odpowiedź na 5+
Beskid - 14 pkt.
gar - 9 pkt.
regon - 5 pkt.
Comen - 2 pkt.
dinksiarz - 2 pkt.
Gollum - 1 pkt.
tadeks - 1 pkt.

Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Quiz - "Góry w Polsce"
Quiz - "Góry w Polsce"
Norden sprowokował mnie do zadania tego pytania. <tak>
Spore grono forumowiczów wie, że na Lackową można ruszyć pieszo albo od wschodu z Wysowej, albo od zachodu z Izb (tu trudniejsze podejście). Mnie jednak interesują dwa inne warianty pieszych tras, dzięki którym można dostać się na Lackową. Proszę opisać, skąd start i którędy trzeba iść.
Spore grono forumowiczów wie, że na Lackową można ruszyć pieszo albo od wschodu z Wysowej, albo od zachodu z Izb (tu trudniejsze podejście). Mnie jednak interesują dwa inne warianty pieszych tras, dzięki którym można dostać się na Lackową. Proszę opisać, skąd start i którędy trzeba iść.
Quiz - "Góry w Polsce"
jedno przejście jest szlakiem znakowanym. Prowadzi z Ropek na Białą Skałę i Ostry Wierch, szlak żółty łączy się z szlakiem beskidzkim czerwonym i dalej właśnie nim na szczyt Lackowej.
Druga trasa na szczyt Lackowej jest nieznakowana i idzie się wyraźną ścieżką od cerkiewki w Bielicznej. Ścieżka prowadzi do Przełęczy Pułaskiego, a co za tym idzie do wspomnianego szlaku czerwonego, dalej pod górkę na szczyt
Druga trasa na szczyt Lackowej jest nieznakowana i idzie się wyraźną ścieżką od cerkiewki w Bielicznej. Ścieżka prowadzi do Przełęczy Pułaskiego, a co za tym idzie do wspomnianego szlaku czerwonego, dalej pod górkę na szczyt
Quiz - "Góry w Polsce"
Szybko poszło. 
Beskid - 14 pkt.
gar - 9 pkt.
regon - 5 pkt.
dinksiarz - 3 pkt.
Comen - 2 pkt.
Gollum - 1 pkt.
tadeks - 1 pkt.
Beskid - 14 pkt.
gar - 9 pkt.
regon - 5 pkt.
dinksiarz - 3 pkt.
Comen - 2 pkt.
Gollum - 1 pkt.
tadeks - 1 pkt.
Quiz - "Góry w Polsce"
W wielu miejscowościach na Pogórzu Karpackim występuję duża ilość brzmiących niemiecko nazwisk, co jest echem średniowiecznego osadnictwa niemieckiego na Podkarpaciu. Osadnicy wytworzyli swój własny folklor i styl budownictwa. To dzięki nim powstały chociażby tak wspaniałe świątynie jak w Haczowie czy Bliznem.
Jak etnografowie nazwali tą grupę etnograficzną?
Jak etnografowie nazwali tą grupę etnograficzną?
- Adler
- Administrator