Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Podsumowanie roku 2025
Podsumowanie roku 2025
Tradycyjny coroczny temat z podsumowaniami rocznych wyjazdów. Z listą "osiągnięć" i zdjęciami (jak kto może).
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Re: Podsumowanie roku 2025
Styczeń:
Krynica Zdrój -> viewtopic.php?p=62569#p62569, viewtopic.php?p=62548#p62548
Leskowiec (Beskid Mały) -> viewtopic.php?p=62762#p62762
Kwiecień:
20. Małopolskie Rozpoczęcie Sezonu Turystyki Górskiej, Leśnica (SK)/Sromowce Niżne -> viewtopic.php?p=63512#p63512
Maj:
Wysowa Zdrój/Kozie Żebro -> viewtopic.php?p=63766#p63766
Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach -> viewtopic.php?p=63859#p63859
Wola Zdakowska k. Połańca -> viewtopic.php?p=63797#p63797
Czerwiec:
Muszyna Zdrój -> viewtopic.php?p=64052#p64052
Krakowskie zoo -> viewtopic.php?p=64003#p64003
Hala Łabowska/Piwniczna Zdrój -> viewtopic.php?p=63918#p63918
CDN.
Krynica Zdrój -> viewtopic.php?p=62569#p62569, viewtopic.php?p=62548#p62548
Leskowiec (Beskid Mały) -> viewtopic.php?p=62762#p62762
Kwiecień:
20. Małopolskie Rozpoczęcie Sezonu Turystyki Górskiej, Leśnica (SK)/Sromowce Niżne -> viewtopic.php?p=63512#p63512
Maj:
Wysowa Zdrój/Kozie Żebro -> viewtopic.php?p=63766#p63766
Skamieniałe Miasto w Ciężkowicach -> viewtopic.php?p=63859#p63859
Wola Zdakowska k. Połańca -> viewtopic.php?p=63797#p63797
Czerwiec:
Muszyna Zdrój -> viewtopic.php?p=64052#p64052
Krakowskie zoo -> viewtopic.php?p=64003#p64003
Hala Łabowska/Piwniczna Zdrój -> viewtopic.php?p=63918#p63918
CDN.
Ciąg dalszy.
Lipiec:
Świdnica, Świnoujście, Koserow (DE), Bansin (DE), Gniezno
-> viewtopic.php?p=64233#p64233
-> viewtopic.php?p=64300#p64300
-> viewtopic.php?p=64279#p64279
Międzybrodzie Żywieckie/Bialskie, Góra Żar -> viewtopic.php?p=64515#p64515
Sierpień:
Kraków -> viewtopic.php?p=64782#p64782
Czchów (Jaśkowy Sad + zamek) -> viewtopic.php?p=64784#p64784
Latoszyn Zdrój -> viewtopic.php?p=64751#p64751
Wrzesień:
schronisko pod Muflonem/Duszniki Zdrój, Zieleniec, Orlica, Jagodna, Velká Deštná (CZ)
-> viewtopic.php?p=65319#p65319
Październik:
Malaga (E), Gibraltar (UK)
viewtopic.php?p=65692#p65692
viewtopic.php?p=65693#p65693
Listopad:
Łowczów/Łowczówek/Buchcice/Meszna Opacka/Tuchów -> viewtopic.php?p=66005#p66005
Grudzień:
Nowa Huta/Kraków -> viewtopic.php?p=66482#p66482
Lipiec:
Świdnica, Świnoujście, Koserow (DE), Bansin (DE), Gniezno
-> viewtopic.php?p=64233#p64233
-> viewtopic.php?p=64300#p64300
-> viewtopic.php?p=64279#p64279
Międzybrodzie Żywieckie/Bialskie, Góra Żar -> viewtopic.php?p=64515#p64515
Sierpień:
Kraków -> viewtopic.php?p=64782#p64782
Czchów (Jaśkowy Sad + zamek) -> viewtopic.php?p=64784#p64784
Latoszyn Zdrój -> viewtopic.php?p=64751#p64751
Wrzesień:
schronisko pod Muflonem/Duszniki Zdrój, Zieleniec, Orlica, Jagodna, Velká Deštná (CZ)
-> viewtopic.php?p=65319#p65319
Październik:
Malaga (E), Gibraltar (UK)
viewtopic.php?p=65692#p65692
viewtopic.php?p=65693#p65693
Listopad:
Łowczów/Łowczówek/Buchcice/Meszna Opacka/Tuchów -> viewtopic.php?p=66005#p66005
Grudzień:
Nowa Huta/Kraków -> viewtopic.php?p=66482#p66482
Konkludując:
Bardzo dobry rok turystycznie. Sporo tras górskich, 5 krajów europejskich + 1 afrykański "na rzut beretem".
