniecki w Podzamczu
A zwiedziłam 7 zamków z tych 20 :)
2. Zamek Ogrodzieniecki w Podzamczu
A zwiedziłam 7 zamków z tych 20 :)
mi się podobają ruiny zamku w Janowcu, Krzyżtopór też jest piękny, Kazimierz Dolny - to tak bez sensacji, Olsztyn jak najbardziej, piękny i malowniczy :)
No cóż, zabrakło Tarnowa, bo te ruiny nie są tak okazałe jak te zaprezentowane.
Na mnie również wrażenie wywarł Krzyżtopór. Ale również ruiny w Odrzykoniu czy w Chęcinach bardzo mi się podobały.
Mam nadzieję, że będzie mi dane zobaczyc zamek Tęczyn, który znam tylko z fotografii, a bardzo mi się podoba.
Na mnie również wrażenie wywarł Krzyżtopór. Ale również ruiny w Odrzykoniu czy w Chęcinach bardzo mi się podobały.
Mam nadzieję, że będzie mi dane zobaczyc zamek Tęczyn, który znam tylko z fotografii, a bardzo mi się podoba.
- petruss1990
- Ekspert
Ja odwiedziłem 10 z wymienionych. A przy okazji: Jeżeli ktoś odwiedził kiedyś ruiny zamku w miejscowości Krupe k/Krasnegostawu, no mógłby miejsca nie poznać. Już nie jest zachwaszczone i tak brudne jak kiedyś. Ładnie wyczyszczono i wszystko dość ładnie się prezentuje. Żeby jeszcze tak w Kryłowie zrobili...
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...
Mam wrażenie (mogę się mylić), że w kraju niewiele robi się dla utrzymania tych obiektów...(pozytywnie przyjmuję wypowiedź Petrusa o obiekcie w Krupach).
Gdy zobaczyłem ruiny w Ujeździe (Krzyżtopór), wędrując tam po różnych zakamarkach (np. na sam dół, przechodząc "po ciemku") miałem wrażenie, że to wszystko w każdej chwili może runąć...
Adrenalina jest :-P , ale czy o to tam chodzi?
Gdy zobaczyłem ruiny w Ujeździe (Krzyżtopór), wędrując tam po różnych zakamarkach (np. na sam dół, przechodząc "po ciemku") miałem wrażenie, że to wszystko w każdej chwili może runąć...
Adrenalina jest :-P , ale czy o to tam chodzi?
Z powyższej listy byłem w 11 zamkach. Generalnie Olsztyn, Ogrodzieniec czy Radzyń Chełmiński robią największe wrażenie ze względu na wielkość, ale podobał mi się także nieco mniejszy Mirów. Przy okazji ten zamek jest planowany do "odbudowy" a pobliską strażnicę w Bobolicach już odbudowano. Ciekawe jak uważacie czy ruiny warto odbudowywać czy tylko zabezpieczać przed dalszym zawaleniem.
A tak w ogóle to w Polsce jest znacznie więcej zrujnowanych zamków czy pałaców, zwłaszcza na Śląsku. W ostatnie wakacje "odkryłem" wspaniałe ruiny pałacu w Tworkowie pod Raciborzem. Robią wrażenie prawie takie samo jak Krzyżtopór. Poniżej zamieszczam fotkę.
A tak w ogóle to w Polsce jest znacznie więcej zrujnowanych zamków czy pałaców, zwłaszcza na Śląsku. W ostatnie wakacje "odkryłem" wspaniałe ruiny pałacu w Tworkowie pod Raciborzem. Robią wrażenie prawie takie samo jak Krzyżtopór. Poniżej zamieszczam fotkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Mi się bardzo podobał zamek Ogrodzieniecki w Podzamczu
Fotogeniczny, fajnie zachowany a i od razu warto zahaczyć o gród Birów.

