Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Specyfikacja wycieczek zorganizowanych

Bieżące wydarzenia, aktualności.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Specyfikacja wycieczek zorganizowanych

Post autor: Comen »

Ciekawi mnie taka kwestia.
Mamy przykładowo dwie wycieczki
- jedna jest opisana w sposób ogólny, np. Toskania Włochy 5 dni - i tak dalej (szczegółowy program)
- druga z nich ma natomiast charakter tematyczny, np. Szlakiem winnic w Toskanii albo Śladami renesansu w Toskanii - trasy i program mogą być bardzo podobne jak w pierwszym przypadku
Pytanie czy taki opis oferty wpływa na zainteresowanie turystów i czy więcej chętnych będzie na wycieczkę "ogólną" czy na "tematyczną"?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert

Re: Specyfikacja wycieczek zorganizowanych

Post autor: Yoana »

Myślę, że wycieczki tematyczne są coraz bardziej popularne w gronie osób/pasjonatów jakiegoś tematu :-) dla mnie osobiście opis tematyczny byłby bardziej zachęcający. Zazwyczaj ogólne informacje dotyczące danego regionu jesteśmy w stanie sami sobie odnaleźć, jeszcze przed wykupieniem wycieczki, natomiast jeśli oferta opisana jest pod innym, tematycznym kątem, wydaje się być bardziej atrakcyjna dla potencjalnego turysty :-)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek
Truskawa

Post autor: Truskawa »

tak tak wycieczki tematyczne, są ciekawe
Awatar użytkownika
Abderyta
Ekspert

Post autor: Abderyta »

Comen pisze:Pytanie czy taki opis oferty wpływa na zainteresowanie turystów i czy więcej chętnych będzie na wycieczkę "ogólną" czy na "tematyczną"?
Obawiam się, że nie da się na nie odpowiedzieć bez przeprowadzenia badania ankietowego. Za siebie odpowiedzieć mogę bardzo nieoryginalnie, że wszystko zależy od tematu. Szlakiem win nie bardzo chciałbym podążać, ale już na przykład śladem zabytków renesansu byłoby milusio.
πάντων χρημάτων μέτρον ἄνθρωπος
Awatar użytkownika
amber
Zaawansowany

Post autor: amber »

Wydaje mi się, że stają się coraz to bardziej popularne wyjazdy jednak tematyczne. Ja sama w tym roku organizuję wyjazdy fotograficzne, mam zaplanowaną wycieczkę o stritke wyjeździe przyrodniczo -edukacyjnym, wyjazdy z aktywnym wypoczynkiem czy zainteresowani historią regionu.
Zdarzyło mi się ostatnio, że ludzie pytają o tematykę wyjazdów, o tematykę samej jednej wycieczki. Czyli dziś robimy zabytki, jutro góry a potem coś jeszcze - ważne by nie było za bardzo namieszane.
Szlak winny w Bieszczadach jest bardzo popularny (dużo wyjazdów z Bieszczad), choć dla mnie to ten wyjazd ma niewiele wspólnego z tematyką szlaku winnego.
A żeby było ciekawiej byłam kiedyś na wyjeździe, gdzie przyszli szefowie kuchni szukali smaków w innych restauracjach :) To był dopiero smaczny wyjazd :)
lucyna
Stały bywalec

Post autor: lucyna »