Strona 1 z 2
Kuchnia świata
: 16 mar 2011, o 13:29
autor: Donna
W temacie porozmawiajmy o kuchni, potrawach, przysmakach różnych krajów jak i Polski.
Co jedliście (nazwa potrawy) i gdzie? co Wam smakowało i co polecacie?
A żeby temat urozmaicić - mogą być fotki potraw.
Re: Kuchnia świata
: 17 mar 2011, o 17:46
autor: figamaga
Kibiny (karaimskie pierogi) w Trokach na Litwie. Do tego ziołowa wódka. Coś pysznego!
: 20 mar 2011, o 16:24
autor: Adler
Apfelstrudel - austriacki przysmak, polecam!
: 22 mar 2011, o 19:38
autor: figamaga
Freak pisze:Apfelstrudel - austriacki przysmak, polecam!
Oj tak! A w sumie dość prosty w wykonaniu.
: 22 mar 2011, o 21:32
autor: Yoana
To ja przedstawię tradycyjne danie ukraińskie nietypowo podane- kapuśniak :-)
: 27 mar 2011, o 14:26
autor: Adler
Szczególnie lubiany przeze mnie Schwarzwälder Kirschtorte (pochodzący z Niemiec, z Badenii-Württembergii).
Koniecznie podawany na zimno, nawet w wersji tortu lodowego... :mrgreen:
: 28 mar 2011, o 19:36
autor: ziuba
Ja przesyłam rybke z Krasiczyna:)))w sosie szafranowym...była niesamowita!!!
: 3 maja 2011, o 21:07
autor: Adler
Berliński specjał:
Currywurst (Kiełbasa w sosie curry) + smażone ziemniaki
W weekend rozkoszowałem się tą potrawą kilka razy :-D
Re: Kuchnia świata
: 6 sty 2012, o 23:44
autor: amber
hmm oj jeść to ja lubię :)
W każdym bądź razie w Hiszpanii warto spróbować pealle. I każdy może znaleźć coś dla siebie. Nie tylko z mięsem czy owocami morza ale też wegetariańskie.
Na Węgrzech gulasz... tylko jak dla mnie wciąż mało ostry :)
A jak zawitacie w Bieszczady to warto spróbować fuczków :)
A i dla miłośników pierogów polecam "pierogi łemkowskie", bądź też "pierogi ciśniańskie"... dodawany jest tam bundz czy też czosnek niedźwiedzi (który jest dość popularną rośliną w Bieszczadach)
Re: Kuchnia świata
: 13 sty 2012, o 23:20
autor: Fromena
Na Węgrzech- kasztany jadalne :-)
Do dziś pamiętam ten nieziemski smak :-D

Re: Kuchnia świata
: 17 sty 2012, o 16:40
autor: amber
Dziś odwiedziły mnie Dunki, które robią jakiś projekt kulinarny o Polsce. Poprosiły bym zgotowała tradycyjne dania czyli rosół i schabowy z ziemniakami :) hehe
No ale oczywiście poczęstowałam je jeszcze bigosem i pierogami :)
Były zachwycone :)
Re: Kuchnia świata
: 17 sty 2012, o 22:17
autor: petruss1990
Trzeba było jeszcze dodać. że po spożyciu iście polski napitków z rana można do bigosu dolać wody, podgrzać i zjeść akademicki Kapuśniak 8-) .
Coś smacznego z podróży
: 20 mar 2012, o 08:44
autor: Comen
Chciałbym abyśmy w tym wątku opisywali swoje najbardziej egzotyczne potrawy, które jedliśmy w czasie naszych wycieczek. A może ktoś zna nawet przepis :-P
Re: Kuchnia świata
: 20 mar 2012, o 18:44
autor: amber
W Finlandii Finowie ugościli nas krajalanpiirakka :)
Coś "ala" pierogi z ryżem w środku z pastą jajeczna na górze. Brzmi dziwnie - ale smakuje rewelacyjnie:)
Re: Kuchnia świata
: 21 wrz 2013, o 18:03
autor: Adler
Temat trochę zakurzony, a szkoda, bo ciekawy.
Kolejny przykład z krajów niemieckojęzycznych.
Fondue (Szwajcaria), czyli stopiony ser (różne gatunki, sery żółte) z dodatkiem czosnku, całość podgrzewana. Do tego bagietka lub świeży, jasny chleb. <tak>
Fondue.jpg
Zachęcam wszystkich do publikowania kolejnych przykładów z kuchni światowej (z naszych podróży).
Re: Kuchnia świata
: 21 wrz 2013, o 20:09
autor: yaretzky
No to ode mnie "Słońce nad Bornholmem"

!
"Słońce nad Bornholmem" - wędzony śledź z solą, solone masło, rzodkiewki, szczypiorek, surowe żółtko jajka i ciemne pieczywo - jedyny taki zestaw (i jedyny taki smak) na świecie

Re: Kuchnia świata
: 21 wrz 2013, o 20:24
autor: Comen
Przemek pisze:
Fondue (Szwajcaria), czyli stopiony ser (różne gatunki, sery żółte) z dodatkiem czosnku, całość podgrzewana. Do tego bagietka lub świeży, jasny chleb. <tak>
Odnośnie fondue to bardzo często dodaje się do niego białe wino, a znałem też takich "Szwajcarów" którzy nie obawiali się rozcieńczyć w serze swojskiego "Górala".

Re: Kuchnia świata
: 21 wrz 2013, o 21:36
autor: Gollum
W Czechosłowacji były knedliki. Po pierwszym skosztowaniu pół grupy dostała rozwolnienia... Ale kilku (w tym mnie) posmakowały i potem domagaliśmy się knedlików z gulaszem. domu robiłem toto, ale to nie było to. W NRD (było takie państwo) próbowałem wspominane już currywurst. Nie pamiętam specjalnie jak smakowały, bo bardziej mnie interesowały podające je apetyczne Kubanki i Angolanki. Ale z pewnością były jadalne. Na Ukrainie to były czebureki, ostre mięsne pierogi smażone na tłuszczu. Równie dobre i we Lwowie i na Krymie. Robiliśmy je potem w domu i także były dobre. Na Litwie (polskiej) próbowałem tamtejszego chleba, czarnego i o średnicy metra. I kresowej słoniny, moczonej w occie, miękkiej jak masło. No i na całym radzieckim wówczas wschodzie do wszystkiego dodawana była śmietana w stakancziku. Postawiona w niej łyżka nie miała prawa drgnąć. Trzeba też było spróbować suszonej ryby. Mówiąc delikatnie, nie jest to moja ulubiona potrawa. W ustach zostaje niezbyt przyjemny posmak surowej ryby. zabija je dopiero z trudem dość duża ilość alkoholu.
Z kolei w zachodnich Niemczech zmogłem klasyczną bawarską golonkę, oczywiście z paulanerem. A że byłem w Bonn, powyżej Linii Białej Kiełbasy (rzeka Men), gdzie się jej nie jada, to zjedliśmy. Nie ma to nic wspólnego w polska kiełbasą białą. Jest to rzeczywiście białe i całkiem dobre. Ale jeszcze lepsza (moim zdaniem) jest kiełbasa brunszwicka, czyli mocno zmielone surowe mięso zapakowane do kiszki. W smaku podobne do naszego tatara. W Badenii jadłem coś dziwnego; Było to coś pośredniego pomiędzy opłatkiem a podpłomykiem, cieniutkie karteczki formatu coś z 10x15 cm. Każda z inną "omastą" a było ich 14. Początkowo sądziliśmy, że wyjdziemy głodni, ale po połowie dziewczyny odpadały, do dziesięciu niewielu dociągnęło, a czternastego w stanie zjeść byli nieliczni. Bardzo smakowały mi niemieckie sałatki składające się niemal wyłącznie z kartofli i octu winnego. Wiele razy próbowałem zrobił toto w domu, ale za każdym razem okazywało się, ze to nie to.
