Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Relacja: Przez Góry Bardzkie w Góry Złote. /28-30.11.2014/

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Deleted

Post autor: Deleted » 3 gru 2014, o 20:38

W ostatni łyk-end listopada bawiliśmy się z Franciszkiem całkiem miło, tym bardziej, że w końcu jakiś pierwszy waruneczek zimowy się zrobił. Teraz dni krótkie więc i przejścia adekwatne. W piąteczek po robocie zajechaliśmy furmanką do Barda...

Na punkcie widokowym Obrywu Skalnego :

Obrazek

i widoczek z niego :

Obrazek

W tygodniu zarzucę pełną relację.

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 3 gru 2014, o 20:56

Dawno nad obrywem nie byłem, strasznie się zmieniła platforma. Została ucywilizowana zgodnie z dzisiejszymi nurtami, nakazami, wytycznymi, wymaganiami dzisiejszego pokolenia. Kto pamięta dawne Trze Korony w Pieninach i porówna z dzisiejszymi- okratowanymi, to odniesie podobne wrażenie.
Niech kto chce wychwala Śnieżkę. Dla mnie jednak Śnieżnik (póki nie ma wieży i tłumów), jest ponad Śnieżką.

Deleted

Post autor: Deleted » 3 gru 2014, o 21:32

tadeks pisze:Dawno nad obrywem nie byłem, strasznie się zmieniła platforma.
O tak, jak dla mnie pozytywnie. Wyłożyli klepisko "boazerią", co dla mnie ma ogromny walor noclegowy w jakąś letnią gwieździstą noc.

Deleted

Post autor: Deleted » 3 gru 2014, o 21:59

tadeks pisze:Została ucywilizowana zgodnie z dzisiejszymi nurtami, nakazami, wytycznymi, wymaganiami dzisiejszego pokolenia.
podejrzewam, że te stopnie i tarasy zostały zrobione jednak dla starszego pokolenia i niepełnosprawnych, dla pielgrzymek, które tam przybywają powodowane sprawami kultu religijnego. Tam jest "święte" źródełko Marii, kalwaria, krzyże itd.

Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Post autor: creamcheese » 3 gru 2014, o 22:09

Michun pisze:...dla starszego pokolenia ...
Grabisz sobie <nerwus>

Deleted

Post autor: Deleted » 3 gru 2014, o 22:23

A co, w moherowym bereciku chadzasz? <lol>

Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Post autor: creamcheese » 3 gru 2014, o 22:28

Ty mi zabierz, smarku, łapska od berecika !!

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 3 gru 2014, o 22:43

To zdjęcia z rana czy z wieczora?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Deleted

Post autor: Deleted » 4 gru 2014, o 05:49

Comen pisze:To zdjęcia z rana czy z wieczora?
Po godzinie 16-stej, czyli ...z wieczora.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 4 gru 2014, o 08:53

tadeks pisze:Dawno nad obrywem nie byłem, strasznie się zmieniła platforma. Została ucywilizowana zgodnie z dzisiejszymi nurtami, nakazami, wytycznymi, wymaganiami dzisiejszego pokolenia.
Zrobić to musieli w tym roku, bo byłem tam w grudniu 2013 i kwietniu 2014 i takich cudów nie pamiętam. Na całe szczęście piękny widok się nie zmienia.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Przez Góry Bardzkie w Góry Złote. /28-30.11.2014/

Post autor: Adler » 4 gru 2014, o 09:11

Zapowiada się ciekawie.
Czekam na dalszy ciąg opowieści.

