Z jak Zakliczyn– miasto i siedziba gminy Zakliczyn w powiecie tarnowskim (woj. małopolskie) na prawym brzegu Dunajca. Zakliczyn leży na Pogórzu Rożnowskim w dolinie (206-250 m n.p.m.) na płaskim, szerokim i otwartym w kierunku północnym terenie, między dolnym biegiem rzeki Paleśnianka i potoku Wolanka w otoczeniu zalesionych wzgórz o wysokości od 300 do 503 m n.p.m.
Miejscowość posiada drugi co do wielkości w województwie rynek (170 na 100 m) z odrestaurowanym Ratuszem.
Zakliczyn jest ośrodkiem administracyjno-usługowym dla okolicznych wiosek i posiada niezbędne instytucje użyteczności publicznej.
Zabudowę niegdyś "Białego Miasteczka" dziś stanowią w zdecydowanej większości domki jednorodzinne skupione wokół 22 ulic i zamieszkane obecnie przez około 1600 mieszkańców.
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)
Quiz "A, jak..."
Quiz "A jak..." - część 2
Zaczynamy drugą część quizu.
Tym razem skupimy się na miastach/miejscowościach turystycznych na terenie naszego kraju.
Zasady:
- Rozpoczynamy od pierwszej litery alfabetu i lecimy po kolei:)
- Wymieniamy miasto/miejscowość na daną literę, a następnie wstawiamy zdjęcie z krótkim opisem (zdjęcie umieszczamy przy pomocy załącznika lub korzystamy z hostingu zewnętrznego. Nie podajemy tutaj linków do danego zdjęcia!)
W tym temacie nie komentujemy, lecz dodajemy kolejne miejscowości.
Tym razem skupimy się na miastach/miejscowościach turystycznych na terenie naszego kraju.
Zasady:
- Rozpoczynamy od pierwszej litery alfabetu i lecimy po kolei:)
- Wymieniamy miasto/miejscowość na daną literę, a następnie wstawiamy zdjęcie z krótkim opisem (zdjęcie umieszczamy przy pomocy załącznika lub korzystamy z hostingu zewnętrznego. Nie podajemy tutaj linków do danego zdjęcia!)
W tym temacie nie komentujemy, lecz dodajemy kolejne miejscowości.
A jak...Augustów.
"Perła Podlaskiego", "Stolica sportów wodnych" - tak określa się to miasto.
Miasto/region znane z Kanału Augustowskiego, Doliny Rospudy oraz... piosenki "Augustowskie Noce" - Marii Koterbskiej :mrgreen:
zdjęcia: augustow.eu
"Perła Podlaskiego", "Stolica sportów wodnych" - tak określa się to miasto.
Miasto/region znane z Kanału Augustowskiego, Doliny Rospudy oraz... piosenki "Augustowskie Noce" - Marii Koterbskiej :mrgreen:
zdjęcia: augustow.eu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
B jak Brenna - miejscowość w Beskidzie Żywieckim, w powiecie cieszyńskim. Do września ubiegłego roku moje ulubione miejsce na świecie do łikendowego nicnierobienia.
W moim przekonaniu spełnia wszystkie kryteria doskonałego miejsca na wakacje, ponieważ:
1) posiada kilka górskich szczytów (np. Kotarz) do zdobycia;
2) posiada amfiteatr, w którym w niemal każdy wiosenny i letni łikend odbywają się roztomajte imprezy kulturalne;
3) posiada względnie czystą rzekę, na której brzegu można się prężyć w stronę słońca;
4) posiada całodobowy sklep monopolowy i - w razie czego - aptekę;
a gdy wyczerpiemy wszystkie powyższe punkty, to
5) graniczy z Ustroniem, w którym znajdziemy dwa razy tyle atrakcji.
Nadmieniam, że odbywają się tam ciekawe wesela, podczas których można dostać bęcki od najbardziej pijanego gościa. Można też spuścić bęcki temu gościowi. Tak czy siak, nie ma nudno. Wiem, bo byłem. Jadłem, piłem, itd.
