Szukałem informacji nt. Polskiej Izby Turystyki, a tu nagle okazuje się, że są dwie izby, bo oprócz PIT jest jeszcze Izba Turystyki Rzeczpospolitej Polskiej. Jedna jest organizacją samorządu gospodarczego branży turystycznej, druga jest organizacją samorządu gospodarczego przemysłu turystycznego. Idee i cele podobne, więc po co aż dwie, które do tego kłócą się, która ma jedną nóżkę bardziej?
Czyżby ktoś bardzo chciał być prezesem, a tu wybrano innego, więc się obraził i założył ze zwolennikami organizację konkurencyjną, czy to kolejny przykład polskiego piekiełka, czy też przynależność nic nie daje? Z innych branż wiem, że w Polsce coś koło stu wydawców wydaje się kilkaset tytułów prasy branżowej, a do komisji prasy branżowej należy 11 wydawców z 60 tytułami. Reszcie przynależność wisi
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Dwie izby turystyczne
Dwie izby turystyczne
Do kompletu jeszcze Polska Organizacja Turystyczna i (ostatnio w mniejszym stopniu) Polska Agencja Rozwoju Turystyki. 

Dwie izby turystyczne
To temat na dłuższą dyskusję. Swoje zdanie mam. Do obgadania na kolejnym zlocie.