Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Punkty informacji turystycznej
Proponuję wypisywać odwiedzone ostatnio punkty informacji turystycznej - wady i zalety itp.
Swego czasu nie tyle odwiedzałem ile korespondowałem z punktami informacji turystycznej wszędzie tam gdzie istniały. Większość Europy udało mi się naciagnąć na jakieś ulotki, mapy czy prospekty turystyczne. Ostatnio jak widzę jest to trochę trudniejsze - w wielu krajach dystrybucja wysyłkowa nie działa, jest mozliwość skorzystania z wersji internetowych w postaci pdf lub materiałów przeglądanych na rozmaitych stronach z publikacjami np vimeo, calameo, issuu. Zastanawia mnie natomiast pewna niekonsekwencja takich zabiegów. Ostatnie wysłałem prośby do kilku punktów informacji turystycznych w miastach włoskich. Florencja odpisała że nie mogą nic wysłać, ale odesłała do odpowiednich materiałów w sieci i nawet wyszukała mi kilka odpowiedzi na pytania szczegółowe. Podobnie Lukka. Siena ograniczyła się do przeprosin. Piza w ogóle nie odpowiedziała. Pistoia przysłała ulotki i mapy zwykłą pocztą. Czyli nie wolno im czegoś takiego przesyłać, czy niektórym się po prostu nie chce?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Florencja, Lukka i Siena uznały, że mają tylu turystów, iż więcej im nie trzeba (coś w tym jest). Piza to samo tylko mniej kulturalnie. A w Pistoi od turystów się nie przelewa, więc robią co mogą aby ktoś ich odwiedził.
Pamiętam czeski Cieszyn, niemiecki Stralsund. Z reguły można się załapać na darmową mapkę i inne gadżety. W dobrych pieniądzach można też czasem kupić lokalne pamiątki. Niekiedy też można tam darmowo skorzystać z toalety. W polskim Cieszynie korzystałem nawet z komputera i Internetu.
Sosnowiec
Bardzo miła obsługa
Są mapy "kartkowe" miasta
Sporo rzeczy można załatwić
Niestety pod względem turystycznym marnie
- porządnych przewodników po mieście brak (płatnych też nie ma)
- porządnych przewodników po regionie (Zagłębie) braj (jak wyżej)
- porządna mapa - ostatnia aktualizacja z 2011 roku
Bardzo miła obsługa
Są mapy "kartkowe" miasta
Sporo rzeczy można załatwić
Niestety pod względem turystycznym marnie
- porządnych przewodników po mieście brak (płatnych też nie ma)
- porządnych przewodników po regionie (Zagłębie) braj (jak wyżej)
- porządna mapa - ostatnia aktualizacja z 2011 roku
Jeśli chodzi o informacje turystyczną w Europie to trochę co kraj to obyczaj. Hiszpanie byli zazwyczaj bardzo przyjaź