Cześć. Moją wędrówkę rozpocząłem na parkingu obok kościoła w Jurkowie. To miejsce dość popularne, ze względu na możliwość startu na Mogielicę lub w przeciwnym kierunku na Ćwilin. Idąc tym szlakiem (niebieskim) dosłownie po kilkuset metrach wychodzimy z zabudowań na dość sporą polanę z której rozciągają się piękne widoki. Możemy zobaczyć między innymi majestatyczną Mogielice z wieżą widokową na szczycie i Łopień.
Kiedy już ponapawamy się widokami możemy wchodzić do lasu. Przy wejściu znajduje się mała chatka, która nie wiem dokładnie czyja jest ani do czego służy
Większość dalszej wędrówki spędzam w lesie, bez żadnych widoków, ale za to z klimatem i dzikimi zwierzętami wokół. Tak jak lubię- bez ludzi

Cały czas idę niebieskim szlakiem.
Po około 2 godzinach wychodzę na szczyt góry. Jest on bezleśny, jest to tak zwana Polana Michurowa- miejsce gdzie dawniej mieszkańcy okolicznych miejscowości wypasali owce. Teraz sukcesywnie polana zarasta, ale jak wybierzecie się w najbliższych latach to jeszcze lasu nie będzie

Na szczycie jest miejsce na ognisko, a nawet stoi spory grill. Są ławki do odpoczynku, ale przede wszystkim są WIDOKI. Moim zdaniem najlepszy widokowo szczyt Beskidu Wyspowego. Zobaczymy stąd Tatry, Gorce, Beskid Wyspowy i Beskid Żywiecki (idealnie widać Babią Górę). Całość marszu to 4km w jedną stronę.
Ćwilin polecam serdecznie każdemu, bo to góra która wynagrodzi trudy wejścia (niewielkie)

pięknymi widokami. Na moim kanale Youtube ToTuToTam TV znajdziecie film w którym pokazuję tę wędrówkę od A do Z. Wszystkie informacje i ciekawostki. Zapraszam!