Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Nadmorskie kurorty czyli na co narzekają turyści?

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Nadmorskie kurorty czyli na co narzekają turyści?

Post autor: Adler » 9 cze 2013, o 12:25

Brytyjska agencja turystyczna przeprowadziła ankietę: "Co najbardziej denerwuje urlopowiczów na plaży?"

Nie do zniesienia są nachalni sprzedawcy. Szczególnie Ci oferujący typowe plażowe akcesoria jak: okulary przeciwsłoneczne, parasole, kremy. Turyści skrzyknęli się również przeciwko handlarzom lodów, napojów, czy drożdżówek. Negatywnie o tego typu praktykach opowiedziało się 21 procent brytyjskich plażowiczów.

To co najbardziej irytuje podczas wypoczynku na plaży to zaśmiecanie, palenie papierów, a nawet głośna muzyka. Bywalcy turystycznych kurortów wskazali popularną "rezerwację" leżaka przez zarzucony ręcznik. Do niepożądanych towarzyszy w trakcie plażowania zaliczyli owady i głośno zachowujące się dzieci.

Z kolei obecność nagich plażowiczów irytuje tylko 1 procent respondentów.
Najbardziej irytująca okazała się obecność innych turystów, oczywiście mowa o brytyjskich rodakach.

źródło: tur-info.pl

A jak jest z tym u nas?
Podobne odczucia wśród polskich plażowiczów? :)

Awatar użytkownika
mariusz77
Doświadczony

Re: Nadmorskie kurorty czyli na co narzekają turyści?

Post autor: mariusz77 » 9 cze 2013, o 12:59

W ubiegłym roku byłem w Ustce;w tym też się tam wybieram;wkurzało mnie tam najbardziej-kolejność przypadkowa:
-te cholerne karty na pedały jeżdżące po ulicach miasta i turystom po nogach-spróbujcie nie zakląć jak z podporządkowanej wpierdziela się gówno wysokości niespełna metra z "drajwewrem" za sterami który ma w poważaniu wszelkie przepisy;
-wpierdziutanie się przed czyjś nos na plaży-jeżeli Wam się wydaje;że mając miejsce dosłownie 75 cm od brzegu morza to się nikt przed Was nie wtarabani...to się grubo mylicie;
-dobre kwatery trzeba rezerwować już w marcu;w czerwcu jest na to za późno;
-innych negatywów brak :-)

travelster

Post autor: travelster » 11 cze 2013, o 14:08

W polskich miejscowościach nadmorskich trochę brakuje organizacji czasu dla "odpoczywających", jakieś zajęcia dla dzieci, konkursy, imprezy plenerowe, brak kina. Niby coś się dzieje (np. Akademia Słońca w Rewalu i pobliskich miejscowościach), ale ciągle jest tego mało. Imprezy w moim odczuciu nie muszą być nawet darmowe, ale niech będą.

Awatar użytkownika
mariusz77
Doświadczony

Post autor: mariusz77 » 11 cze 2013, o 14:33

No to nie byłeś w Ustce;jak byliśmy w ubiegłym roku to-tak z pamięci to były:
-koncert big cyca i sydney pollacka na scenie na plaży;
-festiwal sztucznych ogni-to bodajże jest w lipcu;
-na początku sierpnia były jakieś turnieje piłki plażowej;
-koło deptaka masz kino 5d; w samym mieście jedno czy dwa;
-masz rejsy statkami wycieczkowymi;
-o "rzut beretem" masz Dolinę Charlotty;
-masz kilka fajnych muzeów;
Tak;że z tym zarzutem odnośnie Ustki się nie zgodzę;zresztą..zerknij na ich oficjalny portal;cały czas coś się tam dzieje pod kątem turystów.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 11 cze 2013, o 14:43

Ale jeśli popatrzymy na inne miejscowości/kurorty nadmorskie (te mniej znane) to różnie z tym bywa.
Koledze zapewne chodzi o zaplanowaną/przemyślaną animację czasu wolnego? <mysli>

