Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 14 lat!

Na lwy by

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Na lwy by

Post autor: Comen » 30 cze 2024, o 09:53

Wprawdzie w godle Polski widnieje dumny biały orzeł, ale w wielu miejscach naszego kraju pojawiają się w funkcji dekoracyjnej lwy.
Lwy wokół orła w Opolu.jpg
Równie dumne zwierzęta symbolizujące majestat, odwagę i siłę. W Warszawie to lwy a nie orły strzegą pałacu prezydenckiego.
Pałac Namiestnikowski w Warszawie.jpg
Przeglądając zdjęcia z rozmaitych wyjazdów zebrała mi się spora kolekcja takich "zwierzątek". Na początek lwy z Krakowa. Najbardziej znane są te dwa strzegące wejścia do wieży ratuszowej.
Wieża ratuszowa w Krakowie.jpg
Jak się dobrze poszuka to znajdą się i inne, najczęściej występujące jako szyldy domów albo starych sklepów.
Apteka pod Złotym Lwem Długa mozaika.jpg
Lew jest motywem heraldycznym. Wiele polskich miast ma w herbie właśnie to zwierzę. W tych miastach znaleźć więc można rozmaite ozdoby w postaci lwów. Np. taki strażnik zegara w Kłodzku.
Kłodzko Zegar.jpg
Lwa znaleźć można też w Lwówku. Tym śląskim. Do wielkopolskiego jeszcze nie dotarłem, ale jak dotrę to poszukam. Lew ze Śląska przypomina trochę Tytusa z kreskówki.
Lwówek Śląski.jpg
Lwy mogą być dumne i groźne jak choćby ten spod zamku w Lublinie albo te z placu Piłsudskiego w Koszalinie.
Lublin.jpg
Koszalin.jpg
Lew z łapą na kamiennej kuli stoi teraz groźnie przed ratuszem w Olsztynku, ale wcześniej zdobił pomnik bitwy pod Tannenbergiem z czasów I wojny światowej. Dziś na polach Grunwaldu miejsca na taką pamiątkę nie ma.
Lew z Tannenbergu.jpg
Inne lwy bardziej przypominają potulne kotki. Celują tutaj "lewki" z mauzoleum Raczyńskich w Rogalinie oraz sprzed pałacu w Nieborowie.
Rogalin.jpg
Nieborów.jpg
Są też lwy śpiące jak choćby ten z rynku w Bytomiu.
Rynek w Bytomiu.jpg
Trochę "egipski" lew z czerwonego marmuru zdobi wejście do świątyni Sybilli w Puławach.
Puławy.jpg
Ciekawym motywem jest też "baba na lwie" stojąca przed Teatrem Wielkim w Poznaniu.
Poznań baba na lwie.jpg
Zresztą w Pałacu Cesarskim w Poznaniu jest też kamienna fontanna z lwami inspirowana bez wątpienia pałacem w hiszpańskiej Granadzie. To oczywiście tylko mały wybór polskich lwów. Zapewne będzie rósł. Zapraszam też więc do uzupełniania tej kolekcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

ODPOWIEDZ