Impreza, która ma już XVIII edycję, a której nigdy jakoś nie mogłem namierzyć. W tym roku chyba dobrze ją zareklamowali w "internetach", tak że zwróciła moją uwagę. Wybrałem sobie 2 obiekty w gminie Łapanów i zwłaszcza ten drugi uznać mogę za odkrycie, bo przed tym wyjazdem nie miałem nawet pojęcia o jego istnieniu.
Do Wieruszyc jest kilka kilometrów boczną drogą wzdłuż doliny Stradomki.
Widoki na Pogórze i dalej położone wzniesienia Beskidu Wyspowego. W Wieruszycach znajduje się dawny dwór obronny albo zameczek szlachecki ufundowany przez ród Wieruskich w XV wieku. Z prostej wieży obronnej zamek został rozbudowany w kolejnych wiekach w większą rezydencję.
Niestety po wojnach szwedzkich nastąpił regres. Szlachcice wyprowadzili się do wybudowanego obok dworu a zamek stał się spichlerzem czy lamusem. Kaprysem historii dwór został zniszczony w końcu ostatniej wojny a zamek przetrwał. W końcu lat 80-tych przeszedł w ręce prywatne i dziś jest udostępniany tylko raz w roku w czasie weekendu z zabytkami powiatu bocheńskiego.
Frekwencja chętnych do obejrzenia wnętrza była całkiem spora, zwłaszcza że towarzyszyły temu atrakcje towarzyszące. Koncert lokalnej kapeli folklorystycznej. Prezentacja dawnych ubiorów i zwyczajów.
Poczęstunek na słono i słodko. Trafiłem na miejsce niejako "od tyłu" sugerując się starymi ścieżkami zaznaczonymi na mapie elektronicznej. Trochę chaszczowania, ale o dziwo obiekt nie jest ogrodzony ze wszystkich stron i od razu trafiam na urokliwy zakątek pod basztą.
Mieszkańcami poddaszy zamku w Wieruszycach są nietoperze, głównie podkowce. Z tej okazji można było we wnętrzu dowiedzieć się co nieco o tym sympatycznym zwierzątku, które jest całkiem długowieczne - dożywa 20 lat.
Kolonia podkowców to głównie "przedszkole", gdzie przebywają pary z młodymi, które uczą się latać. Na piętrze zameczku obejrzeć można ciekawy kominek z XVIII-wiecznymi kafelkami.
Wnętrza nie są jednak autentyczne tylko urządzone przez nowego właściciela.
W otoczeniu znajduje się kilka zabudowań gospodarczych w różnym stanie technicznym. Dawne czworaki.
Dawna stajnia. Dawny spichlerz a przed nim niewielki stawek.
Poniżej zamku zajmującego niewysokie wzgórze z poziomu drogi otwiera się widok na południe na szczyty Beskidu Wyspowego z masywami Kamionnej i Kostrzy.
Najpierw jednak kościół drewniany w Łapanowie. Normalnie jest raczej zamknięty i zerknąć można do niego co najwyżej z przedsionka.
A tak można było wejść obejrzeć nie tylko główny ołtarz i malowidła na suficie i w nawie, ale także boczną kaplicę.
Dodatkowo zejść można było do krypty oraz wejść na chór organowy, co daje jakiś widok na całe wnętrze z wyższej perspektywy.
Oprócz tego otoczenie kościoła. Drewniana dzwonnica.
Most na Stradomce.
Czekając na otwarcie świątyni o godzinie 12 obejrzeć można jeszcze rynek ze starym dębem, urzędem gminy i figurą patriotyczną upamiętniającą wydarzenia z 1932 roku.
To w ogóle dość ciekawa i nietypowa data jak na nasze rocznice. Żadne powstanie styczniowe czy wojny światowe. 5 czerwca odbywała się tutaj manifestacja z okazji święta ludowego. Władze sanacyjne zdelegalizowały ją pod pretekstem epidemii szkarlatyny i otworzyły ogień do protestujących chłopów w wyniku czego 5 z nich zginęło a 10 zostało poważnie rannych.
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
Małopolskie: Łapanów i Wieruszyce w ramach XVIII Dni Zabytków Powiatu Bocheńskiego, 7 września 2025
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Małopolskie: Łapanów i Wieruszyce w ramach XVIII Dni Zabytków Powiatu Bocheńskiego, 7 września 2025
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Re: Małopolskie: Łapanów i Wieruszyce w ramach XVIII Dni Zabytków Powiatu Bocheńskiego, 7 września 2025
W 2018 roku też odwiedziłem Łapanów i okolice. Zwiedziłem rynek, obejrzałem kościoły, drewniany tylko z zewnątrz. Głównym celem były jednak pierwszowojenne cmentarze w Łapanowie i okolicach..
Łapanów, dwie kwatery na cm. parafialnym cm.w. 342

Ruszyłem w stronę Wieruszowa.
Po drodze odsłonięty kilka miesięcy wcześniej pomnik

Wieruszowie pod dwór obronny nie zboczyłem. Wiedziałem, że do środka nie wejdę, a czekało mnie tego dnia jeszcze sporo kilometrów na nogach. Wieczorem policzyłem, przeszedłem ponad 30 km.
Kolejne cmentarze
Cm.w 341 - Zonia

Cm.w 340 - Wola Nieszkowska

Trzciana, cm.w 309

Upał tego dnia był solidny. Przechodziłem tego dnia przez Leszczynę z zamiarem odnalezienia i odwiedzenia cm.w 310. Przez ten upał nie znalazłem dojścia zgodnego z posiadanym opisem. Odwiedziłem ten cmentarz dopiero 5 lat później z Andrzejem z Wojnicza. Piękny to cmentarz

Mam nadzieję, że Comen nie potraktuje tych moich wspomnień z okolic Łapanowa jako zaśmiecanie wątku.
Re: Małopolskie: Łapanów i Wieruszyce w ramach XVIII Dni Zabytków Powiatu Bocheńskiego, 7 września 2025
Zastanawiam się czy widziałem ten pomnik. Z reguły robię zdjęcia a nie mam takiego więc chyba nie. W sumie szkoda że nie rozejrzałem się za którymś z tych cmentarzy. Od wejścia tego dworu chyba nie widać. Musiałbyś tak jak ja zajść od tyłu ale w normalny dzień to jednak właściciel nie musiałby być zadowolony.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze