Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Kraków

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Kraków

Post autor: Comen » 14 sie 2025, o 06:54

Ceny dałem z informacji na promenadzie pod Wawelem. Tam czasem stoją osoby które nawet nagabują turystów na takie rejsy. Możliwe że cena w internecie jest niższa i nie uwzględnia marży sprzedawcy. Są też kursy tzw tramwajem wodnym ale to raczej mało udany projekt, zbyt drogi jako środek transportu a mało wygodny jako atrakcja. I są łodzie niskopokładowe też wykonujące kursy po rzece. Generalnie jednostki pływają na odcinku od Salwatora do nowego mostu na Zabłocie. W weekendy być może są też rejsy do Tyńca które można połączyć że zwiedzaniem opactwa.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 14 sie 2025, o 09:28

Możliwe, że skorzystam z rodziną w ten weekend.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 16 sie 2025, o 21:32

Ostatecznie skończyło się na piwie na łodzi. 20zł/0,5l. Drogo, ale w takim upale zbawienie. Zrobiliśmy z rodziną spacer: PKP-Planty-Kolegiata Uniwersytecka św. Anny (msza św.)-Brama Floriańska-Rynek Główny (z hejnałem na żywo)-Sukiennice-Grodzka-Kanonicza-Wawel-smok-przerwa na łodzi-Bernardyńska-Planty-Świętego Krzyża-przerwa na jedzenie-PKP. Jak na patelni, upał niemiłosierny. Zaskoczony byłem ilością turystów w taki dzień na rynku. Większość z zagranicy.

Wycieczka dla mnie sentymentalna. 20 lat temu obroniłem pracę magisterską jeszcze w starym budynku (bloku) Collegium Paderevianum. ;)

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 16 sie 2025, o 23:00

Dla mnie też wyjazdy do Krakowa są w dużym stopniu sentymentalne. Różnica taka, że broniłem się w Collegium Witkowskiego i było to więcej niż 20 lat temu.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 17 sie 2025, o 18:46

Wczoraj w Krakowie była chyba noc Kościołów. Zazwyczaj jest wtedy jak wyjeżdżam na wakacje w początku sierpnia, więc mniemam że i w tym roku. Lądując wczoraj na Balicach miałem ogląd Krakowa z góry, bo samoloty robią w tej chwili rundkę nad miastem nim zejdą na ścieżkę lądowania. Wieczór był ładny. Kanonicza nie Kanoniczna
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 17 sie 2025, o 19:22

Poprawione.

ODPOWIEDZ