Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Żuławy

Pas północny. Ciekawe miejsca.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Żuławy

Post autor: gar »

Żuławy Wiślane – jednostka fizjograficzna wchodząca w skład makroregionu Pobrzeże Gdańskie i podprowincji Pobrzeża Południowobałtyckie. Obejmują rozległą równinę deltową Wisły przypominającą w ogólnym zarysie kształt trójkąta, którego wierzchołek znajduje się w rozwidleniu Wisły na Leniwkę i Nogat, zaś podstawa wyznaczona jest przez Mierzeję Wiślaną. Wysokość tak wyznaczonej figury osiąga około 50 km, a podstawa – około 40 km. Powierzchnia Żuław wynosi około 1700 km², z czego 450 km² stanowią tereny depresyjne, położone poniżej poziomu morza, a najwyższe wzniesienia nie przekraczają 15 m n.p.m. Kraina o bardzo ciekawej historii, niezwykłej kulturze, charakterystycznym ukształtowaniu terenu, nietypowej atmosferze i małym ruchu turystycznym.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Żuławy

Post autor: Comen »

Ciekawe, że przez wiele lat za największą depresję, czyli najniższy punkt w Polsce uznawano miejsce pod wsią Raczki Elbląskie mierzące 1,8 m ppm. W 2013 roku okazało się jednak że jest jeszcze większe obniżenie w rejonie wsi Marzęcino mające 2,2 m ppm i to ono jest obecnie uznawane za oficjalny najniższy punkt na terenie Polski.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

W Raczkach mieli to lepiej zorganizowane. Dało się dojechać i zrobić ciekawe zdjęcie. W Marzęcinie punkt jest pośród pól - dojazd tylko marną drogą gruntową. Od najbliższej drogi asfaltowej (bez większej szansy na komfortowe parkowanie) dobrych kilkaset metrów.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Zacząłem wypisywać miejsca do których powinienem dotrzeć (a jeszcze w nich nie byłem) w czasie pobytu na Żuławach i robi się z tego pokaźna lista.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Nowe dla mnie i warte odwiedzenia miejsca na Żuławach:
Nowe Dolno/Dzierzgonka - most obrotowy i zachowany częściowo układ wsi przywałowej
Markusy i Jezioro - dwie przeplatające się wioski z dawnym zborem mennonitów (nieczynny, stan marny, ale jeszcze nie ruina), w miarę zadbany cmentarz mennonicki z aleją lipową i ładnym widokiem na Żuławy i Wysoczyznę Elbląską, dawny kościół ewangelicki, dawny dworzec kolejowy i piękny (niebieski) most zwodzony z końcówki XIX wieku, dom podcieniowy
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Mam wrażenie że jechałem przez Markusy do Świętego Gaju. Do Nowego Dolna nie wpadłem. Jednak przejście całego szlaku św. Wojciecha w jednym dniu to byłaby ostra wyrypa.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/