W moim przekonaniu spełnia wszystkie kryteria doskonałego miejsca na wakacje, ponieważ:
1) posiada kilka górskich szczytów (np. Kotarz) do zdobycia;
2) posiada amfiteatr, w którym w niemal każdy wiosenny i letni łikend odbywają się roztomajte imprezy kulturalne;
3) posiada względnie czystą rzekę, na której brzegu można się prężyć w stronę słońca;
4) posiada całodobowy sklep monopolowy i - w razie czego - aptekę;
a gdy wyczerpiemy wszystkie powyższe punkty, to
5) graniczy z Ustroniem, w którym znajdziemy dwa razy tyle atrakcji.
Nadmieniam, że odbywają się tam ciekawe wesela, podczas których można dostać bęcki od najbardziej pijanego gościa. Można też spuścić bęcki temu gościowi. Tak czy siak, nie ma nudno. Wiem, bo byłem. Jadłem, piłem, itd.
"Oryginalność jest jedyną rzeczą, której użyteczności nie mogą pojąć nieoryginalne umysły” <John Stuart Mill, "O wolności">
C jak Ciechocinek
miasto i gmina w województwie kujawsko-pomorskim, leży na Kujawach, w powiecie aleksandrowskim.
Jest miastem o charakterze uzdrowiskowym. W mieście praktycznie nie ma przemysłu, znajdują się tu m.in. szpitale uzdrowiskowe, sanatoria, ośrodki wypoczynkowe (wczasowo-turystyczne), pijalnia wód mineralnych.
Część uzdrowiskowa bogata jest w zieleń parków, skwerów, kwietników i dywanów kwiatowych. Co roku przyjeżdża wielu kuracjuszy i turystów.
miasto i gmina w województwie kujawsko-pomorskim, leży na Kujawach, w powiecie aleksandrowskim.
Jest miastem o charakterze uzdrowiskowym. W mieście praktycznie nie ma przemysłu, znajdują się tu m.in. szpitale uzdrowiskowe, sanatoria, ośrodki wypoczynkowe (wczasowo-turystyczne), pijalnia wód mineralnych.
Część uzdrowiskowa bogata jest w zieleń parków, skwerów, kwietników i dywanów kwiatowych. Co roku przyjeżdża wielu kuracjuszy i turystów.
D jak Dobra - ciekawa turystycznie miejscowość z Beskidzie Wyspowym (woj. małopolskie)
Na terenie gminy wyznaczonych jest sześć pieszych górskich szlaków turystycznych:
zielony - z Dobrej na Mogielicę przez Łopień i dalej na Cichoń.
niebieski - ze Szczawy na Mogielicę, przez Jurków na Ćwilin, Przełęcz Gruszowiec i Śnieżnicę do Kasiny Wielkiej.
żółty - z Tymbarku na Mogielicę, Krzystonów, Jasień i dalej do Rzek.
zielony - z Mszany Dolnej przez Ostrą na Kobylicę i Jasień.
żółty - z Mszany Dolnej przez Czarny Dział na Ćwilin.
zielony - z Przełęczy Gruszowiec zachodnim zboczem Śnieżnicy do złączenia ze szlakiem niebieskim do wyciągu narciarskiego na północnym stoku Śnieżnicy.
Na terenie gminy wyznaczonych jest sześć pieszych górskich szlaków turystycznych:
zielony - z Dobrej na Mogielicę przez Łopień i dalej na Cichoń.
niebieski - ze Szczawy na Mogielicę, przez Jurków na Ćwilin, Przełęcz Gruszowiec i Śnieżnicę do Kasiny Wielkiej.
żółty - z Tymbarku na Mogielicę, Krzystonów, Jasień i dalej do Rzek.
zielony - z Mszany Dolnej przez Ostrą na Kobylicę i Jasień.
żółty - z Mszany Dolnej przez Czarny Dział na Ćwilin.
zielony - z Przełęczy Gruszowiec zachodnim zboczem Śnieżnicy do złączenia ze szlakiem niebieskim do wyciągu narciarskiego na północnym stoku Śnieżnicy.