Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Warszawa i okolice

Paś środkowo-wschodni. Ciekawe miejsca.
Regulamin forum
Ogłoszenia komercyjne/reklamy - odpłatne.
Kontakt: adminturystycznie@icloud.com
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Warszawa i okolice

Post autor: Abderyta »

Do tej pory nikt nie napisał o Warszawie, a to w końcu najważniejsze z polskich miast, w którym w największym stopniu dzieje się historia współczesna.

W moim przekonaniu godnymi polecenia są Aleja Zasłużonych na Powązkach (w szczególności grobowiec Jacka Kuronia), Pałac Kultury i Nauki oraz gmach parlamentu Rzeczpospolitej. Mogę się mylić, ale gdy człowiek tam się znajduje, ma wrażenie, jakby minimalnie, symbolicznie współuczestniczył w przemianach współczesnej Polski.

Te wszystkie Zamki Królewskie, Łazienki i Wilanowy to dla mnie historia dawniejsza, przez co ciut mniej atrakcyjna.

Zważywszy, że bardzo daleko mi do statusu eksperta od stołecznej turystyki, może ktoś mógłby polecić jakieś inne miejsce, które jest symbolem historii współczesnej?
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Myślę, że napewno warto zaglądnąć do Muzeum Powstania Warszawskiego. Byłam niedawno i muszę powiedzieć, że samo muzeum zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Historia ukazana w sposób bardzo ciekawy ( o ile relację tych wydarzeń można tak nazawać). Chodzi mi bardziej o wszytskie efekty, filmy, salę kinową, podziemne wystawy oraz atmosferę jaką tam zaaranżowano. Warto wybrać się i zobaczyć... ! Dodam, że aby zwiedzić całe muzeum i wszystko doczytać, trzeba spędzić tam cały dzień. O ile nic się nie zmieniło to w niedzielę wstęp jest wolny.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Dzięki za odpowiedź. Słyszałem opinię, że w tymże muzeum rezultat przedmiotowego powstania nie został przedstawiony jako nieprawdopodobna rzeź ludności cywilnej. Ponoć pominięto ten, sądzę, najistotniejszy dla całego wydarzenia aspekt. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Post autor: Yoana »

Nie... wydaje mi się, że ten aspekt został ukazany dość obszernie i nie sądze, żeby został w jakikolwiek sposób pominięty. Zależy też, co kto oczekuje od takiego muzeum...dlatego też zdania są w jakimś stopniu podzielone...
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Dzięki za opinię. Mam nadzieję w przyszłym roku wybrać się w to miejsce.
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert