Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Toruń

Pas północny. Ciekawe miejsca.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Toruń

Post autor: Comen » 25 maja 2025, o 08:49

Dom Kopernika na toruńskiej starówce jest zagrożony katastrofą budowlaną. Pojawiają się pęknięcia muru. Cały kwartał stoi na niezbyt stabilnym gruncie a w sąsiedztwie przeprowadzana jest duża inwestycja z głębokim wykopem. W Polsce nie ma niestety prawa chroniącego sąsiednie budynki przed ujemnymi działaniami tego typu inwestycji zaburzających stabilność gruntu i przepływy wód podziemnych. Podobna sytuacja miała miejsce kilkanaście lat temu w Krakowie w czasie budowy Hotelu Radisson na rogu Zwierzynieckiej i Straszewskiego. Głęboki wykop spowodował pękanie murów dawnego więzienia św Michała czyli Muzeum Archeologicznego stojącego po drugiej stronie Plant. Wszelakie nawet niespecjalnie wielkie inwestycje mogą wpływać na fundamenty kamienic i budynków posadzonych na terenie starówki.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Toruń

Post autor: gar » 26 maja 2025, o 15:48

I co władze Torunia mają zamiar z tym zrobić ?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 26 maja 2025, o 17:21

Tego nie wiem. Na pewno wymagać to będzie skomplikowanych inwestycji wzmacniających fundament budynku. W Krakowie musieli wstrzykiwać beton w te przestrzenie, które zaczęły pękać.

Awatar użytkownika
sleepwalker
Doświadczony

Post autor: sleepwalker » 13 sie 2025, o 10:10

We wtorek przed 13:00 na toruńskiej Starówce tłumy. Mimo to spacer bardzo przyjemny.
Bilety na seanse w Planetarium na najbliższe seanse schodziły na pniu (śledziliśmy dostępność online będąc w drodze). Może komuś się przyda informacja, że przez stronę internetową można kupić bilety jedynie na dzień naprzód, w dniu seansu już tylko w kasie - być może jest to napisane w regulaminie, niemniej na stronie taka informacja nie rzuciła mi się w oczy. Tym samym błędnie założyliśmy, że kupimy bilety na konkretny seans w trakcie podróży, gdy będziemy już bardziej zorientowani co do godziny przyjazdu - to jednak okazało się niemożliwe, zatem wybraliśmy się na pierwszy dostępny o 16:00, a najpierw spacer i obiad (dobre jedzenie trafiliśmy, gdy ktoś będzie chciał podam nazwę restauracji).
Pogoda dopisała, jednodniowy wypad bardzo udany.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 13 sie 2025, o 12:37

W Toruniu jest co robić. Lubię tamtejszą starówkę. Na żużlu byłeś? ;)

Toruń, Malbork…Z tego wniosek, że w tym roku było polskie morze?

Awatar użytkownika
sleepwalker
Doświadczony

Post autor: sleepwalker » 13 sie 2025, o 14:22

Nigdy nie byłem na żużlu, a wizyta w Toruniu tego nie zmieniła :)

Toruń i Malbork to jednodniowe wypady, w okolicy weekendu planowany jest jeszcze Lublin. Dłuższy urlop był w Hurghadzie, relacja na pewno powstanie :) Aczkolwiek tym razem krótsza, bo żelazne punkty egipskiej turystyki odpuściliśmy z uwagi na antycypowanie kumulujących się uciążliwości (odległości->pogoda->dzieci).

Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana » 13 sie 2025, o 17:02

Starówka Torunia jest piękna. Żałuję, że w tym roku wybraliśmy Gniezno, a nie Toruń :(
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 14 sie 2025, o 08:54

Yoana pisze:
13 sie 2025, o 17:02
Starówka Torunia jest piękna. Żałuję, że w tym roku wybraliśmy Gniezno, a nie Toruń :(
Wszystko do nadrobienia. Toruń to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. Chętnie tam wracam i kombinuję jak go zobaczyć w zimowej szacie podczas jarmarku.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 14 sie 2025, o 19:51

Ja dość często trafiam do Torunia więc póki co mam przesyt. W Gnieźnie byłem tylko raz.

Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana » wczoraj, o 21:51

gar pisze:
14 sie 2025, o 08:54
Yoana pisze:
13 sie 2025, o 17:02
Wszystko do nadrobienia. Toruń to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce. Chętnie tam wracam i kombinuję jak go zobaczyć w zimowej szacie podczas jarmarku.
My już byliśmy 4 lata temu w Toruniu, ale jeszcze kiedyś pojedziemy. :)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

ODPOWIEDZ