Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
Coronavirus COVID-19 - dyskusja
Re: Coronavirus COVID-19 - dyskusja
Samochody jeżdżą, nawet w niektórych miejscach lekko się korkuje. Opisuję okolice Alei Pokoju i Ronda Grzegórzeckiego dzisiaj między godz. 14 a 17...
Między 14 a 17 mamy godziny szczytu. A że z wiadomego powodu sporo osób przerzuciło się z komunikacji miejskiej na samochód to nie ma się czemu dziwić, że o tej porze w tak dużym mieście jak Kraków gdzieniegdzie się lekko korkuje.
Za to ruch spacerowiczów i rowerzystów kwitnie w najlepsze. Także w tych godzinach.
Na Górnym Śląsku takich rzeczy nie widać. Rowerzysta trafia się sporadycznie i to w zwykłych ciuchach, co może sugerować, że jedzie po sprawunki lub do pracy. Typowych spacerowiczów tylu co kot napłakał.
Może to wynika z innej mentalności regionalnej (u nas się kłania niemiecki dryl).
W Małopolsce w małych miastach ludzie respektują zalecenia i raczej nie ma z tym problemu. W stolicy województwa, przekonałem się wczoraj osobiście, jest z tym inaczej.
Podobno dziś wystąpienie premiera i zaostrzenie przepisów lub ich kontynuacja (np. szkoły i kwestia przejść granicznych).
Podobno dziś wystąpienie premiera i zaostrzenie przepisów lub ich kontynuacja (np. szkoły i kwestia przejść granicznych).
Jutro nowe zarządzenia w Polsce ? Siedzimy na d... co najmniej do końca kwietnia ?
Po dzisiejszej konferencji rządzących wyjaśniła się kwestia wymiany opon.
Można wymieniać, jeśli jest to niezbędne do jazdy autem i załatwiania koniecznych potrzeb. Czyli ruszą teraz wszyscy melomani czterech kółek do warsztatów. Maseczki w ruch i będzie ok.
Właśnie...maseczki obowiązkowe od 16 kwietnia. Macie zapasy? Nosicie już?
Można wymieniać, jeśli jest to niezbędne do jazdy autem i załatwiania koniecznych potrzeb. Czyli ruszą teraz wszyscy melomani czterech kółek do warsztatów. Maseczki w ruch i będzie ok.
Właśnie...maseczki obowiązkowe od 16 kwietnia. Macie zapasy? Nosicie już?
Maseczki już mam, ale na noszenie zaczekam do 16 kwietnia.
Przerwa szkolna do 26 kwietnia, ale myślę, że i tak do długiego weekendu majowego dzieciaki do szkoły nie pójdą.
Granice zamknięte do 3 maja, więc miłośnicy zagranicznych wypadów będą musieli się wstrzymać jeszcze ładny kawałek czasu.
Przerwa szkolna do 26 kwietnia, ale myślę, że i tak do długiego weekendu majowego dzieciaki do szkoły nie pójdą.
Granice zamknięte do 3 maja, więc miłośnicy zagranicznych wypadów będą musieli się wstrzymać jeszcze ładny kawałek czasu.
Myślę, że trochę dłużej posiedzą w domach.