Po drugiej stronie Renu, w Alzacji, podano nam coś, na coś wegetarianie spojrzeli z przerażeniem. Coś ze trzy kartofelki, a do tego cała masa smażonych i pieczonych kiełbas, boczków, szynek itp.
Z pobytu z Holandii zapamiętam nieuwe hollandse harring, czyli świeży śledź holenderski. Podawany z cebulką i bułką w białych budkach koniecznie z holenderską flagą. Nasze śledzie mają się nijak do tamtego. Śledź holenderski w ogóle nie ma charakterystycznego ostrego posmaku znanego z naszych płatów śledziowych a`la matjas. Bo prawdziwy matjas (to też pomysł holenderski) to ponoć coś jeszcze lepszego od nieuwe hollandse harringa.
Choć w Indonezji nie byłem, ale w Holandii, gdzie mieszka wielu Indonezyjczyków, nabyłem jawajski sos. W butelce jak wino, więc mi współmieszkańcy początkowo próbowali podpijać, słodkie, korzenne, ale gdy się tym polało kurczaka i upiekło, to wychodziło coś wspaniałego.
Na Węgrzech trzeba oczywiście gulasz (ten który ja robię jest równie dobry co oryginalny), placek po węgiersku (ten z Dukli jest równie dobry), ale langosz tu musi być oryginalny, bo w domu nie wychodzi (próbowałem). Podobnie jak w domu nie wychodzą słowackie wyprażany syr ani haluszki z bryndzą.
Re: Kuchnia świata
: 21 wrz 2013, o 22:47
autor: Adler
Gollum,
poprosimy o zdjęcia.
W tym wątku mimo wszystko chodzi jednak o zobrazowanie naszych doświadczeń kulinarnych (patrz wyżej).
Re: Kuchnia świata
: 19 sty 2014, o 18:06
autor: Yoana
Muszę powiedzieć, że bardzo mi smakują szkockie "Shortbread". To kruche, maślane ciasteczka. :-)
Ciekawe, czy można je gdzieś kupić u nas? Najbardziej smakują mi ciastka tej marki:
KLIK.
Re: Kuchnia świata
: 19 sty 2014, o 22:27
autor: Adler
Yoana pisze:Muszę powiedzieć, że bardzo mi smakują szkockie "Shortbread".
Smaczne. Próbowałem kiedyś. <okok>
U nas są dostępne tylko w wybranych hipermarketach.
Re: Kuchnia świata
: 22 sty 2014, o 11:56
autor: ziuba
Ja bardzo polecam Hamburgery Magdy Gessler, w którymś z odcinków zrobiła rewolucje nie pamiętam juz gdzie, ale stwierdzilismy ze znajomymi ze się skusimy i powiem Wam ze są mega pyszne:)))) Polecam!!!!
Kuchnia świata
: 23 cze 2014, o 19:08
autor: Adler
W Niemczech, na Wyspie Tropikalnej tradycyjnie, także i tym razem
Currywurst. <mniam>
WP_20140621_011.jpg
Re: Kuchnia świata
: 24 cze 2014, o 08:29
autor: Lubel
Na co czekasz, wsadzaj na Instagrama :D Ale ogólnie polecam jedzenie w Tropical Islands, byłem tam wiele razy i za każdym razem z kuchni byłem zadowolony.
Kuchnia świata
: 27 paź 2014, o 16:24
autor: Adler
Zestaw typowo wiedeński ("na żywo", w wiedeńskiej kawiarni/hotelu "Sacher"):
- Sacher Torte
- Apfelstrudel
- Wiener Melange (podwójne espresso z dodatkiem gorącego mleka i bitą śmietaną)
- woda
Smacznego! <mniam>
DSC05243.JPG