Jeśli chodzi o ruiny to są dwie szkoły - jedna jest za rekonstrukcją, druga tylko za zabezpieczaniem przed dalszym zniszczeniem. Choć mam wrażenie, że obecnie coraz więcej zwolenników ma pierwsza opcja. Przykładem może być zamek Tropsztyn nad Dunajcem.
(zdjęcie ze strony http://zamkiswiata.wikidot.com/zamek-tropsztyn" onclick="window.open(this.href);return false;)
(zdjęcie ze strony http://zamkiswiata.wikidot.com/zamek-tropsztyn" onclick="window.open(this.href);return false;)
Być może przydatny będzie też wykaz tego typu obiektów w Polsce:
Zamki w Polsce
Zamki w Polsce
Bardzo fajny wykaz,dzięki za wstawkę. Dla mnie piękne zamki są na terenie jury krakowsko-częstochowskiej. Ogrodzeniec, Olsztyn,Będzin,Chęciny itd. Warto pójść tym szlakiem.
Dla mnie piękny jest zamek w Ciechanowie, ruiny zamku Krzyżtopór oraz te z Czorsztyna i Odrzykonia. Z tych lepiej zachowanych byłam w tym roku tylko w Nowym Wiśniczu i Baranowie Sandomierskim. Polecam szczególnie ten ostatni.
Przepiękne zdjęcia zamków i ruiny oraz legendy z nimi związane znaleźć można w książce Rafała Gręźlikowskiego pt."Zamki, ruiny i legendy". <tak> Książka wiedzie nas szlakiem: Bolczowa, Radzynia Chełmińskiego, Grodźca, Cieszyna, , Starego Książa, Pokrzywna, Podgrodzia, Starej Kamienicy, Giżycka, Radosna, Liwu, Starego Drawska, Pieskowej Skały, Świecia i Zameczku Klaudyny Potockiej na wyspie jeziora Góreckiego.
Wg. słów samego autora
„ Z gąszczu dzikich pnączy wyrosną przed Wami smukłe, gotyckie okna i szkielety dawnej potęgi. Pośród odartych z blasku ścian, opowiem Wam o istnieniach, które już na zawsze pozostaną strażnikami tych miejsc. Ujrzycie jak w cieniu strzelistych, ceglanych sylwetek, wraz z zachodzącym słońcem ,usypia na horyzoncie znany nam świat. Wówczas to z wolna, zbudzi się magia tych starych murów, a pozornie milczące ruiny, niezwykłym językiem zaczną szeptać.”
"Książka ma 148 stron i jest to duże, piękne wydanie albumowe.
Składają się na nią moje fotografie, spisane przeze mnie legendy i kilka wierszy. A powiedzie Was szlakami 15 zamków i ruin, w których miałem przyjemność bywać. Są w niej moje emocje i spojrzenia. Ogromny fragment mnie samego ! Ale przede wszystkim starałem się oddać magię tych miejsc. Wierzę że i Wy jej ulegniecie... " R.Gręźlikowski
Ja uległam
Książka piękna, wzruszająca, z przepięknymi zdjęciami czyta się jednym tchem. Więcej informacji znaleźć można na blogu autora http://zamczyska.blog.onet.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Wg. słów samego autora
„ Z gąszczu dzikich pnączy wyrosną przed Wami smukłe, gotyckie okna i szkielety dawnej potęgi. Pośród odartych z blasku ścian, opowiem Wam o istnieniach, które już na zawsze pozostaną strażnikami tych miejsc. Ujrzycie jak w cieniu strzelistych, ceglanych sylwetek, wraz z zachodzącym słońcem ,usypia na horyzoncie znany nam świat. Wówczas to z wolna, zbudzi się magia tych starych murów, a pozornie milczące ruiny, niezwykłym językiem zaczną szeptać.”
"Książka ma 148 stron i jest to duże, piękne wydanie albumowe.
Składają się na nią moje fotografie, spisane przeze mnie legendy i kilka wierszy. A powiedzie Was szlakami 15 zamków i ruin, w których miałem przyjemność bywać. Są w niej moje emocje i spojrzenia. Ogromny fragment mnie samego ! Ale przede wszystkim starałem się oddać magię tych miejsc. Wierzę że i Wy jej ulegniecie... " R.Gręźlikowski
Ja uległam

