Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Motywy wyboru studiów turystycznych

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Motywy wyboru studiów turystycznych

Post autor: Adler » 3 wrz 2011, o 14:45

Jedna teza głosi, że sektor turystyczny będzie w przyszłości potrzebować coraz więcej pracowników w kraju i za granicą. Inna teza, reprezentowana przez jednego z wykładowców pewnej uczelni krakowskiej głosi, że jest to "kierunek studiów dla przyszłych bezrobotnych"...(niestety był to autentyczny cytat)

Co o tym sądzicie, i dlaczego zdecydowaliście się na wybór tego kierunku studiów?

Awatar użytkownika
Fromena
Doświadczony

Re: Motywy wyboru studiów turystycznych

Post autor: Fromena » 3 wrz 2011, o 19:05

Myślę, że faktycznie sektor turystyczny się rozrasta i w przyszłości będzie potrzebował co raz więcej ludzi. Jednak te osoby które znam ze swojego otoczenia pracujące w branży turystycznej (fakt, jest ich niewiele) nie są wykształcone pod względem turystycznym. Są to osoby po filologiach albo zupełnie z innych kierunków zarządzania czy nawet prawa. Gdzieś, kiedyś trafiły do biur podróży i tam pracują. Nawet osoby pracujące w jednostkach samorządowych są przypadkowo tam dane. Ostatnio moja siostra miała ofertę pracy do biura podróży oferującego wycieczki do Rosji. Jako, że perfekcyjnie zna język od razu mogła być przyjęta. Oferowano jej pracę w Polsce a potem w Rosji po szybkim przeszkoleniu. Zrezygnowała z innych powodów.

Podsumowując to wszystko od razu nasuwa się jeden wniosek: osoby nie z branży zabierają nam pracę.

A dlaczego ja trafiłam na TiR? Z jednego powodu. Od najmłodszych lat lubiłam geografię. Zaszczepiła we mnie miłość do niej moja nauczycielka z geografii. Potem byłam w liceum o tym profilu i studia też były kontynuacją mojej pasji poniekąd.
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))

Awatar użytkownika
dedos
Turysta

Post autor: dedos » 4 wrz 2011, o 07:07

Ja wybierając swoje studia starałam się pogodzić przyjemne z pożytecznym. Nie warto się męczyć na nieciekawym kierunku. Z pracą nie jest łatwo po ukończeniu każdego kierunku.

Awatar użytkownika
Fromena
Doświadczony

Post autor: Fromena » 4 wrz 2011, o 19:32

Dodam jeszcze to co dedos napisała. Również wybrałam ten kierunek aby sobie "ułatwić" edukację. Miałam do wyboru: rolnictwo, ogrodnictwo albo turystykę. Więc wiadomo już co i jak ;-)
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))

ODPOWIEDZ