Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kijki trekingowe - porady

Wymiana informacji o sprzęcie turystycznym, podróżniczym, górskim, itp.
grzybu

Kijki trekingowe - porady

Post autor: grzybu »

Powitać
Czy ktoś z was mógłby polecić jakieś kijki trekingowe? Czy to bez większego znaczenia i brać pierwsze lepsze np. z Decathlonu? Do tej pory żadnych nie używałem, ale po ostatniej kontuzji w Bieszczadach i rehabilitacji nie chciałbym nadwyrężać kolana i doszedłem do wniosku, że je odciąże używając od tej pory kijków. Wiem tyle, że powinny być składane teleskopowo i że kijki do Nordic Walking to co innego:)
Awatar użytkownika
derwisz
Początkujący

Re: Kijki trekingowe

Post autor: derwisz »

Jestem instruktorem Nordic Walking. Z Treckingiem tylko na pierwszy rzut oka ma to cos wspolnego, nie nalezy sugerowac sie zaleznosciami jednej z tej dyscypliny w stosunku do drugiej.
Nie polecem tez calkowicie polegac na (nie)wiedzy sprzedawcow, czesto nie maja wiekszego pojecia o tym, co sprzedaja. Przejrzyj fora, zajrzyj na pare stron. Zauwaz, jakie cechy maja te drozsze kijki i szukaj ich w tanszych modelach. Chyba, ze dysponujesz spora kasa ktora chcesz po prostu wydac, to odpusc sobie szukanie i wez te najdrozsze.
Na pewno musisz zwrocic uwage na material, z jakiego beda wykonane. Tu zasada jest podobna jak w Nordic Walking, karbon jest lzejszy od aluminium i nie podlega bezpowrotnemu wygieciu, wiec najlepiej wlokno weglowe (carbon). Kijki w tym wypadku powinny byc skladane, przytroczysz je z latwoscia do plecaka jesli nie bedziesz mial woli lub mozliwosci ich uzytkowania. Rekojesc musi byc solidna i zapewniajaca dobry chwyt. Omijaj te z "plastykowych" materialow. Najlepszym rozwiazaniem zapewne bylby naturalny korek, ktory podobnie jak w kijkach Nordic Walkingowych zapewnia dobry chwyt a dlon sie nie poci tak jak przy tworzywie sztucznym.
Zapewne jest jeszcze kilka innych waznych elementow o ktorych tu nie wspomnialem wiec te czesc pracy domowej musisz wykonac sam lub z kims, kto siedzi w temacie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Przetestowałem już kilka razy kijki w terenie górskim.
Subiektywnie...

Plusy:
- Polecam kijki osobom cierpiącym na bóle kolan, stawów. Kijki naprawdę robią dobrą robotę odciążając kolana i stawy, zwłaszcza przy schodzeniu ze stromych szlaków oraz przy podejściach (przełożenie sił/ciężaru na ręce)
- Są bardzo poręczne, można je w każdej chwili złożyć i przyczepić do plecaka
- Chwalę sobie możliwość regulacji wysokości kijków/dopasowania do danego terenu (krótsze przy podejściach, dłuższe przy schodzeniu)
- W trudnym terenie pomagają "ustać", złapać równowagę

Minusy:
- Dwie wycieczki górskie (Śnieżnik w Sudetach Wschodnich, Śnieżne Kotły w Karkonoszach) i niebawem będę musiał wymienić gumowe końcówki nakładane na grot (szybkie zużycie materiału) :-/

Jak sobie jeszcze coś przypomnę, to dopiszę. 8-)
wicher

Post autor: wicher »

Przetestowałem już kilka razy kijki w terenie górskim.
Orientujesz się w jaki przedział cenowy warto celować? Chcę sobie kupić komplet i nie wiem ile kasy wydać, zeby nie przepłacać ale też potem nie żałować. Wiem, że nie warto kupować w Lidlu albo innych tego typu przybytkach za 50 zł, ale z drugiej strony widziałem kije za ponad 500 zł. To już przesada w drugą stronę, moim zdaniem. Widziałem ostatnio jeden z modeli Hi-Tec za chyba 130 zł. Wyglądały całkiem rozsądnie.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

wicher pisze:Orientujesz się w jaki przedział cenowy warto celować? Chcę sobie kupić komplet i nie wiem ile kasy wydać, zeby nie przepłacać ale też potem nie żałować.
Sugeruję:
- karbonowe (lekkie),
- przedział cenowy: 100-130zł.
- kupione koniecznie w sklepie specjalistycznym (turystyczny/outdoorowy)
Uważam, że na początek tego typu kijki będą odpowiednie.

Nie polecam tych z Lidla, Tesco, czy innych Supermarketów (z reguły metalowe, ciężkie). :-/