Deleted

Post autor: Deleted » 6 gru 2014, o 18:50

28.11.2014

Wrocław - Bardo - Laskówka

Motywem przewodnim imprezy tejże to Biała Studnia pod Borówkową. Zaczynając przechadzkę z Lądka Zdroju trąci niedosytem. Franek rzucił propozycję, że z Barda pójdziemy i na dodatek szlakiem zielonym. W piąteczek ok. godziny 15-stej docieramy na miejsce. Wóz bojowy odstawiamy na miejsce bezpieczne i darmowe, co nie jest bez znaczenia dla koneserów imprez niskobudżetowych. Zanim wyjdziemy na drogę właściwą odwiedzamy sklep spożywczy celem uzupełnienia wiktuałów.
W zwyczaju mamy odwiedzając Ziemię Kłodzką, że żłopiemy napój lokalny czyli oranżada "Cyraniunia", w sklepie niestety tego napoju nie uświadczamy, w związku z czym zniesmaczeni idziemy w plener, trzymając się szlaku zielonego..

Mijamy stacje drogi krzyżowej, pierwszy odpoczynek celem uzupełnienia petów wodą ze Żródła Marii, tutaj też chwila gawędy z "lokalsem". "Napojeni", ruszamy dalej szlakiem zielonym, Kalwarię odpuszczamy na kolejną imprezę, wbijamy na punkt widokowy Obrywu Skalnego. Tutaj łapiemy zdziwienie, trochę się zmieniło, w moim przekonaniu na lepsze,dojście na platformę , jak i sama platforma w "boazerii".

Obrazek

Dlaczego? Otóż, rzeczona platforma widokowa jest wytwornym miejscem na nocleg, przy odpowiednich waruneczkach oczywiście. Darczyńcom tej inwestycji jestem zobowiązany i na pewno tam spędzę nocleg. Postój dokumentujemy foteczkami i ruszamy dalej. Jest po godzinie 16-stej, robi się ciemno i do Janowca schodzimy przy czołówkach blasku. Do Laskówki mamy ok. 2,5 km, na miejsce noclegu docieramy po ciemaczu i z wiatrem we włosach. Nic sensownejszego nie byliśmy w stanie wymyśleć i rozbijamy nasze "wigwamy" nieopodal pięknej kapliczki.Chwilę gawędy uskuteczniamy z Frankiem na świeżym powietrzu, bowiem TO jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Nieco zziębnięci wbijamy do namiotów, szybka kolacja poparta gorącą herbatą z termosa i odjeżdżamy w objęcia Morfeusza... O świcie się okaże gdzie spędzaliśmy "Andrzejki".

29.11.2014

Laskówka - Borówkowa Góra 900 m npm

Ranek nie napawa optymizmem. Wieje, mgła, przenikliwa wilgoć, brrr... Z namiotu trza się wytoczyć.
Lewym oczkiem "Misia-Rysia" :

Obrazek

Prawym oczkiem "Misia-Rysia" :

Obrazek

Załoga w komplecie na tle Grodowych Gór :

Obrazek

No cóż, przyrządzamy śniadanie i zwijamy bajzel w "try miga", co będziemy tak sami.. Idziemy do Złotego Stoku. Przechodzimy przez wioseczkę, na jej krańcach natrafiamy na tę oto kapliczkę, którą opiekuje się m. in. jakieś "kółko łowieckie".
Niezły "mural"

Obrazek

Następnym razem już znamy miejsce biwaku, cisza, spokój, nie szczypie w oczy :

Obrazek

Dalej kręcimy na Ożary, przyjemny odcinek, w pewnym momencie zgubiliśmy szlak, ale co tam.. co nas nie zniszczy, to nas wzmocni. Uwielbiam takie klimaty :

Obrazek

Stamtąd przyszliśmy:

Obrazek

My są w Mąkolnie :

Obrazek

Do Złotego Stoku becalujemy polami, na całe szczęście, asfaltu bym nie zniósł, nie wiem jak wy, ale ja mam odruch wymiotny na asfalt. Wbijamy do Złotego Stoku, już po drodze radzimy, że kotlet schabowy należy nam się jak psu micha.
Dzień Dobry mówi nam "Złota Ściecha". JesteŚmy na żółtym szlaku, przebiega też tędy szlak miejski, czy coś takiego. Nie sposób nie zwrócić uwagi na ten piękny portal dawnej zagrody rolniczej z ok. 1630 roku :