Oby nowy rok był jeszcze ciekawszy.
Bardzo dobry rok turystycznie. Sporo tras górskich, 5 krajów europejskich + 1 afrykański "na rzut beretem".
Oby nowy rok był jeszcze ciekawszy.
Mój rok 2025.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciekawy i różnorodny zestaw. Sporo zagranicznych miejscówek. Ja w tym roku miałem ich mniej. Czym jest ten dwór koło Połańca i Jaśkowy Sad w Czchowie?
Dwór w Woli Zdakowskiej pełni aktualnie funkcję domu weselnego/hotelu.Comen pisze: 2 sty 2026, o 23:34 Ciekawy i różnorodny zestaw. Sporo zagranicznych miejscówek. Ja w tym roku miałem ich mniej. Czym jest ten dwór koło Połańca i Jaśkowy Sad w Czchowie?
Historia dworu tutaj: https://dworzdakow.pl/historia-dworku/
Jaśkowy Sad w Czchowie:
Karmiliśmy z dziećmi.Jaśkowy Sad liczy kilkadziesiąt alpak, które zachwycają swoją obecnością turystów. Właściciele dbają o dobrą kondycję fizyczną i psychiczną zwierząt, tym bardziej że alpaki to bardzo płochliwe zwierzęta. Aby oszczędzić im stresu są wyprowadzane do mniejszych grup ludzi. Za dodatkową opłatą chętni mogą karmić zwierzęta ich ulubionym przysmakiem – tartą marchewką.
Namiary: http://www.jaskowysad.pl/
Aparatem:
Zaczęło się od Tarnowa Opolskiego a skończyło na Nowym Targu. W końcu zeszłego roku było nieco mniej wyjazdów i w rezultacie rekordu liczby wycieczek w całym sezonie nie pobiłem, aczkolwiek wyrównałem - 27. W sumie 48 dni poza domem. Rok oceniam mimo to jako "dobry", z jednym ciekawym wyjazdem zagranicznym i drugim z zagranicznymi "komponentami". Na upartego można nawet powiedzieć, że widziałem 7 obcych krajów w tym 3 z samolotu a 2 z naziemnych punktów widokowych
, ale realnie to Francję i Czechy. W trakcie 4 dłuższych wycieczek było 5 miejsc noclegowych, reszta to jednodniówki i kilka krótszych "półdniówek" - np. na narty z Krystianem, czy do Wieliczki w trakcie Nocy Muzeów. Tak wygląda lista wg miesięcy:
Styczeń: Opolszczyzna (m.in. Gogolin, Krapkowice, Kędzierzyn-Koźle, 2,5 dnia), Rabka-Zdrój (1 dzień)
Luty: Harbutowice (narty - 0,5 dnia), Jastrzębie-Zdrój (1 dzień), Wyżyna Krakowska (1 dzień)
Marzec: Świętokrzyskie (1 dzień), Szpilówka i Łopusze (1 dzień)
Kwiecień: Beskid Śląski (1 dzień), Pasmo Glichowca (1 dzień)
Maj: Sandomierszczyzna (Sandomierz, Baranów Sandomierski, Koprzywnica, Pacanów - 1 dzień), Sucha Beskidzka i Lanckorona (0,5 dnia), Wieliczka (0,5 dnia), Okolice Elbląga (m.in. Elbląg, Gdańsk, Frombork, Braniewo, Tolkmicko, Pasłęk, Morąg, Olsztyn - 5 dni)
Czerwiec: Kalety, Bibiela, Miasteczko Śląskie - 1 dzień, Skawina (turniej rowerowy 0,5 dnia)
Lipiec: Góry Świętokrzyskie (Łagów-Święty Krzyż, 1 dzień)
Sierpień: Francja Północna FRA (m.in. Paryż, Amiens, Calais, Compiegne, Laon, Chantilly - 13 dni), Opole i Pokój - 1 dzień, Pruchnik (Pogórze Dynowskie - 1 dzień)
Wrzesień: Powiat bocheński (Łapanów i Wieruszyce - 1 dzień), Beskid Sądecki (1 dzień), Sudety Środkowe (Duszniki Zdrój, Kudowa Zdrój, Bystrzyckie, Orlickie, Stołowe, POL/TCH - 7 dni)
Październik: Powiśle Dąbrowskie - 1 dzień, Sosnowiec - 0,5 dnia, Wyżyna Krakowska - 1 dzień
Listopad: Jaroszowicka Góra i Obniżenie Łękawicy (próg Beskidu Małego - 1 dzień)
Grudzień: Podhale - 1 dzień
Noclegi: (ocena w skali 0-5)
Gogolin (Joanna) - ocena 3,5 pokój nad zamkniętą w tym okresie restauracją, trochę zimno, łazienka na korytarzu
Elbląg (w ścieżce Kościelnej) - ocena 4,5 w ładnym punkcie miasta na poddaszu, jedynym mankamentem zacinająca się winda
Amiens (Parc St Pierre) - ocena 4 mieszkanko w niewielkiej stylowej ceglanej kamieniczce, niski parter i trochę duszno
Margny-les-Compiegne (87 Rue Jean Jaures) - ocena 5 solidna kwatera z ogródkiem wynajmowana przez Wietnamczyka, dobre schronienie przed upałem
Duszniki-Zdrój (Etiuda) - ocena 3,5 pokój w centrum uzdrowiska z dzieloną kuchnią, były sporadycznie kłopoty z ciepła wodą i odbiorem TV
Zdjęcia z opisem: Rzędami poziomymi:
Smok na plaży w Calais [FRA], Dąb Bażyńskiego w Kadynach, Łękawica, Teatr Rabcio, Radziejowa spod Makowicy
Depresja w Raczkach Elbląskich, Pub w Arras [FRA], Park Zdrojowy w Dusznikach (Pieniawa Chopina), Mural na dworcu w Kędzierzynie, Góry Pieprzowe
Ratusz w Sandomierzu, Gotycka Brama w Adrspachu [TCH], Pustelnia św Urbana pod Szpilówką, Długi Targ, Egzotarium w Sosnowcu
Zamek Żupny w Wieliczce, Wesołe miasteczko w Brennej, Park w Skawinie, Panorama z Wielkiej Desztnej [TCH], Zamek w Rogowie Opolskim
Polczakówka pod Rabką, Sanktuarium św. Jacka w Kamieniu Śląskim, Jaskinia Madeja w wąwozie Dule, Mural Porozumień Jastrzębskich, Kościół w Minodze
Rzędami poziomymi:
Szklana Góra nad Harbutowicami, Kościół NMP Szkaplerznej w Dąbrowie Tarnowskiej, Park w Pokoju, Sokolica w Dolinie Będkowskiej, Wnętrze kościoła w Łapanowie
Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu, Przed pałacem w Chantilly [FRA], Starówka w Elblągu, Rynek w Lanckoronie, Kamieniołom "Oczy Ziemi"
Brama Krakowska w Ojcowie, Chata Curyłowej w Zalipiu, Słup Tatarski na wzgórzu Iwa nad Pruchnikiem, Sień Luwru [FRA], Szczyt Wdżaru
Katedra Notre Dame w Amiens [FRA], Skalna Czaszka w Górach Stołowych, Brama Piekielna koło Suchedniowa, Hala Podhala w Nowym Targu, Jezioro Zielona w Kaletach
Bibiela, Święty Krzyż, Grodzisko i Ciecień spod grzbietu Glichowca, Chichot Życia na placu Zdrojowym w Jastrzębiu, Laon [FRA]
Zeszłoroczne bieguny wyjazdów: Zachód: Klify ponad Treport [FRA]
Północ: Braniewo
Południe: Zamek w Czorsztynie
Wschód: Cerkiew Przemienienia Pańskiego w Jarosławiu
Styczeń: Opolszczyzna (m.in. Gogolin, Krapkowice, Kędzierzyn-Koźle, 2,5 dnia), Rabka-Zdrój (1 dzień)
Luty: Harbutowice (narty - 0,5 dnia), Jastrzębie-Zdrój (1 dzień), Wyżyna Krakowska (1 dzień)
Marzec: Świętokrzyskie (1 dzień), Szpilówka i Łopusze (1 dzień)
Kwiecień: Beskid Śląski (1 dzień), Pasmo Glichowca (1 dzień)
Maj: Sandomierszczyzna (Sandomierz, Baranów Sandomierski, Koprzywnica, Pacanów - 1 dzień), Sucha Beskidzka i Lanckorona (0,5 dnia), Wieliczka (0,5 dnia), Okolice Elbląga (m.in. Elbląg, Gdańsk, Frombork, Braniewo, Tolkmicko, Pasłęk, Morąg, Olsztyn - 5 dni)
Czerwiec: Kalety, Bibiela, Miasteczko Śląskie - 1 dzień, Skawina (turniej rowerowy 0,5 dnia)
Lipiec: Góry Świętokrzyskie (Łagów-Święty Krzyż, 1 dzień)
Sierpień: Francja Północna FRA (m.in. Paryż, Amiens, Calais, Compiegne, Laon, Chantilly - 13 dni), Opole i Pokój - 1 dzień, Pruchnik (Pogórze Dynowskie - 1 dzień)
Wrzesień: Powiat bocheński (Łapanów i Wieruszyce - 1 dzień), Beskid Sądecki (1 dzień), Sudety Środkowe (Duszniki Zdrój, Kudowa Zdrój, Bystrzyckie, Orlickie, Stołowe, POL/TCH - 7 dni)
