Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Małopolskie: Szukając złotej jesieni. Dwie dolinki podkrakowskie 31 października 2025

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.

Moderator: Comen

Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Małopolskie: Szukając złotej jesieni. Dwie dolinki podkrakowskie 31 października 2025

Post autor: Comen » 31 paź 2025, o 19:45

Złota jesień wprawdzie już trochę zaawansowana, bo chyba ładniej było tydzień temu.
Niebo w kałuży.jpg
Ale dzień pogodny, ciepło i jeszcze tego złota, brązu i czerwieni sporo w naturze.
Modrzewie.jpg
Las w Będkowskiej.jpg
Długi spacer głównie wzdłuż niebieskiego szlaku Warowni Jurajskich, jednego z trzech długodystansowych na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, biegnącego z Rudawy do Mstowa.
Szlak Warowni Jurajskich.jpg
Większość trasy była mi znana, nie szedłem chyba wcześniej jedynie małym odcinkiem ponad Doliną Prądnika oraz krawędzią wierzchowiny ponad OPN od parkingu w Czajowicach do drogi na Olkusz w Jerzmanowicach.
W ojcowskim wąwozie.jpg
Ponad Doliną Prądnika.jpg
Ze Skały zszedłem asfaltówką w dół do doliny Prądnika.
Droga ze Skały.jpg
Dawno nie szedłem tą trasą, raczej wybierałem inne dojścia np. przez Grodzisko, czy ze Smardzowic.
Pochylec.jpg
Kilka innych ciekawych miejsc w samym Ojcowie np. figura Matki Boskiej w grocie i kaplica "na wodzie".
Figura Matki Boskiej z Lourdes.jpg
Kaplica na Wodzie.jpg
Mural ojcowski.jpg
Po wielu latach odwiedziłem zamek ojcowski.
Wejście na zamek Ojcowski.jpg
Wystawa znajduje się w wieży bramnej i stołpie.
Wzgórze zamkowe w Ojcowie.jpg
Głównie stare zdjęcia i materiały piśmienne. Dziwne, że nie zachowało się prawie nic z wielowiekowej spuścizny starostwa ojcowskiego. Na jego czele stała m.in. sama królowa Bona Sforza.
Makieta zamku.jpg
Na wzgórzu zamkowym jest też nowa platforma widokowa.
Nowa platforma widokowa.jpg
W dół Doliny Prądnika docieram pod Krakowską Bramę i grupę skalną Rękawica i stąd wspinam się do góry do wspomnianych Czajowic.
Rękawica.jpg
Źródełko Miłości.jpg
Krakowska Brama.jpg
Wąwóz Ciasne Skałki.jpg
Dalej odcinek biegnie naprzemiennie łąkami i lasem ponad Wąwozem Jamki.
Łąki i las.jpg
Sam wąwóz to niestety rezerwat ścisły i aby tam wejść trzeba mieć pozwolenie parku. Jest tam podobno sporo ciekawych skał i wiele jaskiń. Malownicze skraje lasu.
Krzyż na granicy parku narodowego.jpg
Stare buczyny.
Im dalej w las tym więcej drzew.jpg
Zdobywam Skałkę Jerzmanowicką (502 m npm) chyba nadal uważaną za najwyższe wzniesienie w obrębie Wyżyny.
Skałka najwyższe wzniesienie jury.jpg
Podejście bez szlaku, dość stromą, "dziką" percią. Na sąsiednich skałkach dwóch wspinaczy. Sama Skałka zwieńczona jest wysokim betonowym słupem z jakimś nadajnikiem.
Słup na szczycie Skałki.jpg
Są tam też intrygujące dziurawe skały. Nie jestem pewny czy to lokalny wapień czy jakieś nawiezione tu struktury betonowe.
Dziurawe skały.jpg
Widoki rozległe.
Panorama ze Skałki na wschód.jpg
Dostrzegalne szczyty beskidzkie, ale Tatr nie widać. Mimo wszystko dzień z lekką mgłą w powietrzu.
Panorama z Iglicą.jpg
Przy zejściu do Doliny Będkowskiej polecam wejście do "dzikiej" jaskini Łabajowej (pobliska Nietoperzowa jest dostępna do zwiedzania z przewodnikiem). Wielki otwór jaskini Łabajowej jest zatarasowany olbrzymim głazem, który oderwał się ze stropu.
Wejście do jaskini Łabajowej.jpg
Mimo to we wnętrzu panuje jedynie półmrok, co powoduje, że jest tam fajny "klimacik". Komora jest bardzo wysoka, choć jej dno podnosi się dość stromo w górę. Dalej nie szedłem, ale być może, że są tam jeszcze jakieś boczne korytarze.
Wnętrze jaskini.jpg
Górna część doliny Będkowskiej jest sucha. Dopiero po jakichś dwudziestu minutach od jaskini Łabajowej mijamy krasowe źródło Będkówki, rozlane w mały stawek.
Źródło Będkówki.jpg
Poniżej jest wodospad Szum, skalna iglica, a na drugim brzegu rzeki oblegana przez wspinaczy skałka Babka nazywana popularnie "Dupą Słonia".
Wodospad Szum.jpg
Iglica w Będkowskiej.jpg
Chwilę przerwy robię pod Brandysówką u podnóża Sokolicy.
Sokolica w Będkowskiej.jpg
Kompleks skalnych zboczy po tej stronie Doliny Będkowskiej chyba wygrał dzisiejszy "konkurs" na najładniej prezentujące się miejsce w kolorach jesieni.
Stoki w czerwieni.jpg
Zbaczam szlakiem żółtym, który prowadzi do położonych na wierzchowinie Będkowic.
Uwaga Płazy.jpg
Można by jeszcze kontynuować wędrówkę Jarem Kobylańskim, ale pora już dość zaawansowana jak na przełom października i listopada. Więc, żeby nie kończyć szlaku po ciemku wsiadam w miejski autobus w Będkowicach, kończąc 5-godzinny spacer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Małopolskie: Szukając złotej jesieni. Dwie dolinki podkrakowskie 31 października 2025

Post autor: Adler » wczoraj, o 09:45

Masz może zdjęcie z tej nowej platformy widokowej? Ciekawy teren, który mam w planach w nowym roku.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Małopolskie: Szukając złotej jesieni. Dwie dolinki podkrakowskie 31 października 2025

Post autor: Comen » wczoraj, o 09:54

Chodzi o tą przy zamku ojcowskim? Mam tylko trochę jest pod słońce.
Z platformy1.jpg
Z platformy2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

ODPOWIEDZ