Polska otwiera granice, ale połowa Europy nie wpuści do siebie Polaków (zestawienie)

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Apart23
User

Re: Polska otwiera granice, ale połowa Europy nie wpuści do siebie Polaków (zestawienie)

gar pisze:
22 cze 2020, o 09:08
Jedziesz tranzytem, z autobusu nie wysiadasz, więc raczej nie powinno być problemu. Inna sprawa że do lipca zostało jeszcze trochę czasu i kolejne zmiany przepisów są prawie pewne.
Dobra, dowiedziałem się dokładniej. Na razie nie mogę nawet tranzytowo przejechać z negatywnym testem na koronawirusa, do tego ci co nie są z tego województwa, muszą posiadać jakiś dowód, że tam nie mieszkają np przedstawić umowę najmu. Mogę jedynie tranzytem wrócić z Austrii do Polski, tylko muszę mieć notę dyplomatyczną w ambasadzie polskiej w Czechach, więc dużo pierdzielenia. Austrię jak się nic nie zmieni muszę odpuścić, może do Drezna się wybiorę ale znowuż tam różnie z połączeniami teraz a w Bieszczady, bez auta też mi się jakoś nie widzi.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Polska otwiera granice, ale połowa Europy nie wpuści do siebie Polaków (zestawienie)

Apart23 pisze:
23 cze 2020, o 00:38
a w Bieszczady, bez auta też mi się jakoś nie widzi.
W czerwcu byłem z moimi dziećmi w Bieszczadach i mimo, że z komunikacją było marnie to daliśmy radę. Przypuszczam że od tego czasu część połączeń wróciła, więc problemy komunikacyjne będą zdecydowanie mniejsze. Nic tylko jechać.
Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Jak wygląda aktualnie możliwość przekraczania granicy z Niemcami? Są jakieś obostrzenia z jednej czy drugiej strony?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
petruss1990
User

Ze strony GOV.pl

''Przyjazd z Polski do Niemiec nie podlega ograniczeniom. Należy korzystać z otwartych przejść granicznych.

Również wjazd z innych krajów UE, strefy Schengen oraz Wielkiej Brytanii nie podlega ograniczeniom. Władze niemieckie zalecają jednak, żeby odbywać tylko niezbędne podróże.

UWAGA! W Meklemburgii - Pomorzu Przednim nadal obowiązują ograniczenia dot. ruchu turystycznego: nie zezwala się na jednodniowe wycieczki na teren landu. W przypadku wjazdu turystycznego na teren Meklemburgii - Pomorza Przedniego należy posiadać np. potwierdzenie noclegu."