Na początek arcybanał: różni ludzie mają różne powody, aby podróżować.
Ale niektóre z tych powodów gniotą w kategorii nieszablonowości.
Przykładowo (w porządku alfabetycznym):
1) aeroturystyka - zwiedzanie lotnisk, ale bez wsiadania do samolotu;
2) alfaturystyka - zwiedzanie danego miasta obierając trasę łączącą ulicę pierwszą alfabetycznie z nazwy z ulicą ostatnią;
3) atomoturystyka - odwiedzanie okolic elektrowni atomowych lub miast, które zostały zniszczone przy użyciu bomby atomowej;
4) eroturystyka - wbrew nazwie, nie chodzi o przygody, lecz o podróżowanie partnerów osobno do wybranego miejsca i próbę odnalezienia - podczas zwiedzania - się nawzajem;
5) filmoturystyka - odwiedzanie miejsc, w których nakręcono słynne filmy;
6) kontrturystyka - odwiedzanie znanych miast, ale z pominięciem najbardziej znanych miejsc w tych miastach;
7) monopoloturystyka - podróżuje się do miast, które znalazły się na planszy kolejnej wersji gry Monopol;
8) narkoturystyka - śladami Pabla Escobara;
9) strzelcoturystyka (tzw.) - rzucanie lotką w mapę i podróżowanie tam, gdzie lotka trafiła:
10) turystyka nagrobkowa - odwiedzanie słynnych cmentarzy i grobowców znanych ludzi.
I co, która najdziwniejsza?
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
Niestandardowe rodzaje turystyki
Re: Niestandardowe rodzaje turystyki
Ta alfaturystyka pozwala zwiedzić bardzo "alternatywne" dzielnice. W Krakowie byłby to przedział od ulicy Abrahama (Płaszów - okolice dawnego obozu koncentracyjnego, względnie rezerwat Bonarka - no to jeszcze jest na trasie turystycznej) do ulicy Żyznej (na skraju południowym miasta na granicy z wsią Libertów, czyli wygwizdów zupełny).
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Eroturystyka wydaje się być bardzo ciekawa. 
W monopoloturystyce myślałem na pierwszy rzut oka, że chodzi o wyjazdowe przygody sklepowo-degustacyjne.

W monopoloturystyce myślałem na pierwszy rzut oka, że chodzi o wyjazdowe przygody sklepowo-degustacyjne.

W Katowicach start byłby na ulicy Adama w dzielnicy Giszowiec, a meta na ulicy Żyznej w dzielnicy Dąbrówka Mała. Po drodze niezbyt reprezentacyjna (tj. dla koneserów alternatywnych uroków) dzielnica Zawodzie i - jak to w Katowicach - długa droga w chaszczach pomiędzy jedną a drugą dzielnicą.
Z kolei w Tarnowie start na Adama Asnyka, przez urokliwy Park Strzelecki (wyposażony w wielgachny plac zabaw dla dzieci małych i dużych), Piaskówkę (a tam następny park), dzielnicę zakładów przemysłowych aż po ulicę Żytnią na wygwizdowie w północnej części w okolicach autostrady A4.
Zachęcam pozostałych Forumowiczów do krótkiego opisu alfaturystyki w swojej miejscowości.
Bardzo chętnie przeczytam, zwłaszcza o Lublinie.
Bardzo chętnie przeczytam, zwłaszcza o Lublinie.
Nie wiem jak się to nazywa, ale pomagałem kiedyś gościowi, który jeździ na mecze po wszelkich stadionach świata (żeby stadion został odhaczony musi zobaczyć na nim co najmniej jedną połowę meczu).
A np. zwiedzanie kolejnych basenów hotelowych w wersji wczasów all inclusive - całkiem popularny rodzaj turystyki. Wariant łomżingu/smażingu w wersji zagranicznej 

Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Z forum:
festiwalowa viewtopic.php?f=78&t=4997
cmentarna viewtopic.php?f=78&t=2196
sportowa viewtopic.php?f=78&t=3727
z czworonogiem viewtopic.php?f=78&t=1898
piwna viewtopic.php?f=78&t=2835
festiwalowa viewtopic.php?f=78&t=4997
cmentarna viewtopic.php?f=78&t=2196
sportowa viewtopic.php?f=78&t=3727
z czworonogiem viewtopic.php?f=78&t=1898
piwna viewtopic.php?f=78&t=2835
Polska byłaby jednym z liderów w liczbie turystów

Ponownie zachęcam pozostałe/-ych Forumowiczki i Forumowiczów do krótkiego opisu alfaturystyki w swojej miejscowości.