Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Inne obszary chronione w Polsce

Ogólne dyskusje o turystyce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Inne obszary chronione w Polsce

Post autor: Comen » 12 mar 2012, o 11:15

Polski system obszarowej ochrony środowiska jest wielostopniowy i oprócz parków narodowych obejmuje także inne formy ochronne, takie jak parki krajobrazowe, rezerwaty przyrody, użytki ekologiczne itp. Analogicznie więc jak przy parkach narodowych wstawiamy informacje i zdjęcia dotyczące tego typu terenów.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Rezerwat przyrody Łężczok

Post autor: Comen » 12 mar 2012, o 11:53

Obejmuje kompleks dużych stawów założonych przez cystersów z Rud w dużym starorzeczu Odry na północ od Raciborza. W otoczeniu znajdują się pomnikowe stare drzewa sadzone wzdłuż grobli. Przez rezerwat biegnie szlak husarii polskiej stworzony na pamiątkę przejazdu tędy wojsk Jana III Sobieskiego w drodze na Wiedeń. Łężczok to największa w regionie śląskim ostoja ptaków wodnych, które można podglądać korzystając z wybudowanych na brzegu wieżyczek obserwacyjnych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Gniewko
User

Ciężkowicko-Rożnowski Park Krajobrazowy

Post autor: Gniewko » 13 mar 2012, o 16:47

Ciężkowicko-Rożnowski Park Krajobrazowy jest parkiem krajobrazowym, który powstał w kwietniu 1995 roku i leży w południowo-wschodniej części województwa małopolskiego, na Pogórzu Rożnowskim i Pogórzu Ciężkowickim. Powierzchnia parku wynosi 17 634 ha. Jest częścią Obszaru Chronionego Krajobrazu Pogórza Ciężkowickiego, pełniącego funkcję otuliny. W miejscowości Polichty działa Ośrodek Edukacji Ekologicznej.

Comen: Przeniesiono do odpowiedniego działu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