Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Które miasto wygra?

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Które miasto wygra?

Post autor: Adler » 17 cze 2011, o 19:02

Jak wiemy, zostało już tylko 5 miast, które ubiegają sie o miano Europejskiej Stolicy Kultury 2016...

Wspomniane miasta:

Gdańsk
Wrocław
Warszawa
Katowice
Lublin

Jak myślicie, kto wygra?
Na kogo oddalibyście teraz swój głos i dlaczego?

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 17 cze 2011, o 20:31

Ja bym głosował na Lublin. Głos oddany byłby patriotycznie. Dobrze się tu studiuje, kulturalna rozrywka(po konsultacjach ze znajomymi z innych miast) nawet względna cenowo. Myślę jednaj, że największe szanse ma Wrocław. Stolica jak wiadomo jest mało lubiana, Katowice kojarzą się z brudnym Śląskiem, a Gdańsk hmmm.... też ma spore szanse. Ale głos oczywiście na Lublin!
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 17 cze 2011, o 20:58

Stawiam na Gdańsk :-)

Awatar użytkownika
Fromena
Doświadczony

Post autor: Fromena » 17 cze 2011, o 21:11

Ja myślę ze wygra Wrocław. Jest teraz "parcie" na to miasto. Jeszcze nie byłam, ale już go pozytywnie kojarzę. Ja podobnie jak petruss1990 oddałabym swój głos na Lublin z tego samego powodu, co on :-)
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))

Abderyta
Zaawansowany

Post autor: Abderyta » 19 cze 2011, o 21:07

petruss1990 pisze:Katowice kojarzą się z brudnym Śląskiem
Czy kiedykolwiek przemieszczałeś się w Katowicach pomiędzy dzielnicami Giszowiec oraz Murcki?

Pytam, ponieważ Katowice posiadają najwyższy spośród wszystkich miast w Polsce odsetek terenów zielonych w stosunku do powierzchni całkowitej (przekraczający 50%), co najlepiej widać na trasie z Giszowca do Murcek (na drodze krajowej nr 86), która wygląda jak łącznik pomiędzy dwoma różnymi miastami, oddzielonymi gigantycznym lasem. Całkiem frapująco wygląda to w mapie Gugl.

I żeby nie było, że jestem stronniczy - jako katowiczaninowi najbardziej podoba mi się kandydatura Warszawy. Powód jest banalnie prosty: w tym mieście, spośród wszystkich rywalizujących, znajduje się najwięcej instytucji kultury. Ponadto, ich jakość (np. Teatr Narodowy, Teatr Rozmaitości, Instytut Adama Mickiewicza, Narodowe Centrum Kultury, Polski Instytut Sztuki Filmowej) jest na ogół najwyższa w kraju.
"Oryginalność jest jedyną rzeczą, której użyteczności nie mogą pojąć nieoryginalne umysły” <John Stuart Mill, "O wolności">

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 19 cze 2011, o 23:12

Dlatego napisałem, że się kojarzą To jest typowa reakcja Śląsk-hałdy. U mnie jest że ze wschodu to alkoholik(więc też nim jestem?). To stereotypy, które decydują o opinii.
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...

Abderyta
Zaawansowany

Post autor: Abderyta » 20 cze 2011, o 22:05

Alkoholik? Pierwsze słyszę. Wydawało mi się, że każdy Polak ma - przynajmniej na Zachodzie - opinię złodzieja i pijaka.

Natomiast stereotyp dotyczący Lublina, który znam, mówi o bezkrytycznym uwielbieniu dla Prawa i Sprawiedliwości.

A co do meritum tematu, jeśli osoby oceniające polskie miasta będą kierować się stereotypami to wygra Wrocław, który jest ostatnio postrzegany jako - najogólniej rzecz ujmując - najszybciej rozwijające się miasto w Polsce.
"Oryginalność jest jedyną rzeczą, której użyteczności nie mogą pojąć nieoryginalne umysły” <John Stuart Mill, "O wolności">

Awatar użytkownika
Fromena
Doświadczony

Post autor: Fromena » 20 cze 2011, o 22:10

Abderyta, uważam dokładnie tak jak Ty ;-) a że ludzie uwielbiają się kierować stereotypami to najbardziej prawdopodobny wydaje mi się wybór Wrocławia.

A dla mnie miastem kojarzącym się z kulturą wszelką jest Kraków, wyróżniony w 2000 roku.

Jednak moja intuicja podpowiada mi właśnie wygraną Wrocławia.

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 21 cze 2011, o 16:42

Ci co stawiali na Wrocław trafili:

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wr ... omosc.html

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 21 cze 2011, o 16:47

A jednak...
Szkoda, liczyłem na Gdańsk. :-P

Awatar użytkownika
Fromena
Doświadczony

Post autor: Fromena » 21 cze 2011, o 18:57

Właśnie niedawno słyszałam w wiadomościach.

Lublin ponoć strasznie przeżywa przegraną. Szkoda, że się nie udało :-|

Abderyta
Zaawansowany

Post autor: Abderyta » 21 cze 2011, o 22:25

Gratulacje dla Wrocławia!

Czy wygrywasz czy nie, ja i tak kocham Cię! W moim sercu KATOWICE i na dobre i na złe!

.... z wynikami! KATOWICE, jesteśmy z Wami! :-P

Zablokowany