Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Zacisze Leśne w Knurowie

Pas południowo-zachodni. Ciekawe miejsca.
Awatar użytkownika
regon
Zaawansowany

Zacisze Leśne w Knurowie

Post autor: regon » 4 lip 2017, o 17:08

DSCN0201.jpg
DSCN0198.jpg
Większości ludzi zwłaszcza takich, którzy nigdy w życiu nie byli na Górnym Śląsku region ten kojarzy się tylko z ciężkim przemysłem, górnikami i zanieczyszczonym powietrzem. Wielu myśli, że są tu tylko duże osiedla mieszkaniowe, typowe blokowiska, betonowe pustynie. Tymczasem wbrew pozorom jest tu także sporo terenów zielonych - parki, ogrody i lasy. Nawet w tak bardzo przemysłowych miastach jak Ruda Śląska, Zabrze czy Katowice niemałą część powierzchni zajmuje las.

Jednym z ulubionych miejsc spacerowych mieszkańców Knurowa koło Gliwic jest Zacisze Leśne. Sporo tu ścieżek spacerowych, z których kilka prowadzi do stawu Zatopy. Ten dość duży akwen (ponad 26 hektarów powierzchni) jest dobrym miejscem dla lubiących spokój spacerowiczów i wędkarzy. Kąpać się tu nie można, ale nie szkodzi w pobliżu jest nowoczesne kąpielisko. Przy jednej z dróżek prowadzących do stawu ustawiono tablice ścieżki dydaktycznej.
Atrakcją, zwłaszcza dla dzieci na terenie zacisza będzie "Ranczo Sahara", którego właściciele oferują przejazdy bryczką, kuligi, jazdę konną. Są też kozy, świnki i inne zwierzęta, koło których żaden maluch nie przejdzie obojętnie.
Na terenie Zacisza Leśnego jest też z restauracja i możliwość zarezerwowania noclegów.

Awatar użytkownika
regon
Zaawansowany

Zacisze Leśne w Knurowie

Post autor: regon » 4 lip 2017, o 17:09

DSCN0233.jpg
Jeszcze spotkanie z koziołkami

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Zacisze Leśne w Knurowie

Post autor: Comen » 4 lip 2017, o 20:45

Z pewnością ciekawe miejsce. Staw jest wynikiem szkód pogórniczych czy to sztucznie stworzony zbiornik, rybnik?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
regon
Zaawansowany

Zacisze Leśne w Knurowie

Post autor: regon » 4 lip 2017, o 21:31

Niestety nie znalazłam wiarygodnego źródła informacji, też chciałabym to wiedzieć. Zafrapowałeś mnie tym pytaniem, przy najbliższej okazji sprawdzę czy coś pisze na tych tabliczkach ściezki dydaktycznej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wielkopolska, Lubuskie, Dolny Śląsk, Opolszczyzna, Górny Śląsk”