Obrazek

Kroki kierujemy do baru Apetit, znajduje się na dworcu autobusowym, o ile mogę użyć takiej nazwy. Po raz kolejny jest miło zaskoczony, dają dobrze i niedrogo zjeść. W oczekiwaniu na posiłek, wysyłam kilka sms-ów następnie skupiam się na TV, leci kolejny odcinek "Lekarzy", nie ma to tamto, obejrzeć trza. Posileni i pogrążeni losami bohaterów kolejnego odcinka tego jakże kultowego serialu, zadajemy kroka "Złotą Ściechą". Nie widzimy innej możliwości, na Przełęczy pod Trzeboniem trza być, szlakiem zielonym szedłem niedawno. Jest cudnie :

Obrazek

Na Przełęczy pod Trzeboniem :

Obrazek

Tutaj też robimy przerwę na łyk gorącej herbaty, nadeszła pora gdzie gorąca zawartość termosa to podstawa. Dalsza część imprezy to naturalnie Jawornik Wielki 872 m npm. Zaszliśmy na wieżę, warun zimowy do tego wiatr zwiększający odczucie zimna :

Obrazek

Dalsza część imprezy przebiega nam pod znakiem biało-żółtego kwadracika do Przeł. Jawornickiej 750 m npm i dalej zielonym granicznym przez Przeł. Różniec 583 m npm., najniżej położone przejście w głównym grzbiecie Gór Złotych.
Na Borówkową przychodzimy po ciemaczu, wietrznie, drzewa oblepione szadzią, cudo! Na nocleg instalujemy się w wieży, na dole pod schodami, na które zakładamy plandekę budowlaną, celem ochrony przed opadem szadzi.
Rozkładamy się z klamotami, gorące posiłki, te rzeczy. Na szczycie wieje jak diabli, trafiliśmy idealnie, pierwszy poważniejszy powiew zimowego klimatu. Woda w petach zamarzła, buty zesztywniały, jest miło, my się pławimy w puchowym luksusie, idziemy w kimę.

30.11.2014

Borówkowa Góra 900 m npm - Lądek Zdrój - Bardo - Wrocław

Obrazek

Jak tu wstać, w śpiworku cieplutko, a na zewnątrz mróz. Nie chcę, ale muszę, Franek podobnie. Poranne czynności czyli śniadanko, gorąca herbata, pakowanie bajzlu i na rozgrzewkę wbiegamy na wieżę.Widok z wieży :

Obrazek

Przed wymarszem foteczka pamiątkowa :

Obrazek

I schodzimy. Ostatnio byliśmy tutaj z Michunem, w poszukiwaniu wydajnego źródła Biała Studnia, ponieśliśmy fiasko a okazało się , że byliśmy niecałe dwa metry od źródła.

Źródło Biała Studnia pod Borówkową :

Obrazek

Usatysfakcjonowani schodzimy do Wrzosówki, wyludnionej sudeckiej wioseczki, bardzo pięknej notabene.

Obrazek

Idą do kapliczki, przy figurze św. Floriana :

Obrazek

Powrót do Lądka przez Skalny Wąwóz , Lutynię. Uwielbiam ten odcinek, jak dla mnie magia. W Lutyni zachodzimy do agro "Skalniak" na gołąbki następnie PKS-em do Kłodzka => Bardo Śl. i do domciu.

Oczywiście na zakończenie dziękuję Frankowi za wspólną imprezę i jak mniemam do następnego wyjazdu, a póki co,

dziękuję za uwagę.

Deleted

Post autor: Deleted » 6 gru 2014, o 18:55

Łał Wrzosówka w takiej szacie...mniam. Tego Floriana ktoś nie przestawił jakby..?

Deleted

Post autor: Deleted » 6 gru 2014, o 19:02

Michun pisze: Tego Floriana ktoś nie przestawił jakby..?
Nie,nie. Wszystko w porzo, ja "pijany" byłem.

Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert

Post autor: yaretzky » 6 gru 2014, o 21:58

Relacja super a fotki nie ustępują jej w niczym... <brawo> <okok>
Jestem pełen podziwu - siedzę w cieple na kanapie a momentami robi mi się ziiiimnooooo... Ciekaw jestem jakie uczucia towarzyszą np. zakładaniu butów rano, już po wytrząśnięciu z nich śniegu i wysypaniu lodu... <okok>

Zaproponowałem Yaretzkowey - "A może by tak..." Nie skończyłem... Usłyszałem: "...Ty chyba głupi jesteś..." <glupek>
A pod tymi schodami to było gdzie podłączyć suszarkę ? Bo może to by Ją przekonało... <mysli>
<lol> <lol> <lol>
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;

Deleted

Post autor: Deleted » 6 gru 2014, o 22:27

yaretzky pisze: Ciekaw jestem jakie uczucia towarzyszą np. zakładaniu butów rano, już po wytrząśnięciu z nich śniegu i wysypaniu lodu... <okok>
yaretzky, dziękuję za dobre słowo. Co do obuwia, obyło się bez wytrzepywania lodu,śniegu, bucik tylko skostniał, przez pierwszą godzinkę trochę "bolało", później z górki. Nie pomyślałem, przecież mogłem lacze do plecaka schować, który za podgłówek robił.

Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert

Post autor: yaretzky » 6 gru 2014, o 22:33

Podoba mi się sformułowanie:
menel pisze:...bucik tylko skostniał, przez pierwszą godzinkę trochę "bolało"...
<okok> <okok> :>
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 6 gru 2014, o 22:41

yaretzky pisze:Zaproponowałem Yaretzkowey - "A może by tak
Ja Tadeksowej za dzielność pozwoliłem na Borówkowej wypić piwo w towarzystwie gospodarującego tam i serwującego conieco Czecha z Javornika.
Na Borówkowej.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 7 gru 2014, o 01:18

A propos "Lekarzy" prawie bym się załapał na jakiegoś miłośnika węży w którymś tam odcinku. Ciekawe czy go już wyemitowali beze mnie.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Deleted

Post autor: Deleted » 7 gru 2014, o 17:55

yaretzky pisze:A pod tymi schodami to było gdzie podłączyć suszarkę ?
Raczej nie bardzo, ale jakby co, mogę dać namiar na miejscóweczkę, gdzie jest telefon na wypasie. Zawsze można zamówić jakąś gorącą strawę. <rotfl>

Obrazek

Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert

Post autor: yaretzky » 7 gru 2014, o 17:58

menel pisze:mogę dać namiar na miejscóweczkę, gdzie jest telefon na wypasie.
A jak się włącza WiFi w tym telefonie bo coś nie widzę menu... <lol> <lol>

Awatar użytkownika
Wiolcia
User

Post autor: Wiolcia » 9 gru 2014, o 23:02

Co to za miejsce ten Obryw Skalny? Czy to tam, gdzie stopa Maryi jest odbita na kamieniu? Pamiętam, że nad Bardem coś takiego było.
Widoki z wieży i oszroniona wioseczka sudecka - cudo!
Jaka temperatura na minusie jest dla Was barierą nie do pokonania przy zimowych dzikich noclegach? A może takiej nie ma?

Deleted

Post autor: Deleted » 10 gru 2014, o 06:14

Wiolcia pisze:Co to za miejsce ten Obryw Skalny? Czy to tam, gdzie stopa Maryi jest odbita na kamieniu? Pamiętam, że nad Bardem coś takiego było.
Widoki z wieży i oszroniona wioseczka sudecka - cudo!
Jaka temperatura na minusie jest dla Was barierą nie do pokonania przy zimowych dzikich noclegach? A może takiej nie ma?
ad.1 Tak, Obryw Skalny jest pod Bardzką Górą, z miejscem objawień na której stoi obecnie kapliczka
ad.2 Też byliśmy oczarowani
ad.3 Najniższa temperatura przy jakiej spałem, to w Karkonoszach na Czarnej Przełęczy w najciekawszym darmowym pensjonacie, byli wówczas ok. 25 stopni mrozu.

ODPOWIEDZ