Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Muzea

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Muzea

Post autor: gar » 11 cze 2020, o 15:02

To jest już gotowe ? A od kiedy zwiedzanie ?

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 11 cze 2020, o 17:55

Prezydent było ostatnio na oficjalnym otwarciu. Na stronie dalsze szczegóły.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 23 kwie 2022, o 21:04

Z ciekawostek muzealnych. Muzeum w Czeladzi zamknięte jest w poniedziałki i ... soboty. Taka polityka względem odwiedzających.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 24 kwie 2022, o 07:45

Pewnie takie zainteresowanie zwiedzających. Przy dużych ilościach nie byłoby takich ograniczeń.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 24 kwie 2022, o 09:32

Muzeum, które nie jest prywatne rządzi się swoimi prawami. Ekonomia w przypadku takich instytucji nie ma większego znaczenia.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Muzea

Post autor: Comen » 9 cze 2022, o 20:56

W Warszawie to mam do zaliczenia jeszcze kilka ciekawych muzeów typu: Narodowe, Wojska Polskiego, Sportu. Reszta to już będą raczej pomysły nieoczywiste typu Olszynka Grochowska, Lasek Bielański czy osiedle budowniczych Pałacu Kultury i Nauki na Woli/Bemowie
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Pozdrowienia z podróży!

Post autor: gar » 10 cze 2022, o 08:47

A muzeum wódki, Chopina czy neonów już odwiedzone ?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 10 cze 2022, o 09:49

Chopina tak. Reszta to takie przedsięwzięcia trochę dziwaczne typu muzea tortur czy egzotycznych pająków w Krakowie.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 11 cze 2022, o 10:15

Wódka dziwaczna ? Chyba nie w Polsce :)

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 11 cze 2022, o 22:58

Tak tylko to są takie przedsięwzięcia typowo komercyjne nastawione na zarobienie kasy i zwinięcie interesu. Poważne muzea mają jednak jakąś misję.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 12 cze 2022, o 17:09

Rozważania o muzeach przeniosłem do odpowiedniego wątku.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 12 cze 2022, o 21:28

Comen pisze:
11 cze 2022, o 22:58
Tak tylko to są takie przedsięwzięcia typowo komercyjne nastawione na zarobienie kasy i zwinięcie interesu. Poważne muzea mają jednak jakąś misję.
To chyba niesprawiedliwa ocena. Nawet jeżeli są nastawione na zysk (w czym nie ma nic dziwnego) to nie sądzę aby nie miały jakiejś misji i że chcą zarobić i się zwinąć. To chyba projekty długoterminowe, bo trochę kasy w nie zainwestowane.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 8 wrz 2024, o 07:57

Dwa muzea na Śląsku:
1. Chorzowski skansen czyli Górnośląski Park Etnograficzny - trochę zapomniana i najmniej uczęszczana atrakcja Parku Śląskiego. Skupia obiekty z 6 regionów zlokalizowane w kolejnych sektorach. Jest tam trochę malowniczych miejsc.
Trasa w skansenie.jpg
Ładne kapliczki i ciekawa architektura spichrzów.
Spichlerz i kapliczka.jpg
Wiejskie domy uformowane w zagrody z kilkoma obiektami wspólnymi. Chaty pootwierane - można zajrzeć do izb, aczkolwiek ich wnętrza są dość ciemne.
Wnętrze sklep.jpg
Kilka wystaw tematycznych, np. powozy, skóry w garbarni czy oryginalne urządzenia do oddzielania ziarna od plew tzw. wialnie.
Skóry w garbarni.jpg
Ekspozycja wygląda na trochę niedokończoną, bowiem w grupie budownictwa ery przemysłowej wystawiono jedynie zbór ewangelicki.
Zbór ewangelicki.jpg
Przydałaby się jakaś miejska zabudowa z tego okresu, jakieś budynki gospodarcze, a także przemysłowe - przecież nie trzeba koniecznie przenosić całej huty do skansenu. Ale już taki biedaszyb mógłby się tam znaleźć. Szkoda, że zamknięte były wszystkie spichrze i kościoły (otwierane tylko w czasie mszy).
Kościół drewniany.jpg
We wrześniu obszar cierpi chyba na brak wody, bo wszystkie istniejące tam stawy były prawie całkowicie wysuszone, stąd woda nie porusza też kół młyńskich.
Wysychający staw.jpg
Młyn wodny.jpg
Wiatrak bez skrzydeł. W karczmie dobre kraftowe piwo, aczkolwiek nie tanie. Dawna drewniana scena dziś już nie wykorzystywana.
Estrada.jpg
Imprezy odbywają się na scenach zaaranżowanych ad hoc.
Basenik przy chacie.jpg
Trochę mało jest też zwierząt gospodarskich, które obecnie dość powszechnie hoduje się w takich wiejskich skansenach.
2. Muzeum PRL-u w Rudzie Śląskim - placówka znajduje się w ceglanym folwarku zlokalizowanym trochę na koniuszku świata.
Folwark PRLowski.jpg
Docierałem tam od tramwaju z Rudy Śląskiej, ale trasa całkowicie nieoznakowana biegnąca przez jakieś pokopalniane nieużytki. Część dróg zaznaczonych na mapach nie istnieje, usiłowałem chaszczować, aby obejść długi betonowy mur, ale raczej nie był to dobry pomysł i ostatecznie szedłem sporym obejściem.
Lenin z góralami.jpg
Dojazd od strony Bielszowic i Pawłowa, jednak autobus kursuje tam co godzinę, więc raczej jest to atrakcja dla zmotoryzowanych. Zresztą trafiłem na rajd samochodów retro, który zajął większość parkingu przed obiektem.
Stare samochody.jpg
Ciekawa wystawa - na pewno konkurencja dla Kozłówki.
Strefa pomników.jpg
Sporo starych pomników, kultowe samochody z tamtego okresu, gabinet dentystyczny, sklep i urząd.
Wnętrze sklepu.jpg
Syrena i rowery.jpg
Bodaj najfajniejsze melodie z tamtego okresu grane nieprzerwanie przez tzw. "radiowęzeł".
Mapa Polski.jpg
Ciekawym pomysłem jest sala "okrągłego stołu" z umieszczonymi na niej wizytówkami uczestników.
Okrągły stół.jpg
Odtworzone zostały też wnętrza mieszkań z tamtego okresu, choć trochę "na bogato" podobnie jak i artykuły w "sklepie".
Kuchnia.jpg
Jest też sala z obrazami socrealistycznymi oraz plakatami propagandowymi.
Plakaty propagandowe.jpg
Szkoda, że brak tam większej strefy chilloutu.
Socrealizm w sztuce.jpg
W taki słoneczny dzień przydałyby się choćby jakieś ławeczki w miejscu zacienionym. Mała kawiarenka przy kasie to trochę za mało. Te dwa czy trzy stoliki zapełniają się natychmiast.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 8 wrz 2024, o 13:36

Fakt, że Muzeum PRL-u położone jest na kompletnym zadupiu. Z tego co wiem oni co roku zmieniają główną wystawę, która odnosi się do innego dziesięciolecia w PRL-u.

ODPOWIEDZ