Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Jak przelać pieniądze do Chorwacji?
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Wie może ktoś w jaki sposób mogę przesłać znajomemu pieniądze do Chorwacji? Byłem tam u niego i niestety musiałem trochę pożyczyć i chciałbym teraz oddać.
? Co za problem? trzeba mieć numer IBAN oraz kod SWIFT (zwany również BIC).
Można w swoim banku zrealizować tzw. przelew SEPA, a w tym celu wypełnić formularz papierowy 2xA4. Jak ktoś ma bankowość internetową to ma pewnie łatwiej...
Chorwacja jest w Unii Europejskiej, więc problemu z dostarczeniem pieniędzy przelewem bankowym za niewielkie pieniądze nie ma.
W obrębie UE przelew można zrealizować również za pośrednictwem Easysend (pieniądze dochodzą na drugi dzień roboczy). Napisz dokładnie o jaką kwotę chodzi?
Chodzi o 500 euro. Właśnie jest taki problem, że ja mam konto w złotówkach, więc nie wiem, ile musiałbym mu wysłać, żeby się zgadzało, to raz. A dwa, to skąd wziąć ten IBAn i SwiFT?
@kary i co to jest ten easysend?
@kary i co to jest ten easysend?
IBAN i SWIFT swój masz podany na comiesięcznym wyciągu z konta.
Natomiast, jeśli chodzi o odbiorcę, to musi Ci on to podesłać.
Zdaje mi się, że na formularzu SEPA jest też pytanie o nazwę i adres banku odbiorcy przelewu (tak pamiętam jak przez mgłę).
Osobiście robiłem przelewy SEPA z własnego konta w PLN na Słowację - bank automatycznie pobrał mi z konta ilość PLN odpowiadającą podanej kwocie w euro.
Natomiast, jeśli chodzi o odbiorcę, to musi Ci on to podesłać.
Zdaje mi się, że na formularzu SEPA jest też pytanie o nazwę i adres banku odbiorcy przelewu (tak pamiętam jak przez mgłę).
Osobiście robiłem przelewy SEPA z własnego konta w PLN na Słowację - bank automatycznie pobrał mi z konta ilość PLN odpowiadającą podanej kwocie w euro.
Za pośrednictwem easysend też możesz przelać kasę do Chorwacji (jak i innych krajów UE). 500 euro to ponad 2 tys zł - a więc kosztowałoby Cię to 9 zł. I tam od razu wpisujesz, że chodzi o 500 euro, to Ci na stronie automatycznie przeliczą ile to jest złotówek.
O, to fajnie, jak strona automatycznie przelicza, bo mój bank takiej opcji niestety nie ma.
A jaki oni tam mają przelicznik?
A jaki oni tam mają przelicznik?