Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Regionalne potrawy

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9708
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 22 wrz 2021, o 12:24

Podobno górale zwykli przepijać alkohol żętycą. Wydawało by się, że wódka plus wyroby mleczne to źle się kończy, ale podobno nie... A wy jak sądzicie?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert
Posty: 9111
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45

Re: Regionalne potrawy

Post autor: gar » 22 wrz 2021, o 12:41

Wszystko zależy od żołądka. Znam takich co bigos zapijali kefirem :)

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9708
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 2 mar 2024, o 07:43

Niestety oscypek spod skoczni w Malince jest w konsystencji parmezanu. Strasznie się kruszy po pokrojeniu. I jest trochę przesolony. Na kanapkę się nie nadaje, użyć go można jedynie na ciepło albo do jakiejś sałatki.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14676
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Adler » 2 mar 2024, o 21:24

Ale to są różne gatunki. Trafiłeś może na stary lub mocno słony/przesolony.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9708
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 2 mar 2024, o 22:21

Nie jest napisane jakie to gatunki. Jest rozróżnienie na owczy, krowi i mieszany.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert
Posty: 9111
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45

Re: Regionalne potrawy

Post autor: gar » 2 mar 2024, o 23:05

I teraz w lutym/marcu jest owczy ?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9708
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 3 mar 2024, o 16:26

Ten był owczy
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14676
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Adler » 3 mar 2024, o 17:10

W Szczawnicy w październiku poprosiłem mniej słone i rzeczywiście takie były. Kwestia rozmowy ze sprzedającym.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9708
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 3 mar 2024, o 17:14

Zazwyczaj jak kupuję w Zakopanem, Nowym Targu albo Szczawnicy to są mniej słone i mniej "sypiące się".
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9708
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37

Re: Regionalne potrawy

Post autor: Comen » 16 sie 2024, o 09:08

Oprócz vyprazanego syra i bryndzowych haluszków warto na Słowacji spróbować szulanców. To podłużne knedelki z ziemniaczanego ciasta nadziewane makiem lub nadzieniem karmelowym. Można po ugotowaniu polać je masłem i posypać cukrem a my wypróbowaliśmy wariant z kwaśną śmietaną. Pycha.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

ODPOWIEDZ