Pożyjemy, zobaczymy. W ciągu 3 tygodni może się zmienić bardzo wiele (zarówno w dobrą jak i złą stronę).
Jestem ciekawy jaki będzie plan na odmrażanie gospodarki, który ma zostać przedstawiony po świętach.
Jestem ciekawy jaki będzie plan na odmrażanie gospodarki, który ma zostać przedstawiony po świętach.
Jakieś maseczki tam sobie skombinuję. Generalnie uważam, że to idiotyzm. Przy wzrastających temperaturach będzie więcej omdleń i zachorowań na rozmaite infekcje poza koronawirusem.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Do czego człowiek doszedł, że zakupy robi po nocach. Czułem się prawie jak na studiach tylko w tamtych czasach bardziej interesował mnie o takiej porze asortyment płynny. Dziś wchodząc do Biedronki ok. 0.30 było pełno (tzn. przepisowe 24 osoby, bo jest 8 kas), ale bez kolejki. Gdy wychodziłem ze sklepu kilka minut przed godziną 1 kolejka na zewnątrz była na kilka osób.
Dzisiaj czekałem od 11:45 przed Delikatesami. Byłem w kolejce drugi. Za mną błyskawicznie jakieś 15 osób.W sklepie pustki. Seniorzy nie korzystają z tych ułatwień.
- petruss1990
- Ekspert
Chyba trzeba będzie sobie trenażer zorganizować...
Seniorzy nie korzystają, bo to nie ich godziny na robienie zakupów.
Jutro będą jaja. Rano w sklepach tłumy, bo to czas robienia zakupów przez seniorów i możliwość dla wszystkich innych, potem 10 - 12 czas dla seniorów, czyli sklepy puste, a potem 12 - 13 (lub 14) rzeźnia, bo sklepy zamykają lada chwila.
Jutro będą jaja. Rano w sklepach tłumy, bo to czas robienia zakupów przez seniorów i możliwość dla wszystkich innych, potem 10 - 12 czas dla seniorów, czyli sklepy puste, a potem 12 - 13 (lub 14) rzeźnia, bo sklepy zamykają lada chwila.
Myślisz?
W czasie pandemii już chyba większość osób zrobiła wcześniej zakupy na święta. Ci, którzy pracowali są już w zdecydowanej mniejszości. Przypomnę, że sieci handlowe wydłużyły nocne zmiany, niektóre mają otwarte nawet przez całą dobę. Tego jeszcze rok temu nie było. W ostatnich dniach w nocy też już bywały kolejki (sam byłem świadkiem w czwartek w Lidlu). Rozeszło się po kościach i raczej nie powinno być rzeźni czy jaj.

W czasie pandemii już chyba większość osób zrobiła wcześniej zakupy na święta. Ci, którzy pracowali są już w zdecydowanej mniejszości. Przypomnę, że sieci handlowe wydłużyły nocne zmiany, niektóre mają otwarte nawet przez całą dobę. Tego jeszcze rok temu nie było. W ostatnich dniach w nocy też już bywały kolejki (sam byłem świadkiem w czwartek w Lidlu). Rozeszło się po kościach i raczej nie powinno być rzeźni czy jaj.
- petruss1990
- Ekspert
Będą. Świeży chleb, różne "zapomniało się" itp. Trochę ludzi pójdzie później "bo pewnie większość już kupiła" no i się uzbiera trochę ludzi.
A propos maseczek...
Od czwartku, 16 kwietnia każda osoba, przebywająca w miejscu publicznym, będzie miała obowiązek zakrywania nosa i ust, przy pomocy maseczki, szalika lub chusty. Dotyczy to zarówno osób, przebywających na ulicach, w urzędach, sklepach, czy miejscach świadczenia usług oraz zakładach pracy.
Od czwartku, 16 kwietnia każda osoba, przebywająca w miejscu publicznym, będzie miała obowiązek zakrywania nosa i ust, przy pomocy maseczki, szalika lub chusty. Dotyczy to zarówno osób, przebywających na ulicach, w urzędach, sklepach, czy miejscach świadczenia usług oraz zakładach pracy.
- petruss1990
- Ekspert
Trochę po fakcie, ale dla mnie OK
Kończą mi się zapasy rękawiczek nitrylowych. Gdy popatrzyłem na ceny (rozmiar L) w sklepach internetowych, to się przeraziłem. 

Po ile taka przyjemność ?
Opakowanie 100 sztuk przed wirusem kosztowało średnio 15-20 zł, aktualnie 80-110 zł. 

Sporo zaoszczędziłem 

Czyli wyjazdy lipcowe i sierpniowe przeszły już do historii.Minister zdrowia przyznał, że nie ma żadnych danych, żeby w lecie czy na jesieni skończyła się epidemia. - Moim zdaniem nie będzie kolonii ani obozów.

Dla dzieci i młodzieży może tak, ale nie widzę tego, aby zakazano wyjazdów osobom dorosłym.