Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Na lwy by
Na lwy by
Wprawdzie w godle Polski widnieje dumny biały orzeł, ale w wielu miejscach naszego kraju pojawiają się w funkcji dekoracyjnej lwy.
Równie dumne zwierzęta symbolizujące majestat, odwagę i siłę. W Warszawie to lwy a nie orły strzegą pałacu prezydenckiego.
Przeglądając zdjęcia z rozmaitych wyjazdów zebrała mi się spora kolekcja takich "zwierzątek". Na początek lwy z Krakowa. Najbardziej znane są te dwa strzegące wejścia do wieży ratuszowej.
Jak się dobrze poszuka to znajdą się i inne, najczęściej występujące jako szyldy domów albo starych sklepów.
Lew jest motywem heraldycznym. Wiele polskich miast ma w herbie właśnie to zwierzę. W tych miastach znaleźć więc można rozmaite ozdoby w postaci lwów. Np. taki strażnik zegara w Kłodzku.
Lwa znaleźć można też w Lwówku. Tym śląskim. Do wielkopolskiego jeszcze nie dotarłem, ale jak dotrę to poszukam. Lew ze Śląska przypomina trochę Tytusa z kreskówki.
Lwy mogą być dumne i groźne jak choćby ten spod zamku w Lublinie albo te z placu Piłsudskiego w Koszalinie.
Lew z łapą na kamiennej kuli stoi teraz groźnie przed ratuszem w Olsztynku, ale wcześniej zdobił pomnik bitwy pod Tannenbergiem z czasów I wojny światowej. Dziś na polach Grunwaldu miejsca na taką pamiątkę nie ma.
Inne lwy bardziej przypominają potulne kotki. Celują tutaj "lewki" z mauzoleum Raczyńskich w Rogalinie oraz sprzed pałacu w Nieborowie.
Są też lwy śpiące jak choćby ten z rynku w Bytomiu.
Trochę "egipski" lew z czerwonego marmuru zdobi wejście do świątyni Sybilli w Puławach.
Ciekawym motywem jest też "baba na lwie" stojąca przed Teatrem Wielkim w Poznaniu.
Zresztą w Pałacu Cesarskim w Poznaniu jest też kamienna fontanna z lwami inspirowana bez wątpienia pałacem w hiszpańskiej Granadzie. To oczywiście tylko mały wybór polskich lwów. Zapewne będzie rósł. Zapraszam też więc do uzupełniania tej kolekcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/