Krupe docelowo ma być odbudowane. Ale to daleka spiewka, bo ani gmina ani powiat (ewenement w skali kraju, w jednym i drugim rządzi PSL i robi to - o dziwo - skutecznie) nie mają kasy na odbudowę. Szukają więc nabywcy. A ewentualną rekonstrukcję ma nadzorować prof. Bogusław Szmygin, znany z bardzo konserwatywnego podejścia do rekonstrukcji: tak, ale ma to być wierna rekonstrukcja, absolutnie bez żadnych dodatków. Jeśli waść nie masz starych planów, rysunków, to nie odbudowujesz
Krupe...służę uprzejmie
.Zdjęcia z sierpnia 2011 roku.

To tutaj dla kontrastu już odbudowany zamek w Bobolicach. Jak przystało na porządny zamek ma też swoją Białą Damę, która ponoć ukazuje się czasem na balkonie wieży. Znak przed wejściem solennie ostrzega przed zjawą. Podobno jest to duch więzionej w lochach branki, którą potajemnie odwiedzał właściciel sąsiedniego zamku Mirów. Kiedy właściciel Bobolic przyłapał kochanków oboje zgładził jednym ciosem miecza. Sam jednak też źle skończył, niedługo później poraził go piorun. No a dama zaczęła straszyć w czasie bezksiężycowych nocy.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Ja tam podpisuję się pod emką-Krzyżtopór kopie;jest cudowny ;-).
a ja przedstawiam zamek, ruiny w Zagórzu śląskim 

- creamcheese
- Ekspert
A salę tortur widziałaś?? A żelazną dziewicę norymberską?
No to coś z lokalnego podwórka:
+stosowny do tego link muzyczny;polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=zWNxIkhJKkU" onclick="window.open(this.href);return false;
+stosowny do tego link muzyczny;polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=zWNxIkhJKkU" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak.creamcheese pisze:A salę tortur widziałaś?? A żelazną dziewicę norymberską?
Nie mam foto dziewicy, ale mam coś takiego

Zapomniałam że przecież u mnie na wsi jest coś takiego 
Może nie ruiny, bo jeszcze 3 lata temu był tam oddział leczenia odwykowego, ale ładny
(swego czasu po wsi krążyły plotki, że leczył się u nas D. Olbrychski .

Może nie ruiny, bo jeszcze 3 lata temu był tam oddział leczenia odwykowego, ale ładny

(swego czasu po wsi krążyły plotki, że leczył się u nas D. Olbrychski .

Właśnie dziś miałam okazję odwiedzić zamek Grodno w Zagórzu Śląskim. Sala tortur przyprawia o dreszcze na grzbiecie. Piękna jest za to panorama rozciągająca się z wieży we wspomnianym zamku.
Jednym także z piękniejszych ruin zamków na Dolnym Śląsku jest zamek Świny. Zamek jest własnością prywatną i są plany by go odbudować.

Jednym także z piękniejszych ruin zamków na Dolnym Śląsku jest zamek Świny. Zamek jest własnością prywatną i są plany by go odbudować.

.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......
)

nawiązując do wątku... :) w sierpniu miałam okazję już po raz 3 odwiedzić Szlak Orlich Gniazd :) i w zasadzie jeżeli mam wybierać to najbardziej urzekł mnie zamek w Olsztynie :)
Zamek Ogrodzieniecki jest również niczego sobie, ale biorąc pod uwagę jego obecne otoczenie (nowo powstały park rozrywki)...to jak dla mnie staje się on coraz mniej atrakcyjny... dodatkowe "atrakcje" psują charakter tego miejsca..niestety :) ale takie jest moje zdanie nikt nie musi się z nim zgadzać :)
Zamek Ogrodzieniecki jest również niczego sobie, ale biorąc pod uwagę jego obecne otoczenie (nowo powstały park rozrywki)...to jak dla mnie staje się on coraz mniej atrakcyjny... dodatkowe "atrakcje" psują charakter tego miejsca..niestety :) ale takie jest moje zdanie nikt nie musi się z nim zgadzać :)