Awatar użytkownika
mariusz77
Doświadczony

Post autor: mariusz77 » 11 cze 2013, o 15:04

Szefie żeby rozstrzygnąć tą kwestię i ustalić co kogo zadowoli trzeba najpierw odpowiedzieć na kilka pytań:
1.Jadę sam/z żoną czy mam też dzieci-jeśli tak to w jakim wieku?
2.Jadę na zorganizowany pobyt czy "solo";
a-na zorganizowanym faktycznie powinni być animatorzy;
b.na solówce jak najbardziej nie;
3.Czy umiem i czy chcę sam sobie organizować czas czy w miejscowości turystycznej powinny być jakieś miejsca gdzie można pójść?
4.Jeżeli są atrakcje płatne-to za ile?
5.Jak jest z zabezpieczeniem imprez masowych?
6. Do jakiej miejscowości jadę-głośniej turystycznie czy do cichego ustronnego zakątka?
7.CZY ZAJRZAŁEM NA OFICJALNE STRONY DANEGO MIASTA;POPATRZYŁEM MA FORACH;POPYTAŁEM ZNAJOMYCH;CZY ZNAM INFRASTRUKTURĘ TURYSTYCZNĄ DANEGO MIASTA !!
To są kwestie najważniejsze;nie przeczę;że poza Ustką; Świnoujściem i Trójmiastem różnie z tym bywa;zresztą...też Przemku bywasz w Karpaczu i nawet na przykładzie jednego miasta wiesz jak to jest z rozrywką w jego dolnej i (na szczęście ) brakiem rozrywki w części górnej..

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 11 cze 2013, o 15:22

Jasne. Wszystkie te rzeczy są bardzo istotne.

"Co najbardziej denerwuje urlopowiczów na plaży?"
Mówimy tu już jednak o sytuacji, jaka nas zastanie nad morzem (czyli nie etap planowania, lecz sam pobyt).

Ponarzekajmy, bo jest na co. <tak>

Nie wiem, jak Wy, ale ja ostatnio narzekam na mocno wygórowane ceny nad morzem. <uoee>
Myślę tu głównie o wyżywieniu (ryby i inne dania obiadowe) oraz o wspomnianych, dodatkowych atrakcjach (jeśli takowe już zastaniemy na miejscu).

Awatar użytkownika
mariusz77
Doświadczony

Post autor: mariusz77 » 11 cze 2013, o 15:48

Ceny powiadasz....
Widzisz;zależy co i dla kogo stanowi "wysoką cenę"; oczywiście pomijam markowe lokale;mogę podać Ci-bo pamiętam ceny Usteckie-i to się tyczy zarówno lokali przy promenadzie jak i "na mieście"
1.Obiad 2-daniowy typu: zupa dnia; na drugie: jakieś mięso typu: filet z kurczaka/schabowy/ryba+ ziemniaki/frytki+surówka=do 20 zł os;no chyba;że zamówisz sandacza...raz jadłem ale był cudowny;
2.Piwo w lokalach -ok 5 zł/0.5l;
3.Frytki-fakt zdzierstwo-6 zł/100g;
4.Lody-gałka ok 2-2.50;
5.Gofry od 4 do 9 zł;
5.Kebab (typu dla głodnego Jankesa a nie drobniutkiego Azjaty)-8-9 zł;
6. Hot dog na plaży z wszystkimi opcjami-ok 5 zł;
Tak że...nie jest tak źle.
Problemem jest faktycznie dostęp do tanich dyskontów z żarciem-pod tym względem w lubianym przez nas Karpaczu to jest bajka-śmig na dół do Biedronki i zakupy na tydzień.
Co do atrakcji dodatkowych...wiesz;my skusiliśmy się tylko na rejs "Dragonem"; ale uwierz mi-jest wart tej-słonej-ceny;bo klimat w czasie wieczornego rejsu jest niesamowity.
Jeżeli już na coś mogę ponarzekać to na wyjątkowo upierdliwe i groźne ptaszki z gatunku drapieżników które za niewłaściwe zaparkowanie przyskrzyniają wyjątkowo szybko i boleśnie. Do licha;z tym to czasem przesadzają.
Swoją droga Przemku-w ubiegłym roku mieli żniwa przy zejściu do zapory na Łomniczce-dziki parking;nielegalny i..od razu czarne Doblo ...

ODPOWIEDZ