Październik: Powiśle Dąbrowskie - 1 dzień, Sosnowiec - 0,5 dnia, Wyżyna Krakowska - 1 dzień
Listopad: Jaroszowicka Góra i Obniżenie Łękawicy (próg Beskidu Małego - 1 dzień)
Grudzień: Podhale - 1 dzień
Noclegi: (ocena w skali 0-5)
Gogolin (Joanna) - ocena 3,5 pokój nad zamkniętą w tym okresie restauracją, trochę zimno, łazienka na korytarzu
Elbląg (w ścieżce Kościelnej) - ocena 4,5 w ładnym punkcie miasta na poddaszu, jedynym mankamentem zacinająca się winda
Amiens (Parc St Pierre) - ocena 4 mieszkanko w niewielkiej stylowej ceglanej kamieniczce, niski parter i trochę duszno
Margny-les-Compiegne (87 Rue Jean Jaures) - ocena 5 solidna kwatera z ogródkiem wynajmowana przez Wietnamczyka, dobre schronienie przed upałem
Duszniki-Zdrój (Etiuda) - ocena 3,5 pokój w centrum uzdrowiska z dzieloną kuchnią, były sporadycznie kłopoty z ciepła wodą i odbiorem TV
Zdjęcia z opisem: Rzędami poziomymi:
Smok na plaży w Calais [FRA], Dąb Bażyńskiego w Kadynach, Łękawica, Teatr Rabcio, Radziejowa spod Makowicy
Depresja w Raczkach Elbląskich, Pub w Arras [FRA], Park Zdrojowy w Dusznikach (Pieniawa Chopina), Mural na dworcu w Kędzierzynie, Góry Pieprzowe
Ratusz w Sandomierzu, Gotycka Brama w Adrspachu [TCH], Pustelnia św Urbana pod Szpilówką, Długi Targ, Egzotarium w Sosnowcu
Zamek Żupny w Wieliczce, Wesołe miasteczko w Brennej, Park w Skawinie, Panorama z Wielkiej Desztnej [TCH], Zamek w Rogowie Opolskim
Polczakówka pod Rabką, Sanktuarium św. Jacka w Kamieniu Śląskim, Jaskinia Madeja w wąwozie Dule, Mural Porozumień Jastrzębskich, Kościół w Minodze
Rzędami poziomymi:
Szklana Góra nad Harbutowicami, Kościół NMP Szkaplerznej w Dąbrowie Tarnowskiej, Park w Pokoju, Sokolica w Dolinie Będkowskiej, Wnętrze kościoła w Łapanowie
Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu, Przed pałacem w Chantilly [FRA], Starówka w Elblągu, Rynek w Lanckoronie, Kamieniołom "Oczy Ziemi"
Brama Krakowska w Ojcowie, Chata Curyłowej w Zalipiu, Słup Tatarski na wzgórzu Iwa nad Pruchnikiem, Sień Luwru [FRA], Szczyt Wdżaru
Katedra Notre Dame w Amiens [FRA], Skalna Czaszka w Górach Stołowych, Brama Piekielna koło Suchedniowa, Hala Podhala w Nowym Targu, Jezioro Zielona w Kaletach
Bibiela, Święty Krzyż, Grodzisko i Ciecień spod grzbietu Glichowca, Chichot Życia na placu Zdrojowym w Jastrzębiu, Laon [FRA]
Zeszłoroczne bieguny wyjazdów: Zachód: Klify ponad Treport [FRA]
Północ: Braniewo
Południe: Zamek w Czorsztynie
Wschód: Cerkiew Przemienienia Pańskiego w Jarosławiu
Piękny zestaw. Najbardziej zazdroszczę nieoczywistych wyborów górskich i pogórskich (Łopusze, Szpilówka, Glichowiec).
Zaczyna już w okolicy brakować wyborów bardziej oczywistych 
Może to i dobrze
Comen,
Imponujący zestaw. Kiedy Ty masz czas na te wszystkie wyjazdy?
Imponujący zestaw. Kiedy Ty masz czas na te wszystkie wyjazdy?
Zazwyczaj w weekendy albo w odrobione piątki.
Może ktoś jeszcze pochwali się swoimi wyjazdami w zeszłym roku. Jakieś ciekawe kierunki dla inspiracji?
Ja się pochwalę gdy znajdę dłuższą chwilę czasu na ogarnięcie tego młynu. W skrócie zeszły rok to nowy, osobisty rekord - do którego w kolejnych latach nie planuję się nawet zbliżać. Wyszło mi 257 dni wyjazdowych (174 służbowe i 83 prywatne).