Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Norwegia

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Mam takie pytanie... może ktoś pomoże.... :)?

Gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące rozwoju nadmorskiej turystyki w Norwegii. Chodzi mi dokładnie np. o strony internetowe tamtejszych organizacji turystycznych. Generalnie mogę poszukać sobie sama w internecie, ale może akurat ktoś z Was zna tę tematykę i może coś polecić...

Z góry dziękuję.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
ania
Początkujący

Post autor: ania »

Nie mam linka ale taką znaną plażą z białym piaskiem w Norwegii i częścią wypoczynkową jest Solastrand i kilka plaż obok w niewielkiej odległości.
Awatar użytkownika
Tonfa
Stały bywalec

Post autor: Tonfa »

W Skandynawii spełniłem sporo czasu. Odbyłem 2 podróże: autostopem z Malmo do Narvik i z powrotem do Oslo, oraz własnym samochodem z Krakowa przez Niemcy, Danię, Szwecję, Norwegię (Nordkapp) Finlandię, Estonię, Łotwę, Litwę i do Krakowa - ok 11 tys km.

Skandynawia puki co jest moim ulubionym miejscem gdzie miałem okazję podróżować. Jeśli macie jakieś pytania, chcecie rady, postaram się pomóc.

Na Skandynawię warto zwrócić uwagę także z perspektywy tanich lotów do Malmo, Oslo, Sztokholmu, które co jakiś czas proponują linie lotnicze. Każde z tych miast warte jest odwiedzenia!
Donna
Zaawansowany

Post autor: Donna »

Charakterystycznym walorem przyrodniczym w Skandynawii są fiordy.

Fiord - wąska i długa, rozgałęziona, głęboka zatoka wśród skalistych wysokich (do 1000 m) i stromych brzegów. Powstała przez zalanie żłobów i dolin polodowcowych na obszarze górskim.

fotografia przedstawia fiord

Obrazek
Tuśka

Post autor: Tuśka »

Ja z zapytaniem czy orientujecie się, czy płynąc do Norwegii promem sprawdzany jest paszport ? Wiem, że nie należy ona do Schengen, zastanawiam się jedynie czy środek transportu stanowi różnicę?
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Tuśka pisze:Wiem, że nie należy ona do Schengen
Ale należy do Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Dowód wystarczy w przypadku wyjazdu turystycznego.
Paszport w przypadku wyjazdów zarobkowych, przy leczeniu, innych urzędowych kwestiach.