Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Ciekawe miejsca w górach w Europie i na świecie.
-
Adler
- Administrator forum
Kto z Was miał już przyjemność wędrować tamtejszymi szlakami?
Mile widziane porady, wskazówki, opłaty za parkingi, noclegi, itp.
Całkiem możliwe, że niebawem wybiorę się na Velky Rozsutec.

-
Comen
- Moderator forum
Byłem w Małej Fatrze ale tylko jeden dzień, wędrowałem tylko wzdłuż dolinek zwanych Diery. Spacer dość wprawdzie efektowny ale bez wielkich podejść ze Stefanowej przez przełęcz Vrchpodżiar, Nowe Diery i Dolne Diery do Białego Potoku. W bocznej dolince Nove Diery ścieżka jest ubezpieczona w kilku miejscach drabinkami i łańcuchami, a miejscami prowadzi wprost korytem górskiego potoku. Przed wejściem do dolin od strony Bilego Potoku jest parking i polowa letnia karczma z piwem i daniami barowymi. Ja akurat nocowałem w Żylinie ale najdogodniejszym punktem wypadowym jest oczywiście Terchova u ujścia doliny Vratnej. W tej wsi letniskowej jest wiele kwater prywatnych. Na Velky Rozsutec można wejść właśnie przez Dolne Dery a potem efektownym przepaścistym szlakiem prowadzącym przez Górne Diery wśród rozlicznych skałek. Prostsze jest wejście od strony głównego łańcucha fatrzańskiego, ze Stefanowej przez przełęcz Medziholie
-
Adler
- Administrator forum
Ok, dzięki za info.
W międzyczasie znalazłem już (z polecenia) sprawdzony nocleg w Terchovej (->
http://www.penzionprihati.sk" onclick="window.open(this.href);return false;).
Poza wyjściem na Velky Rozsutec w planie jeszcze Velky Krivan.
Bardzo ciekawe pasmo górskie, a zdjęcia i filmy w Internecie robią wrażenie.
Jeśli nic się nie zmieni (terminarz), 2 dni pod koniec sierpnia. <tak>
-
Maciej
Witam Ciebie Przemku i innych
Pewnie jesteś już po Wielkim Rozsutcu - po polsku jest to Wielki Roztrzepaniec * tak nazwany pewnie z powodu wyglądu ). Może trochę spóżniłem się z odpowiedzią ale i tak mogę pomóc Tobie i innym ponieważ poznałem szczególnie Małą Fatrę i Słowacki Raj.
W Małej Fatrze "zaliczyłem" :
Dolne Diery - kilka razy
Nowe Diery
Górne Diery
Zbójnicki Chodnik
Boboty
Mały Rozsutec
Wielki Rozsutec - trzy razy
Wielki Krywań
Mały Krywań
Koronę od Smilnowskiego Siodła przez Chleb - Południowy Gruń - Chata pod Grunią - trasą zjazdową do Starego Dworu
Szedłem z Hotelu Diery w Białym Potoku (tam zaczynają się Dolne Diery) do Terchowej, dalej Tieśniawy do Vratnej, dalej dla ułatwienia pieszo - pod kolejką na Smilnowskie siodło nastepnie do Chaty pod Chlebom na Czesnakową polewkę i ta sama trasą do hotelu Diery. To jest traska !!!
Zostało mi jeszcze dojść do Suchego, przejść Barianiarki, Sokolie a ztym znowu wiąze się Wielki Krywań , połowa Chodnika Zbójnickiego . Jeszcze pozostał mi Stoch, którego zawsze omijałem bo "traski i tak były długie.
Np. Dolne Diery - Górne Diery - Siodło Międzyrozsutce - Wielki Rozsutec - Siodło Miedzychole - Stefanowa - Terchova - Hotel Diery w Białym Potoku ( to są ładene kilometry a deniwelacja 1006m.
Na razie tyle.
Pozdrawiam.
Maciej
-
amina
ja ;)
-
Adler
- Administrator forum
Maciej,
wskazówki jak najbardziej na czasie. <okok>
Wyjazd mamy zaplanowany na przełom września i października:
viewtopic.php?f=207&t=2125" onclick="window.open(this.href);return false;
Amina,
co miałaś na myśli? <mysli>
-
Maciej
Witam.
Jeśli wybieracie się na Veľký Rozsutec to można w ten sposób : Štefanová - Podždiar - Medzirozsutce - Veľký Rozsutec - Medziholie - Štefanová i wtedy zaliczycie Górne Diery lub , żeby było ciekawiej to można zacząć za Hotelem Diery w Białym Potoku i przejść Dolne lub Nowe Diery ( te zaczynają się prawie na poczatku Dolnych)do Chaty Podždiar (ale prawdopodobnie po sezonie będzie zamknięta i piwka czy wódeczki na grzybach nie skosztujecie ) dalej Górne Diery i tak jak wyżej Medzirozsutce - Veľký Rozsutec - Medziholie - Štefanová . Ta dłuższa trasa - a szedłem nią dwa razy troszkę zmęczy - ale zapamięta się ją na długo. Niwelacja terenu to ok.1009 m czyli podobnie jak wejście z Popradzkiego Plesa na Rysy od słowackiej strony - a przecież Mała Fatra to nie sa wysokie góry.
Jeśli chodzi o Velky Kriwań to mozna wszystko "zrobić na nózkach" oczywiście zaczynając w Vratnej albo skorzystac z kolejki linowej. Ja zaliczyłem oba sposoby , w obie strony - można się zmeczyć. Dobrze opisane trasy znajdziesz na oficjalnej stronie Obec Terchova. Miłego spacerku. Maciej
-
Adler
- Administrator forum
W ostatnim czasie zbieram informacje o Fatrze.
Ciekawe, z jakiego powodu...
Być może komuś przyda się rozpiska (schemat szlaków) w tym paśmie górskim, gdyż ciężko w księgarniach z mapami z tego rejonu:
Mała Fatra - Schemat szlaków
-
Comen
- Moderator forum
Tak na oko brakuje tu przynajmniej kilku szlaków w rejonie Terchovej np. na Boboty czy Sokolie i Vratnej np. z bufetu pod Chliebom na Smilovske sedlo. Generalnie gęstość szlaków w Małej Fatrze Krywańskiej jest chyba największa na Słowacji
-
Adler
- Administrator forum
A zatem mapka nr 2:
tutaj
Comen,
wrzuć jeszcze jakiś screen/link z pominiętymi i nieuwzględnionymi szlakami.
-
Comen
- Moderator forum
Ta druga mapka zdecydowanie dokładniejsza. Ja mam w domu niestety dość starą słowacką mapę Małej Fatry z końca lat 80-tych. Była kiedyś taka seria Edicia turistickych map i można je było dostać w Polsce swego czasu za bezcen. Po starych cenach ta kosztowała 4000 zł czyli w przeliczeniu na nowe 40 groszy, myślę że wtedy wartość tej kwoty była niewiele wyższa. Wiem że kupiłem chyba z 8 różnych. Przesyłam screena aczkolwiek ta którą mama ma numer 11 i obejmuje cała Mała Fatrę a nie tylko rejon Vratnej
Mala Fatra.jpg
Dzisiaj polecam w każdym razie mapę z zielonej serii wydawnictwa VKU Harmanec Mala Fatra Vratna albo Narodny Park Mala Fatra . W Polsce można je było nabyć w niektórych księgarniach i sklepach podróżnika, na pewno są dostępne w Internecie no i pewnie można je też kupić na miejscu na Słowacji np. w punkcie informacji turystycznej w Terchovej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adler
- Administrator forum
A wrzuciłbyś tutaj screena swojej mapy, tej z lat 80-tych?
Mam na myśli zarys szlaków.
-
Comen
- Moderator forum
Zdjęcie, ale jakość marna. Niestety nie mam skanera. Mogę jakoś Ci tę mapę pożyczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adler
- Administrator forum
Ok, nie ma problemu.
Poradzimy sobie z Yoaną.
Dzięki za dobre chęci. <okok>
-
Yoana
- Ekspert
Na stronie Terchovej znalazłam kilka mapek, także przed wyjazdem wydrukuję. ;-)
Myślę, że na miejscu kupimy bardziej szczegółową mapę.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:

-
Adler
- Administrator forum
Comen pisze:polecam w każdym razie mapę z zielonej serii wydawnictwa VKU Harmanec Mala Fatra Vratna
Już zakupiona w budce z pamiątkami (informacją turystyczną) pod pomnikiem Janosika w Terchovej. <tak>
-
Maciej
Witam ponownie.
Ja tam było w Małej Fatrze - myślę, że jak zwykle pięknie i pogodnie .
Czytam , że trudno o mapy szlaków słowackich gór - to prawda -,ale mnie udało się parę lat temu kupic dobre mapy w |EMPIK-u. Mapę Małej Fatry, Słowackiego Raju z dobrze opisanymi szlakami włacznie z czsami przejść. Z tymi czsami tochyba cos nie tak, albo podane zostały przez wyczynowców. Myślę, że oni niewiele widzieli prócz tego co pod własnymi nogami. Ja zawsze dodaję ok. 30% i wiem, że i przejdę i nacieszę wzrok widokami. toś pisze, że brakuje opisów szlaku na Boboty i Sokolie ale ja uważam że sa na wielu mapach. Zresztą szlak na Boboty jest dwukierunkowy (jeśli się nie mylę) i można iść od Chaty Podziar lub w odwrotnym kierunku z Tieśniaw ( idąc drogą od Terchowej w kierunku Vratnej) szlak zaczyna się po lewej stronie natomiast jeśli chodzi o Sokolie to mozna iść Zbójnickim Chodnikiem ( również o Tieśniaw - tylko po prawej stronie drogi jest początek) i już na górze, gdzieś w lesie odbić w lewo na szlak w kierunku Sokolie. Ja przeszedłem cały chodnik a jest ciekawy i ma kilka niezłych ekspozycji, zwłaszcza w tej drugiej częsci. Sokolie zostawiam na przyszły rok ale chyba pójdę od Starego Dworu a zakończę w Tieśniawach. Tyle na dziś - serdecznie pozdrawiam .
-
Adler
- Administrator forum
Maciej pisze:Witam ponownie.
Jak tam było w Małej Fatrze - myślę, że jak zwykle pięknie i pogodnie .
Było bardzo fajnie. <okok>
Jeszcze tam wrócimy.
Fotorelacja z naszej wyprawy:
viewtopic.php?f=211&t=2181" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Adler
- Administrator forum
Vratna zalana/podmyta.
Olbrzymie straty w dolinie i dalej w stronę Żiliny.
Burze, ulewy, podmycia terenu, osuwiska - taki krajobraz aktualnie na Małej Fatrze. :|
W miniony piątek przejeżdżałem tamtędy, nic tego nie zapowiadało (spory upał).
-
tadeks
- Ekspert
Vratna lub okolice:
wczoraj (23.07) zginął polski turysta z Gdyni. Jedna info: w lawinie kamiennej, druga: porażony piorunem.